Divadlo AHA! zahraje ukrajinským dětem. Přepracuje pro ně novinku Jak jsem nechtěl vyrůst

Divadlo AHA! zahraje ukrajinským dětem. Přepracuje pro ně novinku Jak jsem nechtěl vyrůst 

Soubor pražského Divadla AHA!, které sídlí ve vysočanském Divadle Gong, se rozhodl pomoci dětem ukrajinských uprchlíků. Chystá tak mezinárodní úpravu inscenace Jak jsem nechtěl vyrůst z pera dramatika Davida Beneše, jež měla premiéru letos v květnu.

S nápadem převést hru do ukrajinštiny přišel ředitel Divadla AHA! Jakub Stich, u něhož myšlenku vyvolala solidarita s dětmi a jejich rodinami ze země zmítané válkou a snaha jim poskytnout nutný oddech od tíživých starostí.

Každý den jsem ve zprávách viděl a v médiích četl další a další důkazy hrůz a zvěrstev, kterými si statečné ukrajinské obyvatelstvo muselo ve své vlasti projít. Vztek na ruského agresora ve mně postupně vystřídala touha jim pomoci. A jak jinak může divadlo orientované na děti a rodiny s dětmi pomoci než nabídkou kulturního prožitku?“ nechal se slyšet Stich.

Na projekt posléze získal finance od městské části Praha 9 a začal s realizací. Herci museli souhlasit s nazkoušením svých rolí v cizím jazyce, k vypracování se zadala ukrajinská verze scénáře daného představení, bylo nutné zajistit prostor a čas na zkoušení v divadle, které využívá vícero souborů, nebo také uspořádat casting na speciálního rodilého ukrajinského hereckého spolupracovníka, jenž by hrál klíčovou úlohu.

Autorský scénář při úpravě dozná určitých změn. Hru doplní jedna zásadní postava a rozuzlení pohádky se navíc promění ve světle nedávných událostí na Ukrajině. 

Foto: archiv Divadla AHA!

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!