Petr Rychlý prchá sám před sebou. V nové komedii ale bude muset S pravdou ven

Petr Rychlý prchá sám před sebou. V nové komedii ale bude muset S pravdou ven 75%

Před pravdou se nedá skrývat věčně, vždy si najde cestu ven na povrch… a tam pak nesnesitelně svědí! O tom ví své i Petr Rychlý - coby prezident v nové komedii Divadla Kalich musí vést boj nikoli o hlasy voličů, ale poprat se s vlastním nevědomím. Inscenace S pravdou ven se premiérově představila 30. června na letní scéně Prima Hvězdné léto pod žižkovskou věží a sklidila zde velký úspěch.

Nově zvolený francouzský prezident (Petr Rychlý) si pečlivě nastudovává svůj inaugurační projev doma před zrcadlem, když v tom se mu přihodí podivná věc - začne jej svědit nos do té míry, že není schopen plynule dokončit větu s chladnou tváří. Nutkavá svědivost jej doprovází při každém slově a nemůže se tak přestat šklebit. Co s tím? Lékaři již vyloučili všechny běžné diagnózy, prezident je podle nich zcela zdráv. „Je to v hlavě,“ říkají. 

Foto: Divadlo Kalich

A tak na scénu vstupuje prezidentova poslední šance na vyřešení jeho trýznivě trapného problému - známý psychiatr (Luboš Veselý) se svými neotřelými praktikami. Čas ovšem hraje proti nim, prezident má před celý francouzský národ předstoupit již za necelé dvě hodiny. Stihne během tak krátké doby vyzrát nad svým nevědomím?

Nejsem magor… A hlavně tomu neříkejte šimráníčko!

Novinka pražského Divadla Kalich S pravdou ven je konverzační přestřelkou Petra Rychlého a Luboše Veselého. Tito dva muži se nechali obklopit stěnami prezidentské pracovny i prezidentovy mysli, v jejíž stínech hledají odpovědi na šimravý problém. To se zprvu vůbec nedaří, neboť prezident si sice nechal „klasickým“ doktorem prohlédnout všechny své fyzické otvory, do hlavy ale nikoho pustit nehodlá. I přes počáteční nedůvěru, stud a odpor odhalit své lidské slabosti cizímu člověku zahajuje prezident konverzaci, která mu má zcela změnit život.

Foto: Divadlo Kalich

Dvakrát Rychlý + jednou Veselý

Nabízí se, že možnou inspirací pro francouzské autory hry se mohl stát skutečný příběh anglického krále Jiřího V., který pomocí terapeutických sezení řešil svou vrozenou vadu řeči. Komedie Divadla Kalich tak může být odlehčenou variací oblíbeného dramatu Králova řeč. I tak ovšem úspěch nově uvedené komedie nemusí být zaručen. Hra založená pouze na dvou postavách vyžaduje především skvělou symbiózu obou herců. O to víc to platí zde, kde se oběma protagonistům dostává takřka stejného prostoru. Jak se to tandemu Rychlý-Veselý povedlo?

Foto: Divadlo Kalich

I přes pomalejší začátek a příliš chronické a zdlouhavé oťukávání si prezident Petr Rychlý a jeho průvodce nevědomím Luboš Veselý výborně sekundují. Kolečko pravdy tak zpočátku drhne, ovšem od chvíle, kdy se představení přehoupne do druhé půle, nabírá vše správný rytmus a konečně to běží jak na běžícím páse. Doslova - oba muži si museli své největší myšlenky „vyběhat“ přímo na jevišti. S tím také přicházejí největší herecké chvíle, rozuzlení rodinných vztahů i chytlavé salvy vtipů, které nenechávají nikoho chladným. Z prvotních protihráčů, kteří si nechtějí jeden druhého připustit k sobě, se stávají partneři, kteří si před sebou navzájem nebojí ukázat sílu i slabost, vůdcovství i selhání.

Zajímavostí je, že zatímco Petr Rychlý coby prezident řeší na jevišti problémy se svými rodiči, sám se v tomto představení nechal vést režijní taktovkou svého skutečného syna Ondřeje Rychlého. Srdce je tedy to, co v tomto představení rozhodně nechybí.

Premiéra S pravdou ven proběhla 30. června na letní scéně pod Žižkovským nebem. Než se inscenace vrátí na svou domovskou scénu Divadla Kalich, zamíří během léta pod Žižkovskou věž ještě jednou, a to 27. srpna.

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Více o "Hvězdné léto pod Žižkovskou věží"

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!