Návrat legendy, bizarní komedie či hororové menu. Takové byly nejlepší filmy roku 2022

Návrat legendy, bizarní komedie či hororové menu. Takové byly nejlepší filmy roku 2022 

V Informuji jsme pro vás tradičně sestavili žebříček nejlepších filmů roku 2022. Ve výběru najdete dvanáct hitů, které si loni odbyly českou distribuční premiéru a zaujaly v kinech či videotékách diváky a kritiky. Jaký film se nejvíc líbil vám?

Drive My Car

 

Začínáme vítězem Oscara v kategorii cizojazyčný film. Drive My Car režiséra Rjúsukeho Hamagučiho zaujal diváky po celém světě. Přibližuje příběh dvou rozdílných charakterů, které spojí cesta červeným Saabem 900 po Japonsku. Během jízdy objeví zalíbení v sobě a vyřeší těžkosti svých životů. Hamaguči našel ve svém snímku smíření, lidské porozumění a během téměř tříhodinové stopáže snad i rozdráždil divákovu zvědavost. Úspěch snímku podpořil i fakt, že se autor inspiroval povídkami Harukiho Murakamiho.

Nejhorší člověk na světě

 

Pokud vám něco určitě zabrnká na stav svědomí, je to severské drama s pořádným nadhledem. Můžete se cítit tou nejhorší osobou na světě, i když máte zdánlivě všechno? Hrdinka Julie si svým místem v životě jistá není. A to i přesto, že má stabilitu, úžasného staršího přítele a svět na dlani. Vše se ale změní, když potká šarmantního Eivinda. Ne vždy sympatická dívka stojí na rozcestí a vše dobré a zlé si nese s sebou. Komplexní charakter přivedl k životu dánský režisér Joachim Trier a navíc dal vyniknout vycházející hvězdě norské kinematografie Renate Reinsve, která za svůj výkon obdržela cenu na festivalu v Cannes.

The Batman

 

Nová podoba netopýřího muže se potkala s nadšeným ohlasem kritiků i díváků. Původně zpochybňované obsazení Roberta Pattinsona do hlavní role se vyplatilo a režisér Matt Reeves jeho prostřednictvím nabídl publiku ještě temnějšího hrdinu, než kdysi Christopher Nolan. Podkreslený famózní hudbou Michaela Giacchina Gotham ožívá ve stínech mafie, podsvětí a osamělého mstitele, který rozhodně nepůsobí jako černobílý hrdina v plášti. Snímek navíc vrací do hry oblíbené padouchy z komiksů, ať už je to Oswald Cobblepot, Edward Nashton, Carmine Falcone nebo Catwoman Selina Kyle v podání Zoë Kravitz. The Batman se podobně jako Joker vymknul nastavenému řádu komiksových blockbusterů a vyšlapal si vlastní cestu za úspěšnou adaptací.

Top Gun: Maverick

 

Pokud někdo s chutí vymění teplé úřednické místečko za adrenalin v kokpitu, je to Peter "Maverick" Mitchell v podání nesmrtelného akčího hrdiny Toma Cruise. Legendární charakter se po šestatřiceti letech vrátil do kin, aby protáhl perka stíhacím zelenáčům. Jedním z nich je ale naneštěstí syn jeho bývalého parťáka Goose, který tragicky zahynul v prvním díle. Hvězdný pilot mladé rekruty připravuje na nebezpečnou misi a rozhodně nechce, aby Bradleyho a jeho přátele potkal podobný osud. V jednom z největcíh hitů roku 2022 se kromě Cruise objevují Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm nebo Val Kilmer. Top Gun: Maverick utržil po celém světě téměř 1,5 miliardy dolarů a s přehledem ovládl peněženky diváků jako nejvýdělečnější film roku.

Elvis

 

Podobně jako životopisný Bohemian Rhapsody, i film Baze Luhrmanna provázelo velké očekávání. Filmový král rock 'n' rollu nabízí napjatý vztah hudebníka s manažerem Tomem Parkerem, osudové setání s manželkou Priscillou a věrně dokumentuje i proměnu Ameriky, která dokresluje cestu ikony na světový trůn. Svým výkonem snímek táhne Austin Butler, který ve všech ohledech zastiňuje Toma Hankse v roli Parkera. On, režisér Luhrman a film jako takový právem budou bojovat o Zlatý glóbus a možná snad dokonce o Oscary. Prim ovšem hrají hudební čísla, která diváka pohltí a působí podobně skvěle, jako to bylo u fiktivního Mercuryho.

Všechno, všude, najednou

 

Režijní duo Dan Kwan a Daniel Scheinert přišlo v minulém roce s multidimenzní taškařicí, která svou bláznivou koncepcí pluje na hranici skvělého hitu a prvotřídního bizáru. Na začátku všeho je rozhádaná rodina a finanční problém, který jako Damoklův meč visí nad hrdiny příběhu. Od setkání podivné rodiny s daňovou úřednící v podání výborné Jamie Lee Curtis se divák skutečně dočká všeho, všude, najednou a navíc ve všech možných barvách a podobách. Od donutů po párkové prsty až po velké finále jde o neskutečnou jízdu, po které možná kdekdo nevěřícně zakroutí hlavou. Litovat však nebude. Alternativní vesmíry s Michelle Yeoh v hlavní roli rozhodně do seznamu toho nejlepšího patří.

