Komedie o hasičích, rock pro lidi i ženy v politice. Týdenní tipy od 13. do 19. června

Komedie o hasičích, rock pro lidi i ženy v politice. Týdenní tipy od 13. do 19. června 

Červen se půlí a přináší s sebou komediální debut o dobrovolných hasičích, hradecký rockový festival nabitý zahraničními hvězdami nebo inscenaci zamýšlející se nad úlohou žen v politice. Nejen o tom v našem pravidelném týdenním přehledu.

Jan Gemrot

Etablovaný domácí malíř směřuje s prodejní přehlídkou svých nejaktuálnějších počinů do nedávno otevřené síně Expo 58 ART na pražské Letné. Výstava, která se zde zpřístupní ve středu 15. června, sleduje tři dramaturgické linie. Od snahy o zanalyzování lidské psýché promítnuté do figur a krajin bude směřovat k uvažování nad otázkou mementa mori a věčnosti až k plátnům zachycujícím nadzvukové letouny během aerodynamického třesku. Díla budou k vidění zdarma.

Další jazzová nálož

Historické prostory Chodovské tvrze v metropoli rozezní ve středu 15. června italský houslista Luca Ciarla, který je žánrově rozkročen mezi jazzem, klasikou a lidovou hudbou. Se svým sólovým projektem solOrkestra podle pořadatelů ohromí diváky virtuozitou, jíž prý dokáže evokovat přítomnost kompletního tělesa. Následující večer zahraje v libeňském prostoru Humanita španělské duo zpěvačky Magalí Sare a kytaristy Sebastii Grise, kteří do jazzu vkládají katalánské tradice i nadžánrové improvizace.

Kdyby radši hořelo

Dobrovolní hasiči mají v českém filmu renomé, počínaje Formanovou komedií z konce šedesátých let. Za ústřední figury svého filmu si je zvolil také debutující režisér a scenárista Adam Koloman Rybanský. Tváře hrdinům, kteří v celovečerní prvotině řeší namísto kýženého požáru nenadálé podezření na teroristickou akci, propůjčili Miroslav Krobot či Michal Isteník. Komedie zamíří do kin ve čtvrtek 16. června.

Rock for People

Od popovějšího zvuku přes alternativu až k tvrdším tónům, tak to bude znít od středy 15. do soboty 18. června na letišti v Hradci Králové. Hlavním interpretem tentokrát budou Green Day, návštěvníky ale čeká i koncert Fall Out Boy, Sum 41, Royal Blood, Biffy Clyro, Idles nebo třeba Wolf Alice. Domácí scénu tentokrát zastupuje v omezenějším počtu například Vypsaná fiXa nebo Ivan Mládek s Banjo Bandem.

Otec nevěsty

Svatba bývá romantika, zábava a někdy i pohroma – nejinak je tomu v případě rom-com novinky v hlavní roli s Andym Garciou a Glorií Estefan. Ti jsou coby filmoví manželé poněkud překvapení, když jim dcera oznámí, že se hodlá zakrátko provdat za muže, jehož ani neznají, a odstěhovat se s ním do Mexika. Snímek bude mít premiéru u příležitosti Dne otců ve čtvrtek 16. června na streamovací platformě HBO Max.

Hodina ženy

S nadcházejícím českým předsednictvím EU, které startuje prvního července, si autoři z Divadla Feste položili otázku, jaké je postavení žen v politice, zda jsou dostatečně akceptovány a respektovány. Výsledky jejich úvah ve formě představení s trojicí hereček Kateřinou Jebavou, Terezou Harvánkovou a Sabinou Šlachtovou ukážou v pátek 17. června v budově na adrese Lazaretní 9 v brněnské čtvrti Židenice.  

Šlechtická sídla v souznění

Trojici večerů, které zvou k rozjímaní na různých historických místech, zahájí v sobotu 18. června na západočeském zámku Chyše zpěvačka Dáša Zázvůrková, jež bude v barokních interiérech interpretovat proslulé šansony Hany Hegerové. Následující části projektu se uskuteční 30. července s uskupením Spirituál kvintet na hradě Kost a poté 20. srpna na Nových Hradech u Litomyšle, kde vystoupí houslista Jaroslav Svěcený.

Eva Kmentová a Olbram Zoubek: Lidská důstojnost

Do tvorby těchto zásadních výtvarných osobností druhé poloviny dvacátého století a současně životních partnerů se propsalo jasné odsouzení totalitní demagogie komunistické éry, zhmotněné do existenciální podoby člověka a jeho nejistého postavení na světě. Díla vzniklá od konce padesátých do začátku osmdesátých let, včetně dlouho nevystavených figur Terč – Muž a Terč – Žena od Evy Kmentové, představí pražské Museum Kampa od soboty 18. června.

Rusalka ve Vysoké

Věhlasná opera z pera Antonína Dvořáka se vrací na místo, kde ji zkomponoval. Právě do Vysoké u Příbrami, k renesančnímu zámečku, rozsáhlému parku a lesu s jezírky, z nichž jedno dnes nese Rusalčino jméno, skladatel pravidelně jezdil. Premiéra inscenace pod širým nebem se zde odehraje v neděli 19. června, následující týden budou pokračovat reprízy. V titulní roli alternuje Anita Jirovská s Eliškou Gattlingerovou. 

Foto: Bontonfilm

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!