Podzimní sezónu Galerie Středočeského kraje otevře pět nových výstav

Podzimní sezónu Galerie Středočeského kraje otevře pět nových výstav 

Galerie GASK se sídlem v Kutné Hoře si pro své návštěvníky připravila pět nových expozic, které se představí během podzimu.

Obyčejné věci

Malíř, designér, grafik, hudebník a zakladatel Mikulovského výtvarného sympozia Libor Lípa představí v galerijním prostoru Café Fatal svou sérii nejnovějších velkoformátových maleb polévkových mís, které vznikly přímo pro GASK. Tato malířská kolekce bude doplněna o další doprovodné náměty, které autor souhrnně zakomponoval do samotného názvu výstavy. Lípa poukazuje v hmotném světě na samotný smysl „obyčejných věcí“ i na jejich vnitřní, duchovní podstatu. Autor v různých obměnách převléká své porcelánové objekty do rozličných dekorů čerpajících ze starosvětské tradice, z moravského folkloru či pop-artu. Výstava Obyčejné věci bude k vidění od 23. října do 12. března 2023

Mimo řádné

Společný výstavní projekt absolventů AVU Kateřiny Adamové a Pavla Šimíčka Mimo řádné propojuje kresby a prostorové instalace těchto dvou umělců. Jejich umělecký výraz spojuje křehkost a přesnost. Figurální výjevy kreseb na papíře Kateřiny Adamové působí velmi sochařsky. A objemy a linie prostorových prací Pavla Šimíčka, někdy zakomponované přímo do reálné architektury, mají často kresebný charakter. Oba mají v současné době ateliér v areálu pražské Pragovky. Výstavu Mimo řádné uvede 22. října v 16.00 performance umělců Davida Helána a Pavla Tichoně s názvem Gaskpromace–Race. Expozice potrvá v prostorách Projectroomu a Experimentálním prostoru do 26. února 2023.

 

Sběratel

Výtvarník, grafik, fotograf a sběratel Robert V. Novák se sice v titulu instalace identifikuje se statusem sběratele, ale jeho projekt není ani zdaleka pouhým představením sbírky. Intelektuální provokace se specificky dotýká nejen aktuálních otázek vztahu člověka k prostředí, ale i celého spektra tvůrčích aktivit, díky nimž je autor i „sběratel“ v jedné osobě. Umělec se pohybuje mimo obvyklá sběratelská teritoria – sbírá to, co bez povšimnutí odkládáme, vyhazujeme, nebo často ani nevnímáme. Výstava Sběratel, která představuje autorovo sběratelské (ne)snažení, bude zpřístupněna ve Whiteboxu od 23. října do 26. února 2023

Tajnosti 

O dva týdny později, tedy 6. listopadu, započne výstava Tajnosti grafičky a malířky Šárky Trčkové. Bezprostřední akvarely, drobné malby i rozměrné grafiky vypovídají o živelném vztahu k barvě a mistrném ovládnutí širokého spektra výtvarných technik. „Výsostným prostředím autorky byla příroda a nejinspirativnějším stavem lidského bytí pro ni bylo dětství. Obě témata se v její tvorbě často prolínala, zvlášť po narození syna,“ říká kurátorka výstavy Vanda Skálová.

Její práce jsou často záznamem prostého pozorování každodenních situací zachycených s neobyčejnou citlivostí a zaujetím. Zdánlivě jednoduché a zároveň monumentální kompozice vypovídají osobitým a nesentimentálním způsobem o úloze tajemství i o schopnosti vidět zázraky v běžném životě. Výstava Tajnosti bude pro návštěvníky otevřená do 12. března 2023 v prostoru Přesahy grafiky a Blackboxu Galerie Středočeského kraje. 

Cesta předurčena osudem

Od 6. listopadu do 19. března 2023 se pro veřejnost zpřístupní stěžejní výstava GASK, a to životní dílo sester Květy a Jitky Válových u příležitosti 100. výročí jejich narození. Klíčovou součástí expozice budou ukázky z pozůstalosti obou sester, která byla v roce 2021 darována do sbírek galerie. Kurátorem výstavy je Richard Durdy, šéfkurátor GASK.

Sestry Válovy patří k nejvýraznějším osobnostem českého umění od konce 50. let 20. století, kdy se staly součástí výrazného nástupu mladé umělecké generace v rámci uvolňujících se společensko-kulturního poměrů. Od samého počátku vycházela tvůrčí výpověď obou sester z hlubokého soucítění s údělem člověka, nejdříve promítaného do konkrétních výjevů z průmyslového prostředí jejich rodného Kladna, posléze jako všelidská symbolika zobecněných figur.

Výstava pod názvem Cesta předurčena osudem je rozčleněna do dvanácti tematických okruhů, skrze něž mohou návštěvníci poznat na monumentálních plátnech i na drobných kresbách, skicách a grafikách procítěnou výpověď sester Válových o dramatu i intimitě lidského bytí.

Součástí expozice jsou také digitalizované skicáky Jitky a Květy Válových, kterými budou moci návštěvníci prostřednictvím tabletů listovat, a dokumentární film Ester Krumbachové o obou sestrách. Výstavu doplní série komentovaných prohlídek a přednášek odborníků.

Foto: archiv GASK

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie GASK nabízí i další akce

Místo konání: Galerie GASK

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!