Sci-fi filmová premiéra, Arakain 40 let či desátý ročník Signal Festivalu. Týdenní tipy od 10. do 17. října

Sci-fi filmová premiéra, Arakain 40 let či desátý ročník Signal Festivalu. Týdenní tipy od 10. do 17. října 

V téměř polovině října se můžete těšit na filmové novinky, hudební zážitky jako Il Divo, Arakain 40 let, Tingvall Trio a další. Nebude chybět ani výběr festivalů v podobě Signal Festivalu, Palm Off Festu či netradičního festivalu Léčivé zvuky.

Il Divo

Představitelé operního popu se vrací do Prahy v rámci turné Greatest Hits Tour. Jejich hity zazní v pražském O2 universu 10. října ve složení David Miller, Sébastien Izambard a Urs Bühler. Skupina uctí také památku svého tragicky zesnulého člena, španělského zpěváka Carlose Marína. Původní kvartet dal dohromady v roce 2003 britský producent a hledač talentů Simon Cowell. Skupina za dobu působení na světových pódiích prodala více než třicet milionů desek, získala mnohá zlatá a platinová ocenění ve třiceti třech zemích světa a zcela vyprodala čtyři celosvětová turné.

Řemesla živě

Novoměstská radnice věnuje již devátým rokem prostor řemeslům. Záměrem akce je přímý kontakt s představovanými řemesly. Návštěvníci si mohou zdarma vyzkoušet různé druhy řemesel a promluvit si se zástupci jednotlivých škol. Řemesla živě proběhnou 11. a 12. října v prostorách Novoměstské radnice v čase od 9.00 do 17.00. Festival workshopů je díky edukativnímu charakteru oblíbenou akcí u široké veřejnosti v čele s rodinami, dospívajícími dětmi a studenty. Letos se zúčastní obory jako automechanik, dámský krejčí, hrnčíř, klempíř, maskér, oděvní návrhář, zámečník, sklenař, masér a mnoho dalších.

Arakain 40 let

Česká metalová legenda letos slaví 40 let na hudební scéně. Svoji koncertní šňůru se členové rozhodli rozdělit na dvě části. První část turné se uskutečnila na jaře a zaměřovala se spíše na Čechy. Nyní na podzim startuje druhá polovina jejich úspěšných písní na pódiích, která zamíří zvláště na moravské regiony. Kapela potěší také slovenské fanoušky jedním koncertem v Bratislavě. Turné startuje 14. října v Kopřivnici a vyvrcholí 28. ledna 2023 v pražském 02 universu. Nabitou scénu vyšperkují ledkové stěny a videa i s archívními záběry.

Běžná selhání

Do kin zavítá 13. října mezinárodní drama a sci-fi Běžná selhání podle scénáře dramaturgyně, scénáristky a spisovatelky Kláry Vlasákové. Film zasahující do Česka, Maďarska, Itálie a Slovenska měla pod křídly rumunsko-maďarská režisérka Christina Grosan. Příběh sleduje jeden den v životě tří žen v podání Taťjany Medvecké, Beáty Kaňokové a Nory Klimešové. Hlavní hrdinky se neznají, ale jejich cesty se v kritických momentech setkají, aby si nezištně pomohly ve chvíli, kdy jejich město postihne tajemná katastrofická událost a výbuchy. Exploze začnou sílit, zoufalá Silva musí najít svého syna, rebelující Tereza se smířit se svými rodiči a Hana přijmout svůj zármutek. Ve filmu se objeví také Vica Kerekes, Jana Plodková, Jana Stryková, Filip Kaňkovský nebo Tomáš Havlínek.

Signal Festival

Jubilejní desátý ročník Signal Festivalu představí dílo známého českého designéra Maxima Velčovského, světelnou inscenaci ve spolupráci s Národním divadlem i unikátní dílo slavného digitálního umělce Refika Anadola vytvořené z městských dat od Institutu plánování a rozvoje hl. m. Praha. Festival vůbec poprvé vezme návštěvníky do Vršovic. Nabídne celkem 15 instalací na dvou festivalových trasách – Centrum a Vinohrady/Vršovice a uskuteční se od 13. do 16. října. Instalace doplní bohatý týdenní doprovodný program v Kunsthalle Praha, CAMPu nebo Galerii U Betlémské kaple.

Většina programu je zdarma. Na vstup k šesti unikátním galerijním instalacím je však zapotřebí být držitelem buď vstupenky Signal Plus za 290 Kč, na místě pak za 340 Kč, nebo vstupenky Signal VIP, která umožní vychutnat si instalace bez front a v soukromí. Do 12. října je dostupná za cenu 1 690 Kč, na místě pak za 1 990 Kč. Detailní informace naleznete zde.

