Jazz a punk, křehkost v Galerii Rudolfinum a bohatý program pro děti. Týdenní tipy od 17. do 23. října

Jazz a punk, křehkost v Galerii Rudolfinum a bohatý program pro děti. Týdenní tipy od 17. do 23. října 

V druhé polovině října se dočkáme nejen očekávaného mezinárodního filmu Il Boemo, ale předposlední říjnový týden nabídne také pestrý hudební výběr. Nenechte si ujít ani výstavu o křehkosti, či kabaretně zpracovaný příběh zachráněných dětí Nicholasem Wintonem.

Mene Tekel

Ve středu 19. října od 19.00 rozezní Velký sál Novoměstské radnice hudební festival Mene Tekel. Letošní ročník si pro posluchače připravil Petru Kohoutovou, která se podílela na muzikálech a působila v mnoha uskupeních jako například Chorea Bohemica, Musica Antiqua Praha, Sestry Havelkovy a další. Zpěvačku doplní pánské vokální kvarteto The Swings, u jehož zrodu stál jazzový zpěvák a skladatel Petr Hanzlík. Společně představí českou a americkou swingovou klasiku v originálním aranžmá. Vstup je volný.

Visací zámek 40 let

Legendární punková skupina Visací Zámek oslavila 40 let v původní sestavě. Oslava proběhla v červnu na pražském Strahově, kde jejich hudební kariéra odstartovala. Za čtyřicet let odehráli několik set koncertů a vydali dvanáct řadových alb, na kterých vyrostli posluchači napříč generacemi. Nyní mají fanoušci možnost zavítat na jeden z devíti koncertů v rámci jejich výročního turné, které odstartuje 19. října v pražském Paláci Akropolis. Vstupenky a přehled všech hudebních zastávek najdete na Ticketstream.

fragilités

Zranitelnost a křehkost se silně pojí jak ke člověku, tak k ekologii. Mezinárodní výstava fragilités tyto pojmy a citové vlastnosti rozvíjí, přičemž skrze historii spojuje umělce a umělkyně, kteří se různými způsoby zabývají křehkostí a reflektují její napětí, spletitosti i paradoxy. Expozice poukazuje na známé protiklady – sílu a slabost, stálost a nejistotu, odolnost a zranitelnost. Usiluje o překročení binárního vidění protikladů a zabývá se jejich souladem. Co lze získat spojením protikladů – není snad zranitelnost mocným činitelem a křehkost podmínkou pro využití vnitřní síly? Podzimní novinka Galerie Rudolfinum přivítá návštěvníky 20. října. Výstava potrvá do 8. ledna 2023.

Il Boemo

Očekávaný historický velkofilm vstoupí do českých kin již 20. října. Dobový snímek režiséra Petra Václava, jehož tvorba zabrala 10 let, je inspirovaný skutečným příběhem jednoho z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století, a to Josefa Myslivečka. Zavede diváka do slunné Itálie, kde Mysliveček žil, tvořil, stal se legendou, ale také zemřel v zapomnění. V hlavní roli se objeví herec a muzikant Vojtěch Dyk společně s italskými herečkami Barbarou Ronchi, Elenou Radonicich a Lanou Vlády. Film bude zastupovat Českou republiku na Oskarech za rok 2022.

Od 21. října bude také možnost navšívit v nově zrekonstruovaném barokním Clam-Gallasově paláci výstavu Josef Mysliveček, detto Il Boemo (1737–1781), která seznámí návštěvníky se skladatelovým životním příběhem a tvorbou.

Struny dětem

Jednodenní akce Struny dětem plánovaná na 22. října na letošní podzim chystá tři koncerty v prostorách holešovické La Fabriky. Děti provede dvěma dopoledními koncerty Ó, ó, ó, vajíčko! zpěvačka a skladatelka Beata Hlavenková, kytarista a skladatel Patrik Hlavenka a oblíbená divadelní a filmová herečka Martha Issová. Příběh pojednává o velké lásce a odhodlání na poli hmyzí říše. Večer pak proběhne Pocta Duke Ellingtonovi, kterou připravil jazzový big band Jazz Dock Orchestra, aby společně s posluchači vzdal hold ikoně americké hudby 20. století. Hudebním světem tohoto charismatického tvůrce provede Pavol Smolárik, herec divadla Minor.

Kabaret Winton

Švandovo divadlo uvede 22. října inscenaci Kabaret Winton, silný příběh dvou sester inspirovaný skutečnými osudy a historickými událostmi. Dramatický příběh zachráněných dětí Nicholasem Wintonem se tak dočká divadelního zpracování. Na scénáři se podílela spisovatelka Kateřina Tučková a jeho spoluautorem je také Martin Františák, umělecký šéf smíchovské scény. Ten inscenaci zároveň režíruje a téma záchrany židovských dětí představí publiku v přitažlivém kabaretním žánru – se zpěvem, tancem, stepem i podmanivou živou hudbou přímo na scéně.

Přeživší Ester hledající po padesáti letech ve staré vlasti ztracená rodinná pouta si zahrají hostující Jaroslava Pokorná v alternaci s Danou Syslovou. Mladší sestru Ludmilu, jejíž život se odvíjel zcela jinak, ztělesní Bohdana Pavlíková. Ironického a charismatického kabaretiéra Kašpara si zahraje Miroslav Hanuš.

Comic-Con Junior

O víkendu 22. a 23. října se uskuteční první ročník akce Comic-Con junior na Výstavišti Brno. Pestrý program nabídne turnaje stolních her a videoher, workshopy, soutěže a všeobecný interaktivní, pohybový a kreativní program pro děti a mládež. Fanoušky fantasy a sci-fi kromě nabitého programu potěší také americký herec Noah Hathaway, známý z kultovního filmu Nekonečný příběh. Mezi další zahraniční herce zavítá Mark Williams alias Arthur Weasley z legendárního Harryho Pottera, dále Michael Shanks a Lex DoigHvězdné brány a seriálu Andromedy. České herce přijede reprezentovat Miroslav Táborský a slovenskou komiksovou scénu sestry Jančové.

Festival Prague Sounds

Mezinárodní hudební festival Prague Sounds, dříve známý jako Struny podzimu, zahájí 23. října ve Velkém sálu Lucerny američtí umělci Snarky Puppy, kteří získali ocenění v kategoriích jazz a R&B. Během osmi originálních hudebních večerů se mezi místa konání zařadí kromě Lucerny také La Fabrika, Roxy, Dox+, Rudolfinum, nebo Forum Karlín.

Den po startu festivalu zavítá mandolínový virtuos, zpěvák a skladatel Chris Thile do La Fabriky se svým intimním sólovým recitálem, v němž zazní bluegrass, blues ale i sonáty a partity J. S. Bacha. Do Česka zavítá také britská zpěvačka Laura Mvula, která 16. listopadu představí v Roxy nový repertoár z úspěšného alba Pink Noise na rovině synth-popu 80. let. V Rudolfinu pak 19. listopadu oslaví osmdesátiny legenda hudební domácí scény Jiří Stivín. Festival zakončí 24. listopadu exkluzivní hudební set nazvaný Music for Prague, který připravil do Fora Karlín německý skladatel a klávesista Nils Frahm.

Foto: archiv Struny dětem

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!