Osm hor, Tři králové, výstava o Libuši Šafránkové a koncerty pro dospělé i ty nejmenší. Týdenní tipy od 2. do 8. ledna

Osm hor, Tři králové, výstava o Libuši Šafránkové a koncerty pro dospělé i ty nejmenší. Týdenní tipy od 2. do 8. ledna 

Vítáme nový rok a spolu s ním vám přinášíme jeho první kulturní události tohoto týdne. Můžete se vydat do kina na artové filmy, na světelnou výstavu, na tříkrálový průvod, nebo si užít koncert či unikátní expozici o Libuši Šafránkové.

Blízko

Belgický režisér Lukas Dhont natočil unikátní a emocionálně silný portrét výjimečného svazku, který vyniká civilností, uměřeností, neobvyklou empatií a fenomenálními hereckými výkony debutantů Edena Dambrineho a Gustava De Waele.

Léo a Rémi spolu prožívají chlapecká dobrodružství. Dostávají se ale do věku, kdy věcem začínáme dávat jména. Co mezi nimi vlastně je? Hluboké přátelství, nebo láska? Premiéra vstupuje do kin 5. ledna s nabídkou anglických a českých titulků.

Pop/soul/funk night: Jonathan Ramirez Band

Mezinárodní koncert v podání kapely Jonathana Ramireze. Mexický rodák s sebou do Reduty přiveze 5. ledna pestrou fúzi hudebních žánru od soulu, španělského funku, až po hip hop a neosoul s prvky jazzu. Díky neotřelém přístupům k těmto hudebním žánrům a nápaditým vlastním kompozicím si Remirezova kapela vysloužila neochvějné místo na české hudební scéně. Za doprovodu špičkových jazzových muzikantů z České republiky si tak publikum bude moci vychutnat jižanský hudební temperament ve světovém podání. Vstupenky k dostání na Ticketstream.

Osm hor

Filmová novinka představuje adaptaci stejnojmenné knihy Paola Cognettiho o přerodu chlapců v muže, hodnotě přátelství a hledání smyslu života v tichu spektakulárních Alp či Himálají.

Pietro je chlapec z rušného italského města, Bruno je kluk ze zapomenuté alpské vesnice. Jeden se každé léto vrací do hor s rodiči, druhý kopce nikdy neopouští. Sdílí lásku k majestátním vrcholům, složitý vztah k vlastním otcům a časem i husté plnovousy. Tak jako příroda roste, usychá a znovu vzkvétá, mění se i jejich přátelství. Ztráta v Pietrově životě ho po mnoha letech zavede zpět na venkov a opětovné setkání s Brunem změní jeho pohled na svět.

Režiséři italsko-begicko-francouzského snímku Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch obdrželi Cenu poroty na festivalu v Cannes. Více než dvouhodinový film bude ke zhlédnutí taktéž 5. ledna za doprovodu českých nebo anglických titulků.

Světelná expozice

Více než osm set metrů čtverečních, sedmnáct unikátních světelných instalací, nejmodernější současné digitální umění. Tak by se dala charakterizovat nová stálá výstava Lumia Gallery, která je od podzimu k vidění v centru Prahy. Navíc obsah výstavy se bude obměňovat. Expozice je vhodná pro všechny věkové generace, každý si zde najde to své. Návštěvníci zde momentálně najdou 3D projekce, videomaping, kaleidoskopické kino, zrcadlové bludiště, ledmaping nebo interaktivní videoprojekce reagující na pohyb a postavení návštěvníků. Expozice je vhodná pro všechny věkové generace, každý si zde najde to své.

Tři králové

Historickým centrem Prahy projde v pátek 6. ledna průvod v čele se třemi králi na velbloudech, který připomene legendu o putování tří mudrců do Betléma za nově narozeným Ježíškem a zároveň tak zakončí Vánoce.

Samotnému průvodu bude předcházet tradiční požehnání tříkrálovým koledníkům, které udělí pražský arcibiskup v kostele sv. Tomáše. Přítomni budou i tři králové, kteří pak z nedalekého Malostranského náměstí zahájí průvod centrem Prahy. Tříkrálový průvod vyrazí v 15.30 z Malostranském náměstí. Průvod v čele s třemi králi projde přes Karlův most, Mariánské náměstí až na Staroměstské náměstí. Zde bude akce zakončena a zúčastnění si vyslechnou Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby v podání Svatojakubského sboru a orchestru.

Novoroční Filharmoniště s českými klasiky

Kvarteto Gaudioso uvedou dva dopolední koncerty (9.30 a 11.00) na Novoměstské radnici pro rodiče a jejich nejmenší. Zazní nejznámější česká klasika Antonína Dvořáka a  F. X. Thuriho v podání hoboje, klarinetu, flétny, fagotu. Koncert je určený zejména pro děti do tří let a jejich rodiče a potrvá přibližně 45 minut.

Výstava Libuše Šafránková – Jak ji máme rádi

Česká televize ve spolupráci se Strahovským klášterem připravila unikátní výstavu pod názvem Libuše Šafránková – Jak ji máme rádi. K vidění jsou legendární šaty a střevíček z pohádky Tři oříšky pro Popelku a dalších více než osmdesát originálních kostýmů, rekvizit, fotografií i osobních předmětů a vzpomínek přátel odkazujících na život a dílo herečky Libuše Šafránkové. Vůbec první expozici o životě a díle legendární herečky provází výrazný zájem návštěvníků, a proto původně plánovaný termín ukončení se Česká televize rozhodla o dva týdny posunout. Na výstavu do areálu Strahovského kláštera můžete zavítat do neděle 15. ledna.

Foto: archiv České televize

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!