RECENZE: Rtuťovitá show na jistotu. Imagine Dragons stále sází na autenticitu a dokonalou produkci písní před živým publikem

RECENZE: Rtuťovitá show na jistotu. Imagine Dragons stále sází na autenticitu a dokonalou produkci písní před živým publikem85%

Americká parta kolem zpěváka Dana Reynoldse přivezla do Evropy první část svého dvojalba Mercury. Dvouhodinovou jízdu ale citlivě opřela o největší hity let minulých s důrazem na sílu písní a nikoliv světelné show či efekty.

Is this really my life? My life... zahajuje čtyřiatřicetiletý frontman z Las Vegas show v pražských Letňanech. I po letech úspěchů americké formace je z jeho výrazu stále patrná jistá nedůvěra k tomu, kam až to Imagine Dragons dotáhli. Nebo je jen zatraceně dobrý herec. Na tom všem ale nezáleží, diváci hltají každou notu a slovo. Ne jen proto, že jsou oddanými fanoušky americké kapely, ale hlavně díky autentickému projevu Dana Reynoldse a spol. Na evropské části tour k desce Mercury - Act 1 předvádějí Draci znovu to, v čem jsou silní navzdory relativnímu poklesu v kvalitě nahrávek po opusu magnum jménem Evolve. Své skladby umějí před živým publikem ozvláštnit, vybudovat jim momentum a v nejhorším případě je zahrát téměř totožně oproti studiové verzi.

Nad letiště na kraji metropole, kde se tísní na 55 tisíc lidí, se stahovali mračna. Déšť ale nakonec neznepříjemnil ani zážitek z hlavních hvězd večera, ani odpolední předkrm, který obstarali slovenská písničkářka Karin Ann (která na sebe upozornila především podporou sexuálních menšin v polské televizi TVP) a kanadští rockeři Mother Mother. Zatímco zpěvačka doplatila na zvukovou stránku krátkého vystoupení a písně z nové desky side effects of being a human spolkla přebuzená kytara, indie kapela burácela rytmickými skladbami, které zvedaly znamenité ženské vokály dvojice Jasmin Parkin a Molly Guldemond.

Tóny melodie již zmiňované skladby My Life zazněly lehce po čtvrt na devět večer. V místech na stání i na přilehlých tribunách se tísnily tisícovky v očekávání, co přinese zbrusu nová Mercury tour. Kromě několika hitovek a ukázky z druhé části alba s podtitulem Act 2 však Imagine Dragons přišli s vydatným průřezem všech svých pěti desek, což bylo skvělé rozhodnutí. Kvalitního materiálu je ve čtrnáctileté historii kapely dost a nejvíc ho pochází právě v době kolem vrcholu s krycím jménem Evolve. I proto v úvodní části vystoupení nechyběly Believer, It's Time nebo Thunder.

Přesně v polovině show, kterou provázely vizuální intermezza s motivy dosud nahraných desek, kapela přepnula na acoustic mode a zvolnila tempo. I zde přesně trefila načasování a aranžmá čtyř skladeb upravila vkusně a efektivně. Posléze Draci energii stupňovali na dobu dostatečně krátkou, aby ještě mohla zaznít tklivá skladba Demons a koncert gradoval. Jediný náznak zaváhání skupina odhalila právě v souvislosti s novým materiálem, kdy Reynolds vybíral mezi tracky Easy Come Easy Go a One Day jakoby si nebyl jist, která z nich bude na publikum více fungovat. 

Imagine Dragons po prvním večeru v Praze. Foto: Michael Smith

To už ale úsporná světelná produkce dala vyniknout velkému finále, které stejně jako po celé dvě hodiny nehledalo pompu a hlasité efekty a šlo po kvalitě hudby a textů. Uvěřitelný Reynolds sem tam připojil krátký příběh, v závěru se nenásilně ukázal i s duhovou či ukrajinskou vlajkou. Nic z toho ale nebyla nutná póza. Po průlomovém hitu Radioactive následovala skladba Walking the Wire volně napojená na prolog znovu se vracející k tématu života a jedinečné šance prožít ho naplno a s jasným cílem. A přesně tak i Imagine Dragons prožívají svá vystoupení. V Letňanech nerachotila pyrotechnika jako u Rammstein, neplály ohně, nehrály se etudy. A i přesto byl divák nasycen. Kapela může se studiovou tvorbou stagnovat a čekat, zda se alespoň Mercury č. 2 rozvine v další úspěch. Člověk ale s čistým svědomím nemůže podceňovat dračí sílu naživo. Ta je fenomenální.

Foto: Michael Smith, archiv Imagine Dragons

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

RECENZE: Rtuťovitá show na jistotu. Imagine Dragons stále sází na autenticitu a dokonalou produkci písní před živým publikem
 

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!