Avatar, jazz, Monkey Business i vánoční komedie. Týdenní tipy od 12. do 18. prosince

Avatar, jazz, Monkey Business i vánoční komedie. Týdenní tipy od 12. do 18. prosince 

Nenechte si ujít v kinech nového Avatara, skvělý koncert Mamadou Diabate, finále Mezinárodního festivalu jazzového piana, vánoční show od Monkey Business, francouzskou komedii, debaty o architektuře a tvorbě herních měst i výstavu fotografií. Vybíráme za vás tipy na kulturní zážitky tento týden.

Avatar: The Way of Water

Tento týden do kin připluje dlouho očekávané pokračování Avatara. Tentokrát nás James Cameron pozve do podvodního dobrodružství, kde se po více jak deseti letech znovu setkáváme s Jackem, Neytiri a jejich dětmi, kteří stále bojují za to, aby se udrželi v bezpečí a naživu. Avatar: The Way of Water je tak příslibem velkolepé podívané. Naplní vysoká divácká očekávání?

Mamadou Diabate

Do pražského Futurum Music Baru přiveze uznávaný umělec Mamadou Diabate se svým projektem Percussion Mania pořádné africké rytmy. Neobvyklou mezinárodní skupinu tvoří hned dva hráči na balafon - Mamadouovo virtuózní umění doplní hra jeho neméně talentovaného bratrance Yacouby Konatého. Vzletné rytmické konstrukce navíc podpoří hráč na africký buben djembe Seidou Dao a Hamidou Koita s klasickou bicí soupravou. Latino, jazz i funkové a rockové tóny přihodí do hry také Byron Cortes na basu a kytarista Igor Bezget. Ansámbl tvořený hudebníky z Burkiny Faso, Kolumbie a Slovinska se představí již 13. prosince.

Mezinárodní festival jazzového piana

27. ročník Mezinárodního festivalu jazzového piana v prostorách Rudolfina slavnostně ukončí řecká pianistka Tania Giannouli a norský pianista a skladatel Eyolf Dale. V Sukově síni se bude 12. prosince, s trochou nadsázky, konat setkání ohně a ledu. Oba umělci již české publikum okouzlili v triových sestavách, nyní se představí se svými sólovými recitály.

Monkey Business

Za divočinou se vydejte do Lucerny Music Baru. Kapela Monkey Business zde vystoupí hned ve dvou večerech za sebou - 13. a 14. prosince. A i tentokrát to bude pořádný pop-funkový nářez. Oba pražské koncerty jsou již vyprodané, kdo ovšem o tradiční vánoční jízdu s Monkey Business, může zamířit také do brněnské Flédy či ostravského Barráku.

Třináct u stolu

Blíží se Vánoce a tak mezi našimi tipy nesmí chybět i nějaká ta vánoční komedie. Na prkna Divadla Lucie Bílé míří úspěšná francouzská inscenace Třináct u stolu. Je Štědrý večer a manželé Madeleine a Antoine Villardierovi ve svém domě chystají slavnostní večeři pro vybranou společnost. Madeleine je pověrčivá a zoufale se snaží zabránit hrozícímu počtu třinácti lidí u stolu. Pokaždé, když se zdá, že je zasedací pořádek konečně vyřešen k její spokojenosti, nastanou komické situace vyplývající ze vztahů všech pozvaných hostů. Podaří se slavnostní večer zachránit anebo skončí katastrofou? V hlavních rolích se představí Simona Stašová a Miroslav Etzler.

Zdroj: Divadlo Lucie Bílé

O ptácích a lidech

Dva autoři, dva různé pohledy, a přesto podobná technika, kterou používají při focení svých snímků. V galerii Czech Photo Centre se tyto dva pohledy spojí a Ladislav Hovorka společně s Jiřím Hřebíčkem představí od 15. prosince svůj společný projekt O ptácích a lidech.

UNFOCUSED fotografie zachycuje dynamiku pohybu, kterou lidské oko přímo nemůže do detailu zachytit. Zaměření na to, co je normálně lidským očím neviditelné, spojuje oba autory. Fotograf Ladislav Hovorka se zaměřuje na poetické akty a lidské tělo, druhý autor Jiří Hřebíček je zas fascinován nespoutanou volností ptačího letu. S výtvarností uměleckých záměrů obou autorů se můžete seznámit do 22. ledna v Czech Photo Centre.

Zdroj: Czechphoto.org

CAMP: Hovory s architekty a tvorba herních měst

Českým architektům a architektkám působícím v zahraničí dá prostor v rámci cyklu Expati Centrum architektury a městského plánování (CAMP). Expati: Vánoční speciál proběhne 14. prosince a hosté Jan Vranovský, Petr Štefek, Veronika Martykán, Lenka Holcnerová a Ondřej Tichý pohovoří o aktuálních trendech ve světové architektuře i jaké změny přinesla pandemie covid-19. Nebude chybět ani vánoční dárek v podobě knižního zpracování dosavadních expatských večerů.

Jak vznikají herní města a jak jsou navržená? Je jejich cílem simulovat reálný svět, nebo umožnit co nejlepší herní zážitek? O tom, jak herní města vznikají a jak fungují, se 16. prosince bude v CAMPu debatovat s herními vývojáři, redaktory i urbanisty.

Úvodní foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!