Lapač zvuku severské krajiny i rozpálené pouště Nils Petter Molvær míří do Prahy

Lapač zvuku severské krajiny i rozpálené pouště Nils Petter Molvær míří do Prahy 

Před pražským publikem se ve středu 22. června představí norský etablovaný trumpetista Nils Petter Molvær. Do smíchovského Jazz Docku přiveze svou pětihlavou kapelu, v níž působí i kytarista z formace Tonbruket, Johan Lindstrøm.

Molvær, který občas vystupuje pod zkratkou NPM, je znám pro své mixování rozmanitých stylů do stěžejního jazzu. Prolíná jej s ambientem, house, elektronikou nebo rockem a popem a vytváří tím osobité zvukové koláže naznačující směřování žánru v současném století.

Hudebník začínal jako vyhledávaný sideman na osloské scéně, kde vstoupil do povědomí především spoluprací s uskupením Masqualero. Nový směr a mezinárodní příležitosti mu dalo pozdější setkání s producentem Manfredem Eicherem z vydavatelství ECM, který jej přivedl k přispění na alba renomovaných interpretů, například Robyn Schulkowské, Marilyn Mazur, Jona Balkeho nebo Sidsel Endresen.

Postupně si však vyvinul vlastní nezaměnitelný zvuk, v němž se opírá o atmosféru polárního kruhu i pouštní bouře, evokuje v něm rozbouřený dav, ale i ticho samoty.

Tuzemský koncert se uskuteční pod hlavičkou festivalu Jazz čtyř kontinentů. 

Foto: archiv Jazz Dock

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!