Dvakrát Ricky Gervais, iMucha nebo zenové obrazy. Týdenní tipy od 23. do 29. května

Dvakrát Ricky Gervais, iMucha nebo zenové obrazy. Týdenní tipy od 23. do 29. května 

S pomalu končícím květnem přinášíme pravidelné tipy na kulturní události. Nepřehlédněte komika Rickyho Gervaise v divadle i VOD speciálu, premiéru multimediální show iMucha nebo třeba unikátní výstavu japonských obrazů.

Máj a Grunt

Alternativní pražská mikroscéna Alfred ve dvoře uvede tento týden hned dvě repertoárové novinky. Nevšední koncepci proslulé baladě Karla Hynka Máchy přisoudil Jiří Austerlitz se skupinou Boca loca lab, jež vášnivost i palčivost Máje vyjádří skrze hlučítka i syntezátor v premiéře v pondělí 23. května i následující večer. Víkendový program zajistí Grunt aneb Kronika lidové krutosti, tematizující poválečné osidlování opuštěných sudetských chalup. Na představení se podílí Boris Jedinák, spolutvůrce dokumentární inscenace Discoland z Divadla Na zábradlí.

Ricky Gervais: SuperNature

V dalším stand up comedy speciálu si ostrovní bavič vezme na paškál především covidovou pandemii, která mu zpřetrhala stejnojmenné celosvětové turné. V hodinovém pořadu, který se ve videotéce Netflixu objeví v úterý 24. května, bude však řeč také o dalších závažných onemocněních, Adolfu Hitlerovi nebo hladomoru. „Zabývám se tabu tématy, protože publikum rád beru na místa, které dosud nenavštívilo a kde panuje určité napětí,“ poznamenal umělec při nedávném rozhovoru u Stephena Colberta.

Věštění z noční oblohy částečně zakryté mraky

Fotografie jako médium doznala za uplynulé dekády výrazné proměny. Vedle mediální konvergence dochází k jejímu rozšiřování o další rozměry, ať už obratem k materialitě, nebo třeba abstraktním formám. Galerie hlavního města Prahy vyslala dotaz na desítky teoretiků s klíčovým slovem „postmediální fotografie“, zračící digitální obraz ovlivněný manipulovatelností či multiplicitou. Výsledkem je přehlídka domácích i zahraničních autorů, kterou v úterý 24. května zpřístupní Dům fotografie v metropoli.

Top Gun: Maverick

Stíhací pilot Pete Mitchell aka Maverick s filmovou tváří Toma Cruise opět vylétne do amerických nebes, zatímco se úporně brání povýšení ze strachu z kancelářského stereotypu. V pokračování bude navíc muset zaučovat do akce Bradleyho Bradshawa, syna svého nejlepšího kamaráda, který v originálu tragicky zahynul při jedné z misí. Sequel vstoupí do kin ve čtvrtek 26. května, v předpremiéře ho ale uvidíte v pražském butikovém kině Edison Filmhub o den dříve, kdy se můžete těšit na následnou debatu Aleše Stuchlého s hostem.

Slavné narozeniny a my aneb Večerní jazz je lásky čas

Jazzoví velikáni jako Benny Goodman, Irving Berlin nebo Fred Astaire se pomyslně sejdou na oslavu svých květnových narozenin, a to během improvizovaného večera ve čtvrtek 26. května v pražském Studiu Ypsilon. Jejich slavné melodie budou na divadelních prknech interpretovat Jiří Korn, Ondřej Havelka, Jaroslava Kretschmerová, Jiří Štědron a další význačné osobnosti.

iMucha show

Projekt iMucha, jehož součástí je moderně pojatá výstava obrazů slavného secesního malíře Alfonse Muchy, završí ve čtvrtek 26. května multimediální show v pražském O2 Universu, která nabídne současný komiksový příběh prolnutý s hudbou, tancem, akrobacií a velkoplošnou projekcí vyprávějící o výtvarníkově spletité životní cestě. Večerem bude provázet herec Jiří Dvořák, kdo si však bude chtít poslechnout originální verzi namluvenou Piercem Brosnanem, bude mít na místě k dispozici sluchátka.

Zenga – japonské zenové obrazy ze sbírky Kaeru-an

Nizozemský umělec a sběratel Felix Hess před třemi lety daroval Národní galerii Praha jedinečnou kolekci tzv. zenového umění, které se datuje od sedmnáctého do dvacátého století. Salmovský palác na Pražském hradě vůbec poprvé vystaví od pátku 27. května část této sbírky, jejíž název v překladu znamená Z žabí chýše. Během června se návštěvníci mohou těšit na několik komentovaných prohlídek.

Oslavy 80. výročí operace Anthropoid

27. května 1942 realizovala výsadkářská skupina Anthropoid dlouhodobě plánovaný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, čímž zásadně pozměnila směřování druhé světové války. Historickou událost si hlavní město připomene přímo na místech činu, a to v pátek i sobotu. Zlatým hřebem bude rekonstrukce vojenské operace, zájemce však čekají i koncerty dobové hudby, projekce snímku Atentát režiséra Jiřího Sequense nebo také hraného dokumentu Příběhy vlastenců.

After Life

Netflixovský seriálový hit Rickyho Gervaise, jenž zároveň ztvárnil ústřední roli, dostane jevištní podobu v podání pražského Divadla Na Jezerce. Milan Šteindler se pod režijním vedením Jana Hřebejka představí v roli Tonyho, který po skonu milované partnerky ztrácí půdu pod nohama. Na veřejnou generálku chystané dvouhodinové inscenace se můžete vydat v sobotu 28. a v neděli 29. května od jedenácti hodin. 

Foto: archiv iMucha

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!