Civilizace

Do českých kin zavítá dokumentární film Civilizace s podtitulem Dobrá zpráva o konci světa zabývající se proměnami civilizací a jejich podobností s tou současnou. Za námětem filmu stojí egyptolog a archeolog Miroslav Bárta spolu s cestovatelem a režisérem Petrem Horkým, kteří podnikli cestu kolem světa, aby společnými silami hledali pravidla a zákony, podle kterých se civilizace mění. Snímek natáčeli filmaři celých sedm let ve více než třiceti zemích světa. Ve filmu se objeví mimo jiné dnes již nežijící osobnosti jako jsou Edmund Hillary, Eugen Cernan, Sir Arthur C. Clarke a další. Režisér dokumentu Petr Horký se dokonce domnívá, že se jedná o největší produkci moderní české cestopisné tvorby.

Festival indického filmu

Víte, jak vypadá Forrest Gump v indickém provedení? Filmový svátek nejen bollywoodské produkce nabídne ve svém programu snímek Laal Singh Chaddha, který je takřka věrnou kopií filmové klasiky milované publikem po celém světě, ale i indického kandidáta na Oscara a bohatý doprovodný program. Zajímavosti a detaily k filmům najdete na webu Festivalu indického filmu i na facebookové události. Festival přivítá filmové nadšence od 12. do 15. října tradičně v pražském Světozoru.

JMO

Švýcarský basklarinetista a saxofonista Jan Galega Brönnimann, senegalský zpěvák a hráč na západoafrickou „harfu“ koru Moussa Cissokho a izraelský perkusista Omri Hason vytvářejí nadžánrovou fúzi plnou podmanivých melodií a svůdných rytmů provázanými originalitou. Výsledek hudebního propojení tří kontinentů pod názvem JMO si můžete přijít poslechnout 14. října do historických prostor pražské Chodovské tvrze.

Palm Off Fest

Od 14. do 26. října se uskuteční mezinárodní setkání divadel střední Evropy v Divadle pod Palmovkou. Šestý ročník festivalu uvede inscenace ze Slovenska, z Finska, České republiky, Ukrajiny, Slovinska a Německa. Festival doprovází podtitul Chceme něco jinýho!. Motto poukazuje na společné téma všech uváděných inscenací a zároveň i na téma diskuze nad současným děním nejen v kultuře. Součástí programu bude také výstava polské divadelní fotografie, diskuze s tvůrci a tematická diskuze ve Studiu Palm Off.

Festival Léčivé zvuky

Hudební olomoucký festival v čele s kapelami jako jsou Yellow Sisters nebo Řekni Mi s Ridinou Ahmedovou vás provedou podzimním víkendem od 15. do 16. října. Naskytne se příležitost poslechnout si experimentální tvorbu hudebního uskupení Norwegian Wood, které zařazuje prvky muzikoterapie do rockové hudby a využívá specifické muzkikoterapeutické nástroje. Doprovodný program zahrnuje workshopy spojené s muzikoterapií ve vnitřní části Korunní pevnůstky.

Tingvall Trio

Hudebníci z mezinárodní kapely Tingvall Trio zpříjemní večer posluchačům v historickém sale pražské Novoměstské radnice 17. října. Oblíbené švédsko-kubánsko-německé trio změnilo žánr a začalo sázet na taneční groovy. Hudba na aktuálním albu Dance bude tvořit novinkovou část repertoáru. Návštěvníci se mohou těšit na rozmanitost tanečních stylů, blízkovýchodní motivy, reggae i latinskoamerické rytmy. Na piano zahraje Martin Tingvall, na kontrabas Omar Rodriguez Calvo a doplní je Jürgen Spiegel hrou na bicí.

Roky

Čerstvá držitelka Nobelovy ceny za literaturu, francouzská uznávaná autorka Annie Ernaux je nyní k dostání v podobě prvního českého vydání jejich memoárů. Deníkové záznamy vedené po šest desetiletí poukazují na kontrast jejich vnitřních zápasů a kulturních nenahraditelných složek jako jsou fotografie, knihy, hudba, média. Autorka jako vypravěč v textu opakovaně zaniká a posléze se vynořuje. Vzniká tak nový druh autobiografie, která je subjektivní a zároveň neosobní, soukromá, ale přesto kolektivní. 

Foto: archiv Signal Festivalu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!