Mezinárodní hudební festival České doteky hudby provede předvánočním časem

Mezinárodní hudební festival České doteky hudby provede předvánočním časem 

Od neděle 11. prosince do pátku 6. ledna 2023 proběhne Mezinárodní hudební festival České doteky hudby. Letos vás kromě české klasické hudby a vánočních koled ve zvukomalebném provedení čeká také porce klasiky z Maďarska, Slovenska, Polska nebo Španělska. Vybrali jsme pro vás to nejzajmavější z celého festivalu.

Slavnostní zahajovací gala koncert – Ivan Ženatý

V pátek 16. prosince se uskuteční slavnostní koncert ve spolupráci s Městem Mělník a Chateau Mělník věnovaný francouzsko-českým hudebním vazbám a sedmistému výročí od narození Jana Jindřicha Lucemburského. Houslí se ujme Ivan Ženatý a společně s Pražským komorním orchestrem zahájí galavečer ve velkém sálu mělnického zámku.

Vivat Kabaret!! Gabaret!!

O den později představí skupina GaRe český GaBaRet s původní hudební tvorbou všestranné Gabriely Vermelho, držitelky ceny Alfréda Radoka, s textovým těžištěm v originální tvorbě berounského básníka Jana Velíška umocněné pohybovým projevem tanečníků a ojedinělým zvukovým ztvárněním. Zpěvačku Vermelho doprovodí na akordeon Jakub Jedlinský, na violoncello Matěj Štěpánek, na bicí Michael Nosek a koncert obohatí navíc tanečníci v uskupení Leony Qaša Kvasnicové a Martina Dvořáka.

Velké nokturno 

Ve večerních hodinách téhož dne zahraje soubor České filharmonie společně s klavíristou Borisem Kraljevićem, profesorem High School of Art v Singapuru, a také s vynikajícím katalánským flétnistou Claudi Arimanym, kolegou a pokračovatelem flétnové tradice legendárního Jeana-Pierra Rampala, který Arimanyho označil za jednoho z největších flétnistů své doby. Kromě flétny nebudou chybět ani klavír, housle, viola, violoncello a kontrabas.

Love stories: Nedělní milostné komorní matiné

V neděli 18. prosince se představí ISHA Trio aneb seskupení sopranistky Lucie Rozsnyó, flétnistky Kristiny Vaculové a klavíristky Sáry Medkové. Tři skvělé hudebnice zahrají v Nedělním milostném matiné romantické skladby různých autorů.

České vánoční koledy a písně

Po dvou letech pandemie připravil festival pokračování mimořádně úspěšné série koncertů pro děti a jejich rodiče. Zazní celé pásmo malebně instrumentovaných koled, kde si společným zpěvem mohou lidé přiblížit nadcházející vánoční svátky. Od Michnových vánočních písní zazní celá škála nejznámějších českých lidových koled. Koncert doprovodí krátké virtuozní skladby českých skladatelů lidových písní Holka modrooká či Komáři se ženili. Vánoční hudbu budou střídat humorné a pitoreskní epitafy Christianna Morgensterna v podání Saši Rašilova. Jak sám uvádí známý herec, tyto humorné epitafy často předčítával svým dětem před spaním. 

V4 Violoncelli

Předvánoční čas završí koncert ve složení čtyř precizních violoncellistů u příležitosti předsednictví Slovenské republiky zemím V4 ve spolupořadatelství Slovenského institutu v Praze. Návštěvníkům svůj hudební um představí Jiří Bárta, maďarská violloncelistka Ditta Rohmann, Polka Aleksandra Ohar a slovenský hudebník Jozef Lupták.

Foto: Facebook České doteky hudby

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!