Oslava vody a baroka. Festival Theatrum Kuks připomene důležité výročí

Oslava vody a baroka. Festival Theatrum Kuks připomene důležité výročí 

Kukské údolí již po jednadvacáté ožije multižánrovým festivalem Theatrum Kuks. Barokní a barokem inspirované umění plné nevšedních zážitků čeká na návštěvníky Kuksu od 24. do 28. srpna 2022. Tématem letošního ročníku je voda.

Proč zrovna voda? Na začátku totiž byly tři prameny vyvěrající ze země na břehu Labe. Místní léčivé prameny byly jedním z hlavních důvodů, proč se zrovna toto místo na počátku 18. století stalo kulturním centrem evropského významu, kam přijížděli vystupovat i tvořit velcí umělci své doby.

Festivalové téma vody má tímto připomenout 330leté výročí založení lázní Kuks. Organizátoři festivalu se tak snaží navazovat právě na tradici Kuksu, který je nejen krásnou architekturou se slavnými sochami Matyáše Bernarda Brauna, ale zejména centrem živé kultury a umění.

Kukská krajina je magická, ale bez vody by se umělecky nerozvinula.

ředitelka festivalu Theatrum Kuks Kateřina Bohadlová

 

Cantar alla Viola

Během pěti festivalových dnů se návštěvníci mohou těšit na divadlo, vážnou hudbu, tanec na vodě, programy pro děti a spoustu dalších zážitků. Hned několik inscenací do Kuksu přiveze soubor Geisslers Hofcomoedianten, jednou z nich je i premiéra nověbarokního muzikálu Pudl a pudr. K výročí 300 let od úmrtí Jana Blažeje Santiniho-Aichela připravil spolek JEDL inscenaci Santini. Pro děti zahraje Divadlo Drak, ToyMachine, hudbu přiveze Filharmoniště i dětská kapela Bombarďák.

Andrea Miltnerová - Ofélie v Kuksu (tanec na vodě)

Téma vody se prolne v jedinečné liquid light show londýnské tanečnice Andrey Miltnerové, která předvede neobvyklou performanci přímo na Labi. Chybět nebudou také barokní šansony Ensemble Damian se zpěvačkou Alenou Hladkou, koncert Českého saxofonového kvarteta, či barokní spojení violoncella a ženského hlasu španělsko-amerického dua Cantar alla Viola. Uskupení ANMOEN předvede v kostelní atmosféře dialog barokní a současné hudby s názvem Zrození - Zánik - Naděje.

Zajímavá nabídka bude i v rámci doprovodných programů. Zájemce čeká barokní hostina s finalistou MasterChefa i každodenní „barokování" s inspirativními hosty. Návštěvníci budou mít během festivalu možnost vytvořit si vlastní obraz pomocí staré fotografické techniky modrotisku či namalovat akvarel s Jitkou Nejedlou v kukském plenéru.

Festival Theatrum Kuks letos poběží od 24. do 28. srpna 2022.

Úvodní foto: Zuzana Lazarová (představení Santini)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!