Dahmer podle pravdy, Designblok i Parov Stelar. Týdenní tipy od 3. do 9. října

Dahmer podle pravdy, Designblok i Parov Stelar. Týdenní tipy od 3. do 9. října 

Začátek října se na kulturní scéně hemží samými (ne)slavnými jmény. Těšit se můžete na koncert Parova Stelara, dokuminisérii o milovníkovi lidského masa Jeffrey Dahmerovi nebo zahraniční návrhářské legendy na Designbloku. Více v našem pravidelném přehledu.

Designblok

Nejzásadnější přehlídka současného designu se vrací do dvou pražských výstavních míst – smíchovského Gabriel Loci a Uměleckoprůmyslového musea na Starém Městě. Na sto osmdesát tvůrců zde představí výsledky svého kreativního uvažování od středy 5. do neděle 9. října, a to pod hlavičkou letošního leitmotivu lesa. Ze zahraničí tentokrát zavítá nizozemská legenda Richard Hutten, tamní studio Toer i polské duo Chmara.Rosinke věnující se experimentálnímu pojetí kuchyní.

Be2Can

Na to nejpozoruhodnější z přehlídek Berlinale, Benátky a Cannes láká festivalový výběr v nespočtu kin po celé republice, který od středy 5. října po příštích sedm dní nabídne přes dvacet premiér. Mezi highlighty bude patřit kriminální drama z muslimského prostředí Svatý pavouk, příběh o protikomunistických čistkách v Indonésii Předtím, nyní a poté, satira o francouzské společnosti Krvavé pomeranče nebo třeba thriller inspirovaný Ecovým Jménem růže Chlapec z nebe.

Trojúhelník smutku

Hit letošních Varů, naneštěstí poznamenaný nedávným předčasným úmrtím hlavní představitelky Charlbi Dean, směřuje do kinosálů, kde jej tuzemští diváci poprvé spatří ve čtvrtek 6. října. Její postava spolu se se svým filmovým manželem, jenž je stejně jako ona úspěšným influencerem, vydává na plavbu na luxusní jachtě, která je konfrontuje s limity jejich privilegovaného postavení ve společnosti. Z festivalu v Cannes si snímek odvezl Zlatou palmu.

Parov Stelar

Spektakulární vizualitu, zbrusu nové skladby i nevšední aranže starších nahrávek slibuje rakouský mistr elektroswingu Parov Stelar, který před pražským publikem stane v pátek 7. října v holešovické Sportovní hale Fortuna. Těžištěm playlistu bude hudebníkova deska Moonlight Love Affair, jež vyšla letos v dubnu.

Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes

Netflixovský matador true crime děl Joe Berlinger uvede na zmíněné VOD platformě další příspěvek do Rozhovorů s vrahem. V nejnovějším třídílném počinu se vnoří do hlubin duše Jeffreyho Dahmera, nekrofila a kanibala, který za pouhé čtyři roky stihl připravit o život šestnáct obětí v americkém Wisconsinu. Policisté v roce 1991 našli v bytě tehdy jedenatřicetiletého pachatele stopy po brutálních zločinech od mrazničky s lidskými hlavami po množství rozkládajících se končetin. Celá minisérie vstupuje do videotéky v pátek 7. října.

Různí lidé

Zůstat ve svém domově pod palbou cizích vojsk, nebo se pokusit utéci do zahraničí? Tato otázka nyní souží miliony Ukrajinců, kteří jsou stejní jako my – zkrátka dychtí po životě, bezpečí a štěstí. Městská divadla pražská připravila spolu s kyjevským divadlem uzahvati zhruba hodinový audiowalk, vycházející z 23hodinových rozhovorů s uprchlíky. Zúčastnit se jej můžete v sobotu 8. října na pražském Hlavním nádraží.

Pálenka fest

Je libo gin, likéry, rum, whisky nebo nejrůznější ovocné destiláty? Všechno budete moci ochutnat na pilotním ročníku festivalu pálenek, který v sobotu 8. října od poledne do noci zaplní prostory Pražské tržnice. Kromě individuálních ochutnávek mohou návštěvníci zajít na řízené degustace vícera producentů, kteří budou podávat kupříkladu jihomoravskou třešňovici i jaderničku nebo whisky z jihočeské Svachovky.

Vstupenky na festivaly v předstihu

Na letní festivalovou sezónu 2023 si ještě notnou chvíli počkáme, už nyní se na ni ale můžete nachystat. Předprodej právě odstartoval v případě Beats for Love, které se rozbuší zkraje července v Ostravě, kupovat lístky můžete od pondělí 3. října také na zastávkovou tour HRADY CZ. V úterý 4. října navíc budou dostupné první vstupenky na Vizovické trnkobraní. Další informace najdete na serveru ticketstream.cz.

Foto: archiv Designblok

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!