Brýle mámení, ohňové umění i peruánská spiritualita. Kutnohorská GASK otevírá čtveřici nových výstav

Brýle mámení, ohňové umění i peruánská spiritualita. Kutnohorská GASK otevírá čtveřici nových výstav 

Data přenesená z digitálních nosičů do olejomalby v podání Kamily B. Richter, tvorba Otto Plachta rozkročená mezi Čechami a Peru, brýle reflektující Komenského klasiku z dílny Ondřeje Viceny i obrazy inspirované bájným Fénixem. To jsou čtyři výstavy, které v sobotu 18. června zahájí Galerie Středočeského kraje.

Malířka a mediální umělkyně Kamila B. Richter se věnuje přenosu dat z digitálních nosičů do olejomalby, k čemuž využívá technické postupy středověkého malířství. Přehlídkou Ultima Culpa odkazuje na hřích Adama a Evy, kteří utrhli jablko ze stromu poznání, čímž v důsledku způsobili svou dědičnou smrtelnost a neustálé chybování při poznávání. V prostoru Projectroom a v Experimentálním prostoru se představí spolu s Michaelem Bielickým.

Foto: Kamila B. Richter – Errorless Error (Mother & Child III.), archiv GASK

Otto Placht zve v Café Fatal do Mezizemě, kde nastiňuje tři dekády trvající pendlování mezi domovinou a Peru, ale také své nitro, v němž se umění střetává s vědou, divočinou a spiritualitou. „Ve spojení s džunglí jsem objevil svoji cestu. Zdánlivě mimo svět cítím, že ač jsem tady i tam, nalézám stopy jiné skutečnosti v jakési Mezizemi,“ upřesnil malíř. „Bytí v Mezizemi se zdá býti jen útěkem před zákony civilizace. Je však také návratem k jejich původnímu smyslu,“ dodal autor, jenž bude přítomný na vernisáži.

Foto: Otto Placht – Mezizem (Koupání v pralese), archiv GASK

Do GASKu míří také designér brýlí Ondřej Vicena, který slaví úspěch se svou kolekcí Optiqa. V kutnohorské galerii však zpřístupní ve Whitebox svou site-specific instalaci s modelem růžových brýlí, skrze něž člověk vidí svět jinak, než jaký je ve skutečnosti. Jde o aluzi na termín Jana Amose Komenského z jeho vrcholného díla Labyrint světa a ráj srdce. „Je aktuální i v dnešní době, kdy tento pojem může souviset s vlnou dezinformací a klamu,“ doplnil.

Bájným ptákem Fénixem byl podnícen mnohostranný výtvarník Svatopluk Klimeš, jehož od šedesátých let minulého století definuje práce s ohněm a popelem coby znakem destrukce, ale zároveň transformace a znovuzrození. Ukáže však celý svůj umělecký záběr sahající od instalací přes video po performance – právě ta bude součástí otevření výstavy, kterou návštěvníci najdou v Galerii III a Blackboxu.

Kromě děl Svatopluka Klimeše, jež budou k vidění ještě o dva týdny déle, všechny zbylé přehlídky trvají do 9. října. 

Foto: archiv GASK

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!