Trierův zabiják, konfident Čurda i Čapkova Bílá nemoc. Městská divadla pražská představují novou sezónu

Trierův zabiják, konfident Čurda i Čapkova Bílá nemoc. Městská divadla pražská představují novou sezónu 

Intimní opera o traumatu z dětství Tak tiše až otevřela zkraje září nadcházející sezónu Městských divadel pražských, pod něž patří Komedie, ABC a Rokoko. Prostor v nejbližších měsících dostanou nová zpracování klasických látek i původní díla psaná přímo pro jeviště v metropoli.

Do repertoáru divadla ABC zamíří v sezóně 2022/2023 dvě novinky. Tou první bude situační komedie Pupek Paříže pod režijním vedením Davida Drábka, která do zápletky vnese náhody, nehody i záměny. Příští rok na jaře se na scénu vrátí Bílá nemoc, kterou připravuje režisér a umělecký šéf divadla Michal Dočekal.

Rokoko na letošní prosinec chystá tragikomedii Prasklej svět od současného dramatika Rolanda Schimmelpfenniga, v němž se zdánlivě nevinné konverzace partnerských dvojic stupňují do agrese a strachu. Autorskou inscenaci Čurda, hrdina jedné prohry připravuje režisér David Jařab, který rozebere labilní charakter československého vojáka a zrádce parašutistů Karla Čurdy. V závěru sezóny se premiéry dočká komediální titul režisérky Enikö Eszényi.

Vlastní adaptaci filmového scénáře černohumorného thrilleru Jack staví dům režiséra Larse von Triera nabídne v březnu Tomáš Loužný na půdě Komedie. Tamní publikum se může těšit rovněž na atypické zpracování klasického oidipovského motivu Iokasté, pod níž se podepíše režisér Lukáš Brutovský. Pozměněnou podobu choreografie Riders uvede v prosinci Lenka Vagnerová & Company. V dubnu se navíc odehraje druhý ročník festivalu Nová Komedie, jenž přivítá mladé talenty pohybující se v různých uměleckých druzích a žánrech.

Městská divadla pražská pokračují také v podpoře ukrajinských umělců. V říjnu bude mít premiéru inscenace Nezlamni/Deník z Ukrajiny, kterou připravili tamější studenti režie a herectví. Původní hra Jak umět krást a zůstat dobrým člověkem ukrajinského režiséra Oleksije Doryčevského bude poprvé uvedena v březnu. 

Z inscenace Tak tiše až. Foto: Patrik Borecký

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!