Dokumentární film Civilizace mapuje koloběh růstu a kolapsu civilizací

Dokumentární film Civilizace mapuje koloběh růstu a kolapsu civilizací 

Do českých kin vstoupí 13. října dokumentární film Civilizace s podtitulem Dobrá zpráva o konci světa zabývající se proměnami civilizací a jejich podobností s tou současnou. Snímek natáčeli filmaři celých sedm let ve více než třiceti zemích světa.

Egyptolog a archeolog Miroslav Bárta spolu s cestovatelem a režisérem Petrem Horkým podnikli cestu kolem světa, aby společnými silami hledali pravidla a zákony, podle kterých se civilizace mění. Oba tvůrci mají za sebou několik let zkušeností, ať už z oblasti dokumentaristické praxe, nebo vědeckých expedic. Režisér dokumentu Petr Horký se domnívá, že se jedná možná o největší produkci moderní české cestopisné tvorby

Dokument v podobě výpravné reality show naráží na fakt, že všechny civilizace rostly, až dosáhly svého vrcholu a vymizely. Zatím žádná nedokázala fungovat trvale. A to je největší úkol pro současnou vědu. Pokud zmizí globální civilizace, co zbyde? 

 „Kolaps tak, jak jej chápeme v souvislostech společenských věd, neznamená genocidu, válku a smrt. Je to změna pravidel, hodnot a složitosti systému, který doposud fungoval a najednou ztratil svůj smysl. Když se dnes rozhlédneme, nebude málo lidí, kteří si řeknou, že právě to se děje kolem nás a na celém světě,“ vysvětluje Miroslav Bárta.

Kromě masivního množství materiálu se na plátně objeví dnes již nežijící osobnosti: Eugen Cernan – poslední astronaut, který chodil po Měsíci, norský archeolog Thor Heyerdahl – velitel legendární expedice Kon-Tiki, Edmund Hillary – první úspěšný horolezec na vrcholu Everestu či vizionář a jeden z nejvýznamnějších spisovatelů sci-fi Sir Arthur C. Clarke. Tvůrčí tým se pyšní také respondentkou, anglickou bioložkou Jane Goodall, která jako první na světě nezvratně doložila schopnost zvířat užívat nástrojů a tím zcela překvalifikovat vnímání lidí v živočišné říši. 

I přes nasazení početného týmu producentů, zvukařů či kameramanů se na začátku natáčení projevila značná skepse k tomuto tématu, a to z okolí samotných tvůrců. Zlomový bod nastal s příchodem covidu. Najednou si všichni uvědomili, jak moc je náš svět křehký a jak snadno můžeme ztratit domnělé stabilní jistoty.

„Z legrace jsem říkal, že jsme si u jakési agentury v Číně objednali virální kampaň a kluci to vzali příliš doslova. Ale postupně mi začal tuhnout úsměv na rtu. A když letos Rusko vtrhlo na Ukrajinu, tak mě smích přešel úplně. Svět už nikdy nebude stejný jako v době, kdy jsme s filmem začali. Netvrdím, že snad bude bezpodmínečně horší, taky máme podtitul Dobrá zpráva o konci světa, ale to, jak to všechno dopadne, je v našich rukou. Nic neskončí jinak, než jak sami budeme chtít. Otázkou je, jestli víme, co chceme,“ doplnil režisér Petr Horký.

Foto: archiv Petra Horkého

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!