Binoche mezi dvěma světy, (ne)mocné umění i buskeři v Praze. Týdenní tipy od 30. května do 5. června

Binoche mezi dvěma světy, (ne)mocné umění i buskeři v Praze. Týdenní tipy od 30. května do 5. června 

Kam se vydat za kulturními zážitky na přelomu května a června? Vybírat můžete třeba mezi sociálním dramatem s Juliette Binoche, výstavou o moci a bezmoci v DOXu nebo pouličními koncerty zvučných domácích interpretů. Nejen o tom v našem pravidelném výběru.

O bílých heterosexuálních mužích, co jedí maso

V čem spočívá mužská dospělost, otcovství nebo obecně role mužů v postindustriální společnosti? Odpovědi se prostřednictvím jedenácti osudů pokouší nalézt dokumentární inscenace režisérky Barbara Herz, kterou v úterý 31. května uvede pražské A Studio Rubín. Michal Bednář, Hanuš Bor, Pavel Neškudla a Václav Rašilov v rozličných rolích s občas až nekorektním nadhledem rozeberou nezřídka stereotypní představy o tom, jak vypadá „správné chlapáctví“.  

Kája Saudek: Muriel a andělé a další poklady

Opus magnum domácí komiksové hvězdy bylo dlouho považováno za ztracené. Příběh o statečné krásce Muriel, která se postaví mocným vyzyvatelům ze své současnosti i budoucnosti, se nakonec našlo a po letitém sporu bylo navráceno do rodinné sbírky Saudkových. Na sto třicet původních kreseb historicky poprvé vystaví Galerie Tančící dům v hlavním městě, a to od středy 1. června. Návštěvníci však budou mít možnost si prohlédnout i řadu dalších autorových maleb a grafik.

Dva světy

Z festivalu San Sebastian i loňských Varů putuje do tuzemské kinodistribuce snímek o propastných rozdílech mezi třídami v čele s herečkou Juliette Binoche. Oscarová ikona francouzské kinematografie v dramatu ztvárnila angažovanou spisovatelku, která si se snahou o co největší autenticitu svého díla zkusí finančně podhodnocenou práci uklízečky. Teprve v dělnickém prostředí poznává krutost nadřízených a ignoraci společnosti vůči osobám, mezi něž nyní patří. Česká premiéra připadá na čtvrtek 2. června.

Wall Street

Zbrusu nový výtvarný festival sice názvem naráží na newyorské finanční ohnisko, tvorba zapojených rebelujících writerů se nicméně odehrává pomyslně na zdi před slavným bulvárem. Do pražské Villy Pellé zamíří od čtvrtka 2. června s kolektivní přehlídkou domácí představitelé street artu a graffiti v čele s renomovanými autory Janem Kalábem, Jakubem Matuškou a Michalem Škapou, kteří se takto scházejí na počest desetiletého výročí výstavy Městem posedlí v GHMP.

Rozhovory s přáteli

Seriálové adaptace slavné prvotiny irské bestselleristky Sally Rooney se po americkém publiku dočkají také čeští fanoušci. Z platformy Hulu zamíří dvanáct epizod do videotéky HBO Max, kde budou ke zhlédnutí od pátku 3. června. V příběhu o povahově rozdílných vysokoškolácích a starším manželském páru, do jejichž životů zasáhne vzájemný milostný propletenec, září začínající herečka Alison Oliver po boku Sashy Lane, Joea Alwyna a Jemimy Kirke.

(Ne)Moc

Výstavní triptych, odrážející nedávnou pandemickou zkušenost, uzavře v pražském Centru současného umění DOX expozice tvůrců tematizujících dualitu moci a bezmoci, která zároveň naznačuje podobnost mezi art brut a současným uměním. Řada českých i zahraničních autorů, mezi nimiž nechybí Jiří Petrbok, Eva Koťátková nebo Martin Gerboc, představí svá (ne)mocná díla od pátku 3. června.

Praha žije hudbou

Pokud budete v pátek 3. nebo v sobotu 4. června procházet ulicemi v širším centru metropole, je docela pravděpodobné, že narazíte na nikoli neznámé buskery. Se svými instrumenty míří na veřejné a bezplatné hraní před náhodným pražským publikem kupříkladu Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Adam Mišík, Martin Harich nebo také britský písničkář usídlený v tuzemsku, James Harries. Dojde však i na vystoupení femipunkerky Muchy, rappera Kato nebo frontmana kapely Houpací koně, Jiřího Umlaufa. Kolemjdoucí čeká i slam poetry, urbanistické procházky nebo akrobacie.

Antigona

Antické drama nemusí znamenat nudu. To se snaží ukázat novinka v repertoáru Městských divadel pražských, kterou do Komedie premiérově přiveze v sobotu 4. června plzeňské Divadlo Drak. Hra určená divákům starším třinácti let doslovně nerekonstruuje Sofoklovu tragédii, na zápletky dávných hrdinů naopak nazírá optikou dneška. V pojetí tandemu Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského jde o osobitou interpretaci klasické látky, která zapojí i rap, hádanky nebo xanax.

Koncert sci-fi melodií

Filmová filharmonie se s jarní sezónou rozloučí koncertem melodií ze sci-fi snímků pod dirigentskou taktovkou Jana Kučery. V sobotu 4. června přinese ve Dvořákově síni pražského Rudolfina skladby velikánů Johna Williamse, Jamese Hornera i Jerryho Goldsmithe, které zazněly ve věčných titulech jako Star Trek, Total Recall, Vetřelec, E.T. – Mimozemšťan, Star Wars nebo třeba Matrix

Foto: Christine Tamalet

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!