Aplikace, která zachrání život. Organizace Loono spustila Preventivku

Aplikace, která zachrání život. Organizace Loono spustila Preventivku 

Má naučit Čechy chodit na pravidelné prohlídky a poskytnout jim vedení k zdravějšímu a kvalitnějšímu životu. Nezisková organizace Loono spustila mobilní aplikaci Preventivka.

Loono oficiálně spustilo novou mobilní aplikaci Preventivka. Uživatelům ukáže, na jaké preventivní prohlídky by měli chodit a pohlídá jejich termíny. Každý si navíc může přidat i vlastní prohlídky u dalších specialistů, jako například na alergologii, endokrinologii či dentální hygieně. Kromě běžných návštěv lékaře připomene také samovyšetření prsou, varlat i kůže a naučí správnou techniku. Navíc vyhledá specialisty v okolí uživatele a nabídne ověřené a srozumitelné informace o prevenci závažných nemocí na jednom místě. 

"Nechceme, aby si lidé hledali diagnózy na internetu a báli se chodit k doktorům. Naprostá většina vyšetření vůbec nebolí, je ale v péči o zdraví naprosto klíčová. Chceme také zvýšit návštěvnost screeningových programů, jako je mamograf, screening děložního čípku, tlustého střeva a plic. Dnes na ně chodí jen polovina Čechů, kterých se týkají," přibližuje funkce aplikace Kateřina Šédová (Vacková), zakladatelka organizace Loono.

Ambasadory mobilní aplikace Preventivka se stali lidé, kterým vážná nemoc změnila pohled na prevenci nebo jim preventivní prohlídky a samovyšetření zachránily život. Jedním z podporovatelů je i zpěvačka Anna Julie Slováčková, která prodělala rakovinu prsu. "Díky prevenci se u mě podařilo včas zjistit, že mám zhoubný nádor v pravém prsu. Tím, že jsem si ho nahmatala sama a včas, jsme se dokázali vyhnout daleko horším scénářům. Když se řekne slovo prevence, tak se mi vybaví způsob, kterým si já sama mohu zachránit život a kterým si mohou zachránit život moji blízcí," dodává.

Při přípravě aplikace spojilo Loono síly s komunitou expertních dobrovolníků z Česko.Digital. Desítky z nich měsíce pracovaly na Preventivce, které věnovaly své volné víkendy a večery. Oficiálním spuštěním ale práce na Preventivce nekončí. Loono jí chce totiž neustále zlepšovat. "Chceme, aby se stala zdravotním deníkem pro hlídání zdraví každého z nás. Aplikace by měla své uživatele vzdělávat o tom, jak žít zdravější a kvalitnější život," říká Kateřina Šédová. Aplikace je ke stažení pro iOS i Android, a to zcela zdarma.

Jednou z ambasadorek je zpěvačka Anna Julie Slováčková

Loono je týmem mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kteří věří, že by se neměli pacienti pouze léčit, ale vést k prevenci nejrůznějších onemocnění. V minulosti odstartovalo kampaň za prevenci onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (#zijessrdcem) i reprodukčního (#doledobry) a duševního zdraví (#dobrenitro). Během 8 let své existence Loono zrealizovalo více než 2 500 workshopů, na kterých vyškolilo přes 130 tisíc lidí. Veškeré další informace najdete na webových stránkách www.loono.cz a na sociálních sítích.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Aplikace, která zachrání život. Organizace Loono spustila Preventivku
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!