Mezinárodní festival jazzového piana nabídne podmanivé melodie ze severu i jihu

Mezinárodní festival jazzového piana nabídne podmanivé melodie ze severu i jihu 

V rámci 27. ročníku MFJP se publiku představí od 15. listopadu do 12. prosince pestrá sestava virtuózů klavírního jazzu, a to rovnou ze čtyř kontinentů.

Úvodní večer vtáhne posluchače do prostředí latinskoamerické hudby a africké kolébky jazzu v prostorách žižkovského Atria. Brazilec Henrique Gomide žijící momentálně v Německu zcela přirozeně propojuje latinskoamerické hudební proudy s těmi evropskými. Naproti tomu druhý hudebník Jihoafričan Nduduzo Makhathini cítí hluboké propojení s kulturou národa Zulu.

Druhý jazzový večer bude patřit polské pianistce Age Derlak, která vystoupí 25. listopadu v sále Nuselské radnice. Nástroj a sál s ní bude sdílet Belgičan Jef Neve. Na své si přijdou obdivovatelé jazzu a klasiky jakožto nadžánrového umění.

Na témže místě přesně o týden později představí svůj um španělský muzikant Daniel Garcia, který se svým národním temperamentem brilantně zahrne do jazzových kompozicí klavírní odrazy flamenca. Na scéně proběhne také recitál domácího Martina Brunnera. Jeho tvorba je široká – přes vynikající práci s Concept Art Orchestra, vlastní trio po fusion kapelu a partituru pro SOČR. Cit pro melodičnost a kompoziční vyváženost přitom dělá z Brunnera mimo jiné výtečného sólového hráče.

V pořadí čtvrtý hudební zážitek MFJP se vrátí 5. prosince do žižkovského Atria, kde publikum potěší italský hudebník, na francouzské scéně etablovaný člen hudební komunity Tricollectif či kvartetu La ScalaRoberto Negro. Doplní ho Němec Florian Hoefner působící v Kanadě. Mezi jeho úspěchy patří nominace na cenu Juno, kanadskou obdobu Grammy.

Téměř na konci festivalu, tedy 8. prosince, navštíví Pálffyho palác vídeňská pianistka, skladatelka, pedagožka a producentka Verena Zeiner. Její inspirací často bývá pohyb a ráda spolupracuje s tanečníky. Náladu večera v historických prostorách spolu s Verenou určí izraelský klavírista, skladatel a aranžér Roy Mor. Po newyorských úspěších se vrátil do rodného Izraele a vytvořil vlastní styl, kterému říká „biblický sound“.

Závěrečná dvojice recitálů v důstojném prostředí Sukovy síně Rudolfina uvede netypické spojení severské melancholie a jižanského temperamentu. Řecká pianistka a skladatelka Tania Giannouli se proslavila především neobvyklými sestavami často nadnárodních projektů spočívajících ve využití prvků soudobé hudby a etnických inspirací. Posluchači nebudou ochuzeni ani o originalitu norského talentu jménem Eyolf Dale, který posluchače přenese na tajuplný sever.

Přehled jednotlivých koncertů:

Henrique Gomide a Nduduzo Makhathini – 15. listopadu od 19. 00, Atrium

Aga Derlak a Jef Neve – 25. listopadu od 19.00, Nuselská radnice

Martin Brunner a Daniel Garcia – 2. prosince od 19.00, Nuselská radnice

Roberto Negro a Florian Hoefner – 5. prosince od 19.00, Atrium

Verena Zeiner a  Roy Mor – 8. prosince od 19.00, Pálffyho palác

Tania Giannouli a Eyolf Dale – 12. prosince od 19.00, Rudolfinum Sukova síň

Foto: P&J Music

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!