Neznámý Bowie, koncert potmě i výbuch devadesátek. Týdenní tipy od 12. do 18. září

Neznámý Bowie, koncert potmě i výbuch devadesátek. Týdenní tipy od 12. do 18. září 

Babí léto nabídne na kulturní scéně dokument s dosud nezveřejněnými záběry zpěváka Davida Bowieho, charitativní koncert v absolutní tmě nebo brněnskou zastávku devadesátkového festivalu. Více se dočtete v našem pravidelném přehledu.

Partička na vzduchu

Nesmrtelný ansámbl improvizačních komiků míří opět mezi lid. Show, při které se může stát snad úplně všechno, s účastí Michala Suchánka, Richarda Genzera, Michala Novotného, Jakuba Koháka, muzikanta Mariána Čurka a moderátora Luďka Staňka postupně navštíví v pondělí 12. září lounský kulturní dům Zastávka, 13. září Městské centrum Grand Slaný či 14. září turnovské kulturní centrum Střelnice a pokračovat bude až do závěru listopadu, kdy se objeví v Hradci Králové. Lístky si můžete zakoupit v síti Ticketstream.

Hříchy naší matky

Po povedeném true crime dokumentu Ta dívka z fotky uvede Skye Borgman na streamovací službě Netflix další příspěvek do žánru – tentokrát třídílnou minisérii začínající napjatým telefonátem mezi matkou a jejím synem, který se domnívá, že spáchala strašnou věc. Tou ženou je Lori Vallow, která byla v loňském roce obviněna z vraždy svých nezletilých dětí Tylee a Joshuy. Ve videotéce budou všechny epizody k vidění od středy 14. září.

Emma Srncová: 80

Optimistické naladění dýchá z naivních pláten čerstvé osmdesátnice Emmy Srncové, jíž je povolání malířky zároveň největším koníčkem. Novoměstská radnice v Praze nabídne v galerii v přízemí od středy 14. září výstavu jejích děl, které tvůrkyně představila na téměř dvou stech přehlídkách v různých koutech světa. Se začátkem října navíc představí na tamním nádvoří svůj velkolepý Jablíčkový betlém, který bude přístupný zdarma.

Mezinárodní festival Divadlo

Do Plzně se na týdenní oslavu jevištní obory tentokrát sjede šestadvacet souborů z Finska, Kanady, Švýcarska nebo třeba Litvy, které ke kulatému ročníku festivalu přivezou takřka čtyři desítky představení. Od středy 14. září diváky čeká kupříkladu bizarní horor Shaxpearova myčka na ulici Kertész, polemika nad slávou na hudebním poli Než přijdou Stouni…, groteska Sladký domov na kolečkách anebo také sólová hra o síle paměti a zapomínání nazvaná číslovkou 887.

Hidden: Zvířata v antropocénu

Jedním z mnoha environmentalistických nešvarů současnosti je i neetický přístup ke zvířatům od drastických podmínek velkochovů přes využívání kůže v módním průmyslu po testy kosmetických přípravků. Zachycuje jej čtyřicet velkoformátových fotografií od renomovaných světových autorů, které od středy 14. září vystaví Galerie výtvarného umění v Ostravě.  

Potmě pro Neratov

Na nevšední hudební performanci a benefiční akci v jednom zve Neviditelná výstava sídlící na pražské Novoměstské radnici spolu s farností Neratov, jež se snaží zapojovat handicapované osoby do širokého spektra aktivit. Ve čtvrtek 15. září vystoupí v hlavním městě unplugged nejprve při sporém osvětlení a ve druhé části zcela potmě a bez nároku na honorář folkrockové uskupení Epydemye.

Moonage Daydream

Zkušený režisér Brett Morgen natočil dokumentární výpravu po stopách jednoho z nejvlivnějších britských hudebníků, kterou postavil na dosud nezveřejněných záběrech a vlastních komentářích Davida Bowieho k těmto sekvencím. Více než dvouhodinový snímek vznikl na základě čtyřleté rešerše archivu, z něhož promlouvá především sám interpret, nikoli jeho kolegové jako v případě předchozích obdobných filmů. Do kin vstoupí ve čtvrtek 15. září.

Biograf láska

Na počest nedávno zemřelé zpěvačky Hany Zagorové zůstává v programu pražského divadla Kalich na pátek 16. září naplánována premiéra muzikálu, pod jehož režií i scénou je podepsán tamní kmenový herec Jan Kříž. „Srdcem je divadelnice a ví, že potřebujeme tvůrčí volnost, abychom s písněmi dobře naložili. Dokonce říkala účinkujícím, aby se nenechali svazovat jejím pojetím a nacházeli vlastní interpretaci,“ řekl Kříž o zesnulé letos v květnu během rozhovoru pro Informuji.cz.

Turné kapely Traktor

Pomyslný šach, ale nikoli mat dá tuzemská heavy metalová formace Traktor, která v pátek 16. září konečně zahájí tour k loni vydanému albu Sedmá strana kostky, na níž fanoušci našli emotivní balady i ostré nahrávky. První zastávka se koná na stadionu za Lužánkami v jihomoravské metropoli, ještě v tomto týdnu skupinu zastihnete také na koupališti v Dolanech, a to hned následující večer. Vstupenky jsou k dispozici v síti Ticketstream.

90s Explosion

Na nostalgické vlně se sveze druhá letošní devadesátková hudební přehlídka, kterou bude v sobotu 17. září hostit brněnský stadion za Lužánkami. Na blyštivý eurodance i přesahy do jiných stylů lákají dobové hvězdy jako Twenty 4 Seven, Mr. President, E-Rotic, Fun Factory, Masterboy, Rednex a v neposlední řadě Down Low. Vstupenky seženete v síti Ticketstream.

Foto: archiv CinemArt

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!