The Doors, 2084 a jazz. Týdenní tipy od 9. do 15. ledna

The Doors, 2084 a jazz. Týdenní tipy od 9. do 15. ledna 

Legendární rocková smršť v českých kinech, novoroční koncert Szidi Tobias, neviditelná pohádková prohlídka pro děti, antiutopické představení 2084, večeře v jazzovém rytmu a nakonec dojde i na politickou debatu. Takový bude kulturní týden od 9. do 15. ledna.

The Doors

Do kin se vrací v digitálně restaurovaném režisérském sestřihu portrét skupiny The Doors z roku 1991. Filmové ztvárnění vzestupu a pádu slavných The Doors se, i přes jistou nelibost členů této legendární kapely, stalo obrovským hitem.

Středobodem filmu režiséra Olivera Stonea se stává - jak jinak - zpěvák Jim Morrison, nezapomenutelný živel, rebel, básník a génius, který se za svého krátkého života stal doslova rockovou legendou. Jeho komplikovanou povahu a nespoutanost skvěle ztvárnil herec Val Kilmer. A samozřejmě nechybí největší hity The Doors!

Szidi Tobias & band Novoroční koncert

Na hotelu v Olomouci, Nech sa deje, Dala som milému, Dyje, Okná dokorán, Já vím, ale také písně Zimní noci, Vrána, Městu i světu, Andělé... je vám to povědomé? Ano, jsou to nejoblíbenější skladby zpěvačky Szidi Tobias. Tyto a mnohé další písně zazní v nezaměnitelném provedení na mimořádném novoročním koncertu Szidi Tobias & Band 9. ledna v divadle Studio DVA.

Do vesnice Tmání s režisérem Ondřejem Moravcem

Co se děje v hlavě mladého člověka, který prožívá depresi? A existuje cesta, jak se dostat z těchto stavů ven? O tom vypráví autobiografický animovaný snímek Tmání, který k zobrazení autentických zážitků využívá virtuální realitu.

VR instalaci Tmání je možné navštívit od 11. listopadu do 12. února 2023 v DOXu. 12. ledna navíc proběhne speciální večerních promítání, kdy bude možné autora a zároveň hlavního hrdinu filmu – Ondřeje Moravce – vyzpovídat. Návštěvníci se nejprve díky virtuálním brýlím projdou filmovým Tmáním. Své zážitky, pocity a třeba i zkušenosti mohou poté sdělit v diskuzi s autorem snímku.

Neviditelná výstava: Pohádková prohlídka

Kdo neví, co podniknout s dětmi v Praze, může zamířit na Neviditelnou výstavu. Zde se pravidelně konají speciální víkendové Pohádkové prohlídky pro rodiče s dětmi, kde se velcí ani malí rozhodně nudit nebudou.

Děti ve tmě plní pohádkové úkoly a prožívají kouzelné dobrodružství a učí se tím překonávat strach ze tmy. A díky milým průvodcům dětem ani nepřijde, že by se měly něčeho bát. Při prohlídce potkají Popelku, Zlatovlásku či různá zvířátka. Pohádková prohlídka je vhodná pro děti ve věku zhruba 4 až 8 let a je nutné si místo předem zarezervovat.

Zdroj: Neviditelná výstava Praha

2084

Rok 2084. Zdá se to jako příliš vzdálená budoucnost, přitom ji od nás reálně dělí kratší čas než od od skončení druhé světové války. Nová hra v podání Divadelního spolku Kašpar představuje absurdní vizi budoucnosti Česka, kde i v roce 2084 zní z rádií hlas Zlatého slavíka Karla Gotta.

Co oslavuje Božský Kája? Čím žijí obyvatelé Českých zemí po tzv. druhém obrození? Komu teď patří Karlštejn? Kam mizí obyvatelé, kterým se nelíbí nové pořádky? A vyhraje Sáblíková zlatou? To zjistíme v premiéře hry 2084 v Klubovně Divadla v Celetné 13. ledna.

Foto ze zkoušky: Martin Svoboda

Jazzová večeře v Mánesu

Co spojit gastronomický zážitek s jazzovými melodiemi? V pátek 13. ledna jeden takový večer proběhne v pražském Mánesu. U večeře o třech chodech od známého šéfkuchaře Jaroslava Zahálka se návštěvníci mohou kochat nejen nádhernými výhledy na Prahu, ale i skvělou hudbou.

Zahrají pražští jazzmani – Doris a Sophia Lámoš (zpěv), Antonín Šturma na basu, Jiří Polydor na klavír a Jan Štolba na saxofon. V programu jsou zahrnuty jak skladby od známých českých skladatelů, tak světové šlágry. Celou atmosféru 30. let podtrhne klavír, na který v těchto místech hrával český jazzový klavírista, dirigent a skladatel Jaroslav Ježek. Pravidelné jazzové koncerty navazují na tradici jazzových koncertů, které se v Mánesu pravidelně pořádaly až do začátku 2. světové války.

Debata N: Prezidentské finále

Tento týden bude také ve znamení prezidentských voleb. Rozhodnutí i nerozhodnutí voliči, kteří dychtí po více informacích a analýzách, se mohou vydat do Knihovny Václava Havla 10. ledna. Vrcholící prezidentskou kampaň zde budou hodnotit a v debatě rozebírat šéfredaktorka slovenského deníku SME Beata Balogová, šéfredaktor časopisu Forbes Petr Šimůnek a šéfredaktor Deníku N Pavel Tomášek. Moderování se ujme redaktorka Deníku N Renata Kalenská. Diskuzi pořádá Deník N ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla.

Úvodní foto: Večeře s jazzem v Mánesu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!