Agilní doktor v kufru. Hlavní premiéra Divadelního léta těží především z geniální předlohy a herecké energie

Agilní doktor v kufru. Hlavní premiéra Divadelního léta těží především z geniální předlohy a herecké energie 

Ikonická komedie Ladislava Smočka Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho na Divadelním létě baví fyzickými gagy. V líbivém kufru se schovává nesmírná snaha dát divákům maximum.

Nejúspěšnější a nejčastěji u nás i v zahraničí uváděná hra. Takovými přívlastky se může pyšnit hlavní premiéra letošního Divadelního léta pod plzeňským nebem. Oblíbený festival nasadil Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho, legendární komedii Ladislava Smočka, která uchvátila diváky už při své premiéře v roce 1966. A i kvůli nepředvídatelným okolnostem zariskoval při obsazení hlavní role. Kromě bytné, paní Outěchové, kterou už tradičně ztvárňuje muž (na festivalu je to Milan Šteindler), se i v roli Dr. Burkeho představuje herečka. Do bytového kufru na plzeňském náměstí Míru zamířila Diana Toniková. Ta v roli notorického lidumila lpějícího na oblíbeném bytě předvádí energický výkon s patřičným nasazením. Jí a jejím kolegům k dokonalé verzi chybí jen několik maličkostí.

Diana Toniková jak Dr. Burke

Rozhodně to není Tonikovou, která jako zkušená herečka skočila po šanci zahrát si Burkeho po zdravotní indispozici Jakuba Albrechta. Jejího doktora je plné hlediště, nenechává diváka vydechnout a dělá vše pro to, aby se publikum bavilo. To samé platí i pro herce ve vedlejších rolích Kláru Kuchinkovou, Michala Štěrbu, Marka Mikuláška (v alternaci s Kryštofem Dvořáčkem) a samozřejmě i Milana Šteindlera. Dr. Burke je ale specifická postava, kterou pohání nesmírné komické nadání a charisma. Není divu, že se stala životní rolí jednoho z králů komiky Bolka Polívky. A tak i přes veškeré úsilí potřebnou personu dokonale nenacvičíte a už vůbec ne za pár týdnů. Diana Toniková se však ukázala jako perfektní náhrada za charakter, který v kufru není a za daných okolností ani nemůže být.

Při Smočkově premiéře a následných reprízách v Činoherním klubu v Praze nebo později v Brně vynikal absurdní humor i díky špičkově vypracované souhře, při které se bavili samotní herci. Ukazuje se tak, že ačkoliv je hra určitě perfektní volbou pro nastudování v divadle, neplatí to pro festival s několika týdny zkoušení a desítkou repríz. V textu totiž nelze najít tolik momentů k "divočení" a improvizaci, ačkoliv na premiéře se Tonikové podařila jedna výjimečná s projíždějícím vozem IZS nedaleko jeviště.

Co se skrývá v kufru? Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho

První dějství se nese v představení postav a uvedení situace do zásadního dilematu, kdy Burke může přijít o svůj milovaný byt. Tehdy představení ještě plně neukazuje doktorův charakter a také nefalšovanou velikost jeho lásky ke zmíněnému obydlí. Ve druhé polovině se ale hra rozjíždí na úplně jiné obrátky, kdy přicházejí slibované humorné situace a brilantní části fyzické komedie, ve které Toniková a spol. vynikají. Hlavně pro tuto část stojí za to adaptaci na Divadelním létě pod plzeňským nebem vidět. Lze s jistotou říct, že předloha zůstává geniální i po desetiletích a energické výkony plzeňského ansámblu ji zvedají. A rovněž platí, že kdo Burkeho ještě v životě neviděl, jako by nebyl.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Agilní doktor v kufru. Hlavní premiéra Divadelního léta těží především z geniální předlohy a herecké energieAgilní doktor v kufru. Hlavní premiéra Divadelního léta těží především z geniální předlohy a herecké energieAgilní doktor v kufru. Hlavní premiéra Divadelního léta těží především z geniální předlohy a herecké energie
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!