GASK představuje svůj umělecký program pro rok 2023

GASK představuje svůj umělecký program pro rok 2023 

V roce 2023 představí Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře díla čtyř významných osobností české umělecké scény 20. a 21. století.

Výstava Strůjci války představí tvorbu Jiřího Surůvky – ostravského umělce, performera, fotografa, kurátora, vysokoškolského pedagoga, spoluzakladatele performativní skupiny Předkapela Lozinski, výtvarné skupiny Přirození a kabaretu Návrat mistrů zábavy. „Výstava představí svéráznou, autentickou a originální osobnost tohoto umělce spojenou s ostravskou uměleckou scénou. Surůvka má touhu bojovat proti průměru a všednosti ideálně formou recese,“ říká kurátorka výstavy Veronika Marešová.

Surůvka prostřednictvím svých děl se sarkasmem a nadsázkou sobě vlastní podrobí společnost kritice. Zacílí především na lidskou malost a omezenost spojenou s ideologiemi a politickou propagandou. Ve výstavním prostoru Přesahy grafiky budou prezentovány nejen jeho grafické práce, ale také autorova malířská a objektová tvorba. Výstava bude v GASK k vidění od 1. dubna do 17. září 2023.

Foto: Strůjci války (Jiří Surůvka)

Necenzurováno je jedinečná průřezová výstava nezávislého polského umění 80. let 20. století. Jde o polský ekvivalent tehdejší české neoficiální výtvarné scény, reagující na realitu Solidarity a výjimečného stavu z roku 1981. Jedná se o umění angažované a ponořené do dějinného kontextu, přesto i v dnešních souvislostech stále aktuální.

V prostorách Galerie Středočeského kraje bude představeno okolo sta děl čtyřiceti umělců, kteří v tomto období na protest proti vyhlášení výjimečného stavu bojkotovali kulturní politiku komunistických orgánů Polské lidové republiky. „Tato výstava byla poprvé představena loni v Centru současného umění – zámku Ujazdowski ve Varšavě. Její uskutečnění v GASK bude jedinou reprízou tohoto významného projektu,“ říká kurátor výstavy Tadeusz Boruta. Kurátorem za GASK je Richard Drury. Výstavu si budou moci návštěvníci prohlédnout od 13. května do 17. září 2023.

Foto: Pes na zielonym tle (Pawel Kowalewski)

Název výstavy František Kupka – Knihomol odkazuje nejen ke Kupkovu stejnojmennému kryptoautoportrétu z přelomu století, ale i k jeho dlouhodobému a systematickému zájmu o historii, filosofii a přírodní vědy, který stál nejen v pozadí jeho progresivních názorů na malbu, ale jehož výsledkem byl také poučený přístup k ilustracím historických textů. V neposlední řadě název odkazuje k fenoménu sběratelství bibliofilií a vztahu mezi umělcem a jeho přáteli a mecenáši.

Tato tři témata tvoří základní pilíře výstavy Františka Kupky, která představí sedm souborů bibliofilií ze sbírek GASK. K vidění bude nejen slavné grafické album Čtyři příběhy černé a bílé, ale třeba i první bibliofilská práce Františka Kupky – pařížské vydání Písně písní z roku 1905. Soubory tisků doplní originály Kupkových studií a návrhů (kresby, kvaše a akvarely) a listy z korespondence s jeho přáteli spolu se zajímavými informacemi a souvislostmi umělecké i osobní povahy. Výstava, jejíž kurátorkou je Vanda Skálová, se koná od 7. října 2023 do ledna 2024.

Foto: Ilustrace k bibliofilskému vydání knihy Les Érinnyes (František Kupka)

V roce 2020 uběhlo takřka bez povšimnutí (a v důsledku pandemie) výročí 100 let od narození jednoho z nejosobitějších českých umělců generace nastupující po druhé světové válceStanislava Podhrázského. Jeho zvláštní lyrika plná jistého znepokojení v sobě spojuje aktuální dobové tendence jako surrealismus, abstrakci a novou figuraci, přesto si ve svém spontánním projevu ponechává svoji charakteristickou originalitu. Expozice v GASK Stanislav Podhrázský a přátelé představí průřez autorovým dílem v souvislostech uměleckého prostředí, v němž vznikalo, a umělecké tvorby jeho nejbližších přátel, jako byli Miloslav Chlupáč, Zdeněk Palcr, Zbyněk Sekal, Mikuláš Medek a další. Výstava se koná od 21. října 2023 do 25. února 2024 a její kurátorkou je Adriana Primusová.

Foto: Pole (Stanislav Podrazský)

Další kulturní program

Dne 26. srpna se v Galerii Středočeského kraje uskuteční již pátý ročník festivalu A Day of Sound, který přivádí do galerie experimentální a nezávislou hudbu v dramaturgii hudebního publicisty Pavla Klusáka. Neobvyklé hudební produkce i performance rozezní unikátní historické interiéry jezuitské koleje a tradičně vyvrcholí večerním koncertem pod širým nebem.

Nebude chybět ani výstava fotografií staveb Jana Blažeje Santiniho od Vladimíra Uhera nebo fotografický workshop vedený Ondřejem Soukupem. V dramaturgii GASK se objeví také každoroční design markety Jaro-Design-Gask dne 22. dubna 2023 a Advent-Design-Gask dne 3. prosince 2023.

Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie GASK nabízí i další akce

Místo konání: Galerie GASK

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!