Hodně štěstí, pane Veliký

 

Konverzační komedie s nadhledem, výbornými dialogy a nepřekonatelnou Emmou Thompson. Hodně štěstí, pane Veliký možná působí jako lechtivá jednohubka, která by z kina vyhnala nejednu prudérní divačku či diváka, opak je však pravdou. Nancy se svým doprovodem rozehrává skvělou, až divadelně komorní hru, která vytahuje na světlo intimní záležitosti obou zúčastněných pod záminkou kvalitního sexu. Opakovaná setkání v hotelovém pokoji jsou příjemnou sondou do duše věkově vzdálených lidí, kteří možná jen uzavírají jednostraně prospěšný obchod. Na druhé straně je ale mnohem víc než jen orgasmický zážitek od profesionála. Sama Thompson si navíc za roli Nancy z rozestlaného hotelového lože odnesla minimálně nominaci na Zlatý glóbus.

Blondýnka

 

Po Elvisovi máme v žebříčku ještě jedno životopisné drama, které si zaslouží pozornost. Po jedenáct let starém snímku Můj týden s Marilyn to byla streamovací platforma Netflix, která se prostřednictvím režiséra Andrewa Dominika vrhla do světa božské blondýnky. Marilyn Monroe zde nepadne do oka těm, kteří až příliš dbají na fakta a věrnost životu Normy Jeane Mortenson, všechny ostatní ale famózní Ana de Armas zasáhne ztvárněním traumat a břemen, které pozná jen hollywoodská hvězda první kategorie. Podoba poválečné filmové Ameriky se zde odráží v slzách ženy, před kterou muži padali na kolena. Také kubánská herečka si za svou roli brousí zuby na nejedno filmové ocenění.

Na západní frontě klid

 

Již několikátá adaptace slavného díla Ericha Marii Remarqua se vrací do zákopů první světové války, aby dnešní generaci diváků připomněla zbytečné umírání mladých německých vojáků na západní frontě. Hlavní hrdina Paul Bäumer se během dvou a půl hodinové stopáže mění z nadšeného rekruta ve vystrašeného vojína se smrtí číhající za každým výstřelem. Surové drama možná vypadá jako klasický válečný film, v době konfliktu na Ukrajině ale působí ještě hrůzněji a pro diváky neznalé předlohy bude zjevením. Německý snímek v originále nazvaný Im Westen nichts Neues je favoritem na zisk cen v kategoriích cizojazyčného filmu na Zlatých glóbech i Oscarech.

Trojúhelník smutku

 

Zlatou palmou oceněný režisér Ruben Östlund nadchnul publikum svým vyobrazením snobského života a proměny člověka v krizových situacích. Na luxusní výletní plavbě se potkává řada výstředních osobností a také mladý pár, který rozhodně není prototypem vyrovnaného vztahu. Na jachtě jim velí věčně opilý kapitán s tváří Woodyho Harrelsona a posádka vycvičená splnit jakékoliv přání hostů. O bizarní situace rozhodně není nouze a kam se příběh ubírá neodhadne ani ten nejbystřejší divák. Konečný pocit po závěrečných titulcích však bude všeříkající. Östlundovo dílo rozhodně není doslovné a stěží jde o čistokrevnou komedii. Rozhodně ale patří k tomu nejlepšímu v roce 2022.

Fabelmanovi

 

Podobně jako Tarantinovo Tenkrát v Hollywoodu, i Fabelmanovi můžeme nazvat jakýmsi milostným dopisem filmovému světu. Snímek Stevena Spielberga částečně odráží autorovo dospívání a začátky ve světě pohyblivých obrázků. Drama vyprávěné optikou mladého Sammyho Fabelmana ukazuje sílu filmu, který může bavit, ale i odrážet krutou realitu nešťastných životů a smutných hrdinů. V rolích rodičů figurují Michelle Williams a Paul Dano, v nezvyklé herecké poloze se ukáže také Seth Rogen. A i když rozhodně nejde o jedno z nejlepších Spielbergových děl, Fabelmanovi působí jako velmi osobní zpověď, která se určitě stane klasikou.

Menu

 

Závěrečný chod obstará společenská událost v hotelu Hawthorn, kam míří za luxusní večeří na rande Margot a Tyler. Menu sestavil celosvětově proslulý šéfkuchař Julian Slowik a kromě delikates se budou servírovat i tajemství všech přítomných. Eskalující a zábavný thriller s hororovými prvky je klasickou "pokojovkou", kde téma a vyústění magické noci zná jen samotný šéf. Vzrušující podívaná, která si hraje se strávníky i diváky ještě roste obsazením hvězd jako jsou Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy a Nicholas Hoult.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!