Patti Smith, Jazz & Blues Fest nebo Velká premiéra. Týdenní tipy od 18. července do 24. července

Patti Smith, Jazz & Blues Fest nebo Velká premiéra. Týdenní tipy od 18. července do 24. července 

Kultura žije i o prázdninách, inspirujte se proto i tento týden našimi pravidelnými tipy. Rozhodně nepřehlédněte Jazz & Blues Fest na Chodovské tvrzi, Letní slavnosti staré hudby, premiéru Velké premiéry, koncert Patti Smith, Kool & the Gang nebo Mistrovská díla Obrazárny Pražského hradu.

Chodovská tvrz: Jazz & Blues Fest

V okolní panelákové zástavby Jižního Města se ukrývá nádherná Chodovská tvrz. Jedinečný kruhovitý půdorys původně vodní tvrze s malebným nádvořím vybízí ke konání hudebních večerů pod hvězdami. Milovníci kultury si tak zde na nádvoří užijí klasiku v moderním hávu, šansony, jazz, blues i divadlo.

Na své si tento týden přijdou zejména milovníci jazzu - koná se zde totiž Jazz & Blues Fest, jehož vrcholem bude vystoupení jazzového zpěváka, kytaristy a skladatele slovinského původu Paula Batto. Na tvrzi tento týden bude i Divadlo Na Jezerce se svou komedií Práskni do bot.

Letní slavnosti staré hudby

Podtitulem letošního ročníku Letních slavností staré hudby je NATURA, v pestrém programu se tak představí díla známých i méně známých skladatelů renesance i baroka, kteří se nechali inspirovat zvuky zvířat, zahradami, květinami, živly, krajinou, přírodními božstvy a dalšími mytologickými bytostmi neodmyslitelně spjatými s přírodou.

To vše v podání předních zahraničních souborů věnujících se staré hudbě a domácího ansámblu Collegium Marianum v autentických prostorách pražských paláců, klášterů i chrámů. Letošní ročník Letních slavností staré hudby otevře 19. července přední vlámský vokální soubor Dionysos Now!, který vzdá poctu jedné z nejvýraznějších skladatelských osobností 16. století Adrianu Willaertovi. Festival potvrá do 4. srpna. Koncerty v letošním roce rozezní Emauzský, Strahovský a Břevnovský klášter, zámek Troja, kostel sv. Šimona a Judy.

Velká premiéra

Pro herce Šnajdra (Pavel Šimčík) je život jedna velká hra - baví ho uvádět lidi do rozpaků a vytvářet nejrůznější trapné situace. Málokdo pozná, kdy věci myslí vážně. Jeho žena Markéta (Klára Melíšková) je už na něj alergická a manželskou krizi se snaží řešit u psychologa (Jakub Žáček). Šnajdr raději mizí do Olomouce, kde se chytá své první režijní příležitosti, ve které chce zazářit se svou babičkou (Iva Janžurová). Oba totiž milují improvizaci.

Tu překvapivě dokáže tvořit i babiččina pečovatelka Mikina (Iva Pazderková), což Šnajdra oslní. Kariérista Grunt (Miroslav Krobot), který šéfuje divadlu, doufá, že představení bude událostí sezóny. To se nakonec stane, ale jinak, než si představoval. Sám je totiž, aniž by chtěl, vtažen Šnajdrem do hry.

Nová komedie Miroslava Krobota vstupuje oficiálně do kin 21. července. Velká premiéra ovšem již zazářila předpremiérově na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Patti Smith

Americká rocková a punková zpěvačka a básnířka Patti Smith se vrací po sedmi letech do Prahy. Její odkládaný koncert se po vlnách koronaviru konečně podaří zrealizovat - a tak ji její fanoušci mohou následovat do Fora Karlín již tento týden 19. července.

V komorní sestavě ji doprovodí kytarista Jackson Smith, Tony Shanahan na basu a klávesy a Seb Rochford na bicí. Patti Smith začínala v polovině sedmdesátých let s kapelou Patti Smith Group, ve které působil i Čech Ivan Král.

Best Film Fest

Volné seskupení tří artových kin v Praze: Atlas, Evald a MAT pořádá od 14. do 20. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první poloviny roku 2022.

Na programu jsou divácké hity: Panství Downton: Nová éra, tragikomedie Nejhorší člověk na světě, francouzský komediální hit Co jsme komu všichni udělali?, drama Notre-Dame v plamenech či letní akční hollywoodský biják Top Gun: Maverick. Z českých filmů nemůže chybět životopisné drama Poslední závod, dokument Heleny Třeštíkové René – Vězeň svobody či komedie Mimořádná událost a Známí neznámí.

Mendel Festival: Kool & the Gang i Ewa Farna

Letos uplynulo 200 let od narození Gregora Johanna Mendela a ku této příležitosti v Brně proběhne Mendel Festival. Festival nabízí celodenní program pro celou rodinu, jež spojuje vědu, historii, umění a kulturu.

Jeho součástí bude i open-air hudební program, který je zcela zdarma. Těšit se můžete na Kool & the Gang, Ewu Farnou, Lake Malawi, Thoma Artwaye, Báru Polákovou a další. Festival potrvá do 24. července.

Mistrovská díla Obrazárny Pražského hradu

Obrazárna Pražského hradu byla kvůli nevyhovujícím podmínkám zavřena, její mistrovská díla ovšem nyní najdete v sousední Císařské konírně. Jedná se o 68 mistrovský děl z celkových 124. Návštěvníci zde naleznou obrazy od Hanse von Aachena, Petera Paula Rubense, Lucase Cranacha a další díla z 16. až 18. století. 

Foto: Velká premiéra: ©Evolution films Dušan Tománek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!