Vzpomínka na londýnský byt, Král Šumavy či andělský průvod.Týdenní tipy od 5. do 11. prosince

Vzpomínka na londýnský byt, Král Šumavy či andělský průvod.Týdenní tipy od 5. do 11. prosince 

První prosincový týden si můžete zpříjemnit akcemi jako je Vánoční tržíček a Den duševního zdraví pod záštitou Divadla Bez zábradlí. Zaposlouchejte se také do koncertů FILMharmonie a nevidomého tria Makabara. Filmové a seriálové nadšence potěší novinka na Voyo Král Šumavy či filmová premiéra Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo. V našem týdenním výběru nechybí ani tip na knihu a výstavu.

Vánoční tržíček a Den duševního zdraví v Divadle Bez zábradlí

Ve spolupráci s Nadačním fondem Slunce se 6. prosince uskuteční Vánoční tržíček v Pasáži Adria, kde si při poslechu koled budete moci pořídit dekorace, věnce a cukroví. Od 15.00 do 19.00 se budou na návštěvníky těšit herci Divadla Bez zábradlí, ale i přátelé Nadačního fondu Slunce.

Další akce této pražské divadelní scény se uskuteční v návaznosti na Mezinárodní Den duševního zdraví. Divadlo Bez zábradlí připravuje jednodenní festival ve spolupráci s organizací VIDA, který bude návštěvníkům volně přístupný, až na výjimku večerního představení. Bohatý program nabídne výstavu, možnost poradenství, prodejní stánky, workshop, besedu s odborníkem MUDr. Martinem Jarolímkem a divadelní představení Duj, pluj, hoř a syp, který uvede divadelní spolek Divadlo Psycheche. Festival se uskuteční třetí adventní neděli 11. prosince od 13.00 do 18.00 v prostorách Divadla Bez zábradlí.

Foto: Divadlo Bez zábradlí

FILMharmonie

FILMharmonie se již tradičně podílí na vlně adventu a sváteční atmosféry. Ve svém druhém koncertě v sezóně nabídne divákům melodie, které jsou neodmyslitelně spjaté s obdobím Vánoc. Ve středu 7. prosince od 19.30 vystoupí hudební těleso společně s pěveckým sborem ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Na 150 hudebníků naživo zahraje a zazpívá skladby z filmů Sám doma, Polární expres, Láska nebeská, Anděl Páně 2 nebo Ukradené Vánoce. Mezi autory tak nebudou chybět John Williams, Alan Silvestri či Craig Armstrong.

Mezi lesem a vodou

Pokračování pěší výpravy mladého Angličana, který se v roce 1933 vydal z Rotterdamu do Istanbulu. Kniha Mezi lesem a vodou navazuje na knihu Čas darů, kde autor líčí cestu od slovenských hranic přes Maďarsko, Sedmihradsko a Rumunsko na Balkán.

Patrick Leigh Fermor prošel Nizozemskem, Německem a dorazil do Vídně se zastávkou v Praze, dále se vydal po proudu Dunaje do Maďarska, Sedmihradska, Rumunska a na Balkán. Žil jako tulák, přespával v chudobincích, klášterech a stodolách. V druhém díle svého cestopisu, právem pokládaného za jeden ze skvostů novodobé anglické prózy, líčí dějiny a kulturu střední i východní Evropy a přináší fascinující portréty národů. Kniha vychází v nakladatelství Argo 7. prosince.

Interiérový dialog

Ve čtvrtek 8. prosince proběhne od 18.00 vernisáž výstavy Interiérový dialog: Vzpomínka na londýnský byt Deyana Sudjice podle návrhu architekta Jana Kaplického. Byt z roku 1983 patří mezi první realizace architekta Jana Kaplického a představuje unikátní interiérové dílo založené na obdivu k technologiím a myšlenkovém futurismu. Výstavu zahájí její kurátor Adam Štěch, který přiblíží tvorbu Jana Kaplického a zavzpomíná na svůj rozhovor s Deyanem Sudjicem, který je přední londýnský kritik designu a architektury a pozdější ředitel londýnského Design Musea. Výstavu bude možné navštívit do 20. února 2023.

Foto: Winterniztova vila

Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo

Příběhy malého Mikuláše od svého prvního vydání v roce 1956 baví generace dětí a podle krátkých příběhů z pera spisovatele Reného Goscinny doplněných o ilustrace kreslíře Jeana-Jacquese Sempého vzniklo mnoho adaptací. Doposud však ty nejznámější z nich byly jen s živými herci. Až pro film Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo dal Sempé svolení k užití svých kreseb.

Snímek režisérského dua Amandine Fredon a Benjamin Massoubra premiéroval na letos na jaře na Filmovém festivalu v Cannes a z prestižního festivalu animovaných filmů v Annecy si odvezl nejvyšší cenu. Zábavný snímek o přátelství a kreativitě kombinují úsměvné příhody rozpustilého školáka s osudy jeho dvou tvůrců, spisovatele Goscinnyho a ilustrátora Sempého, kterým v českém znění propůjčili hlasy Ondřej BrzobohatýOndřej Brousek. Premiéra je očekávána 8. prosince.

Trio Makabara

Absolventky Konzervatoře Jana Deyla pro zrakově postižené alias trio Makabara zazpívají židovské a vánočně laděné písně v prostorách Novoměstské radnice. Nabízí se tak jedinečná příležitost zažít 8. prosince koncert v naprosté tmě v rámci Neviditelné výstavy.

Král Šumavy

Poválečný film Král Šumavy režiséra Karla Kachyni se 9. prosince promítne na Voyo zcela v jiném zpracování v podobě stejnojmenné třídílné minisérie Davida Ondříčka. Příběh je zasazen do roku 1948. Východní a západní bloky od sebe oddělují hluboké šumavské lesy.

Čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil v podání Oskara Hese slouží v kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové. Za sebou má zkušenost z německého pracovního lágru i působení mezi partyzány. Teď především touží po zábavě, dobrodružství, volnosti a politika je to úplně poslední, co ho zajímá. V roli jeho bratra a pomocníka se objeví Jan Nedbal. Hasilovu snoubenku Marii, matku jeho jediného syna, si zahraje Gabriela Heclová. Vlastičku, jednu z Hasilových milenek, hraje Kristýna Podzimková a Kláru, agentku americké tajné služby, hraje Judit Bárdos.

Andělské průvody Prahou

Anděl je poslem Vánoc, ale také symbolem naděje, bezpečí a ochrany. Výchozí bod andělských průvodů je každou adventní neděli na Mariánském náměstí. Podrobnosti a trasy naleznete na facebookové události Andělské průvody Prahou. Andělé se budou zjevovat na ikonických lokalitách centra města a také na Pražském Hradě a na Letné. Během třetího adventního víkendu budou okřídlení divadelní artisté z uskupení Long Vehicle Circus procházet centrem a dovedou vás i na zimní edici festivalu Za dveřmi, která se bude letos konat v prostorách pražského Klementina od 16.00 do 17.00.

Foto: Anna Šolcová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!