Rocker versus politik, Krajina těla, Apetit piknik a elektronika.Týdenní tipy od 7. do 13. listopadu

Rocker versus politik, Krajina těla, Apetit piknik a elektronika.Týdenní tipy od 7. do 13. listopadu 

Před námi je zejména týden plný rozmanité hudby v podobě jazzu, rocku a elektroniky. Pro ty, kteří prahnou spíše po klidnějším týdnu se nabízí divadelní premiéra Krajina těla na Nové scéně a gastronomický Zimní Apetit piknik. Kinosály přivítají návštěvníky na dokumentární novince známé režisérky Olgy Sommerové.

Jazz On5

Festival Jazz On5 se blíží ke svému konci. Mezi posledními performery se objeví velikán světového saxofonu Joe Lovano, který shrnuje odkaz velkých hráčů 50. a 60. let, jako byli Coleman Hawkins, Lester Young, Dexter Gordon či John Coltrane. V pondělí 7. listopadu zazní průřez jeho tvorby a některé nové skladby ve spojení s polskými hudebníky. O den později zavítá na podium Jazz Docku americká zpěvačka a skladatelka Gretchen Parlato. Do svého uměleckého projevu zapojuje různé improvizační techniky. A jako poslední se do hudebního klubu vrátí 9. listopadu kreativní kapela The Bad Plus. Jejich hudba vychází z avantgardního jazzu, alternativního rocku, soudobé vážné hudby i hiphopu.

Emil Viklický and Nani Naom Vazana

Nadžánrový pianista Emil Viklický naváže hudební dialog s famózní izraelskou zpěvačkou a trombonistkou „Nani“ Naom Vazanou v prostorách Chodovské tvrze 8. listopadu. Viklický patří k nejvýznamějším osobnostem domácího jazzu. Vazana zahájila svoji kariéru osobitou interpretací tradičních písní sefardských Židů. Právě na sefardském folklóru pak postavila dramaturgii svého albového debutu Andalusian Brew z roku 2018. V současnosti se věnuje především autorské tvorbě. Do Prahy zavítá v období prvního vrcholu svojí umělecké dráhy.

Michael Kocáb - Rocker versus politik

Celovečerní dokumentární snímek Michael Kocáb – Rocker versus politik režisérky Olgy Sommerové nabídne portrét výrazné osobnosti hudebníka, který se stal také politikem a nadále zůstává výrazným a nepřehlédnutelným občanským aktivistou. Jeho životní etapy postupují od klíčových momentů dětství, mládí, dospělosti až ke zralému věku, jehož perspektivou na sebe a svůj dosavadní život Michael Kocáb v četných komentářích nahlíží. Sommerová nachází Kocába v jakémsi stavu životní harmonie, a to ve vztahu k minulosti, přítomnosti a proklamativně i k budoucnosti, což pozitivně potvrzují členové jeho rodiny v intimním rodinném prostředí.

Krajina těla

Pohybově vizuální představení má základnu v lidském životě a v těle, ve kterém nachází metaforu krajiny. S oporou v mytologii, rituálu a lidové tradici nahlíží na proměny přírody a člověka. Poodhaluje niterný dialog stáří a mládí, vyzdvihuje lásku a vzájemnost, ale nepodléhá realistickému času ani prostředí. Oslavuje krásu, živelnostkřehkost, stejně jako nachází zranitelnost v tělesném projevu. Dokážeme se vidět jako součást krajiny? Inscenace pracuje s propojením moderních filmových technologií, klasického a současného tance, fyzického divadla, pozemní a vzdušné akrobacie. Soubor Laterny magiky se v premiéře objeví 10. listopadu na Nové scéně.

archiv Národního divadla

Škwor

Hard rocková kapela Škwor pokračuje ve svém nabitém Unplugged Tour. Tento pátek 11. listopadu a v sobotu 12. listopadu přijedou fanoušky potěšit do Hradce Králové a Plzně. Od kombinace trash metalu a punku se hudební styl kapely nyní více přiklání k nu metalu plného ostrých kytarových riffůelektroniky a melodického zpěvu. Posluchači uslyší výběr toho nejlepšího ve speciálních akustických úpravách s použitím klasických nástrojů. Vstupenky na jednotlivé koncerty k dostáni u prodejce Ticketstream.

Zimní Apetit piknik

V sobotu 12. listopadu se uskuteční setkání milovníků jídla a příznivců časopisu Apetit v historických prostorách Novoměstské radnice. Na Zimním Apetit pikniku budou návštěvníci moci po celý den ochutnávat dobroty u uvedených prodejců. Dále budou k dispozici kuchařské show, workshopy, hudba, tombola a bohatý program pro děti. Celým dnem bude provázet moderátorka Kristina Kloubková, která uvede redakci Apetitu, šéfkuchaře Kampa Park Marka Raditsche, cukrářku Mirku Van Gils Slavíkovou nebo foodblogerku Annu Grosmannovou.

Festival Sonda v Brně 

V prostorách Hvězdárny a planetária Brno se 12. Listopadu uskuteční první ročník jednodenního hudebního festivalu Sonda. Programu se budou účastnit přední čeští a zahraniční tvůrci elektroakustické hudby a audiovizuální performance.

Ze zahraničních účinkujících vystoupí Tomoko Sauvage – japonská skladatelka známá svými dlouholetými experimenty s unikátním hudebním nástrojem kombinujícím vodu, keramické a skleněné mísy, hydrofony a elektroniku. Dále svoji  experimentální tvorbu představí David Granström. Posledním zahraničním vystupujícím je Tadej Droljc, slovinský interdisciplinární umělec, jehož tvorba zahrnuje elektronickou hudbu, počítačové audiovizuální kompozice a intermediální instalace. Speciálně pro festival Sonda připravuje audiovizuální set, který pokryje celou promítací plochu kopule planetária.

archiv Festival Sonda

České zástupce bude reprezentovat Jiří Suchánek, který své audiovizuální instalace často umisťuje do netradičních prostor jako je astronomická observatoř, duny, lávka či jeskyně. Tím mimo jiné zkoumá trvanlivost elektronických médií v těžších klimatických podmínkách. Doplní ho skladatel filmové a scénické hudby Tomáš Vtípil. Přímo pro festival připravuje zvukovou kompozici zachycující výrobu tradičního korejského pokrmu kimči a v něm probíhající biologické procesy.

Foto: archiv CinemArt

 

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!