Lázeňský Soundtrack, předzvěst Hry o trůny i mysteriózní Arvéd. Týdenní tipy od 22. do 28. srpna

Lázeňský Soundtrack, předzvěst Hry o trůny i mysteriózní Arvéd. Týdenní tipy od 22. do 28. srpna 

Poslední prázdninový týden vtáhne kulturní fajnšmekry třeba na multimediální festival filmové hudby v Poděbradech, k televizním obrazovkám k prequelu Hry o trůny nebo do kinosálů na film o svérázném spolupracovníkovi StB.

Rod draka

Deset epizod očekávaného seriálu odvypráví příběh, který o dvě stě let dějově předchází fenoménu Hra o trůny. Martinova sága Oheň a krev, z níž novinka k vidění na platformě HBO Max vychází, se zaměřuje na historii rodu Targaryenů, jediné z dračích pánů uniknuvší zkáze Valyrie. V hlavních rolích nechybí Paddy Considine, Matt Smith nebo Olivia Cooke.

Martin Salajka: Mimikry

Příznačně do světa flory a fauny, kde se hraje o přeživšího lovce a jeho kořist, zve svými barevnými expresionistickými plátny od středy 24. srpna výrazný zástupce současné výtvarné scény Martin Salajka do pražské Villy Pellé. Ve vystaveném souboru se nechal inspirovat lockdownovými toulkami nočním parkem, zájmem o rybaření nebo vlastním chovem chameleonů. „Jednotlivé motivy se vizuálně propisují do jeho malby nebo slouží jako emotivní či významový katalyzátor,“ vysvětlil kurátor přehlídky Radek Wohlmuth.

SOUNDTRACK Festival

Do středočeského lázeňského města se vrací multimediální festival s plnohodnotným program po pandemickém útlumu. Ve čtvrtek 25. srpna v Poděbradech otevře program Jiří Ševčík & Pirate Swing Band, v jejichž podání zazní známé filmové melodie. Sobotním highlightem se stane jedna z nejúspěšnějších bondovek Skyfall za živého doprovodu královéhradecké filharmonie. Především malé diváky čeká projekce pohádky Lotrando a Zubejda s naživo odehraným soundtrackem nebo projekt Tros Discotequos Vojty Dyka, Jana Maxiána a Jakuba Prachaře, které se uskuteční v pátek. O uzavření letošního ročníku se v neděli 28. srpna postará Kryštof Marek se speciálním koncertem Night Is Waiting s bezplatným vstupem.

FAMU v kině

Pět titulů studentů a studentek prestižní filmové akademie se opírá o ústřední leitmotiv rodiny – neúplné, toxické i nečekaně milující. Nejznámějšími jmény zapojenými do třetího pokračování cyklu kraťasů do kin jsou etablovaná dokumentaristka Barbora Chalupová prezentující hraný film Con Spiro o vztazích poznamenaných covidovým bezčasím a také Diana Cam Van Nguyen s oceněným snímkem Milý tati, v němž vylíčila své ambivalentní pouto k odsouzenému otci. Do kin pásmo vstoupí ve čtvrtek 25. srpna.

Arvéd

Rozporuplnou osobnost Jiřího Arvéda Smíchovského, okultisty s vášní pro černou magii, spolupracovníka tajné policie a také údajného zednáře, zpracoval do filmového portrétu na pomezí reality a snu režisér Vojtěch Mašek, jenž loni sklidil úspěch s historickým dramatem Okupace. K natáčení snímku, který do kin vstoupí ve čtvrtek 25. srpna, se jeho štábu podařilo získat vzácné exempláře včetně příručního oltáře z dob Arvédových studií v Itálii.

Uriel Herman & Itamar Borochov

Izraelský zvuk dovezou na Novoměstskou radnici v Praze pianista Uriel Herman s trumpetistou Itamarem Borochovem, které spojuje vášeň pro objevování rozmanitostí jazzového žánru. Exotickou hudební mozaiku přijedou tuzemskému publiku předvést v pátek 26. srpna.

Když chlap svléká tmu

Igor Orozovič opět sundá kabát divadelního a filmového herce a představuje se jako muzikant sahající do šansonově laděného popu, náznaků jazzu i jemné alternativy. Na půdě letní scény Musea Kampa v metropoli uvede po jarním tour koncerty pod značkou Když chlap svléká tmu, které výtvarně obohatí předskokan Adam Vacula s projekční instalací svých uměleckých fotografií. První termín je naplánován na neděli 28. srpna. 

Foto: archiv HBO

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!