Marc Martel: Po kapele Queen má svět pořád neuhasitelnou žízeň

Marc Martel: Po kapele Queen má svět pořád neuhasitelnou žízeň 

Po třech odložených termínech se v neděli 3. července odehraje tribute show Celebration of Queen v pražském Foru Karlín. Ústřední figurou projektu je kanadský rocker Marc Martel, vizuálně i zvukově prakticky dvojník britské ikony Freddieho Mercuryho.

Divákům napříč světem jako by prostřednictvím Martela na pódiu zesnulý zpěvák s nezaměnitelným vzhledem i hlasem doslova ožíval před očima. Se show obrazil už na pětatřicet zemí a jeho youtubový kanál má na jeden a půl milionu odběratelů. Jen cover věčné balady Bohemian Rhapsody zaznamenal více než 52 milionů zhlédnutí.

Hudebník začínal dráhu koncem tisíciletí s uskupením Downhere. Zlom přišel na podzim 2011, kdy Martel přispěl do jedné soutěže o účast v Queen Extravaganza Tour videem se svým podáním klasiky Somebody to Love, jež se během několika dní stalo virálním hitem.

O rok později vyrazil pod vedením původního bubeníka Queen, Rogera Taylora, na šestitýdenní koncertní šňůru, v níž s ostatními členy pravidelně pokračoval až do roku 2016. Nedlouho poté projekt opustil a zapojil se do Ultimate Queen Celebration.

V téže době si jej navíc vyhlédl producent filmové biografie Bohemian Rhapsody, Graham King, aby nazpíval téměř veškeré nahrávky k snímku – hlavního herce Ramiho Maleka v reálu slyšíme jen v malé části z nich. „Je opravdu těžké najít někoho, kdo umí zpívat jako Freddie Mercury. Bez Marca by film možná ani nevznikl,“ nechal se tehdy v rozhovoru pro magazín Rolling Stone slyšet King.

Jak ale zpěvák přiznal Informuji.cz, před Mercuryho smrtí, která přišla krátce po Martelových patnáctinách, Queen de facto skoro neznal. „Skutečně jsem se na ně naladil až zkraje nultých let, kdy jsem od lidí během koncertů vlastní tvorby slýchával, že zním hodně jako Freddie,“ zavzpomínal.

Označování jeho osoby za ‚znovuzrozeného frontmana Queen‘ mnohými kritiky nicméně Martel odjakživa vnímá jako poctu.Pokud vás lidé začnou s někým srovnávat, může to být také to nejlepší. Přijde mi to tedy naprosto v pořádku. Queen je shodou okolností jedna z mála kapel, po kterých má svět neuhasitelnou žízeň. Hraní jejich hudby mi přineslo nespočet příležitostí, o kterých jsem si v životě nepředstavoval, že by mohly přijít. A za to jsem neskonale vděčný,“ řekl Informuji.cz.

Muzikant by si přál, aby se některé méně známé klenoty z repertoáru formace dostaly do většího povědomí a časem nahradily v playlistech jeho koncertů proslulé skladby, které z jeho úst zní už přes dekádu. „Uvažoval jsem, že do našeho setu zapojím dvojici Millionaire Waltz a Spread Your Wings,“ dodal s tím, že se vždy snaží nabídnout i něco pro zarytější fanoušky. Stejně tak pokaždé zařadí i jednu autorskou nequeenovskou nahrávku, interpretovanou stylem, jaký by podle jeho mínění nyní Freddie mohl mít. „Často mě napadá, kam by se jeho kariéra dále ubírala,“ uvedl.

české metropoli se lidé podle jeho slov mohou těšit na večer plný energie a krásných, občas emotivních okamžiků: „Slibuji, že se budeme skvěle bavit. Mým jediným požadavkem je, aby pražské publikum zpívalo od srdce se mnou!“ Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketstream

Foto: archiv Marca Martela

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci: ,

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!