Proč panují rozdíly mezi muži a ženami? Bestseller manželů Peaseových ožívá ve Fidlovačce

Proč panují rozdíly mezi muži a ženami? Bestseller manželů Peaseových ožívá ve Fidlovačce 

Bestseller z konce milénia Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách, který jako humornou příručku sepsal australský manželský pár Allan a Barbara Peaseovi, převedlo na jevištní prkna pražské Divadlo na Fidlovačce. Pod dramatizací předlohy je podepsán herec a režisér Miroslav Hanuš.

V úspěšné knize z roku 1999 rozebírají odborníci na partnerské soužití důvody, proč v komunikaci mezi muži a ženami často dochází k nedorozuměním. Shrnuli tehdy nejnovější poznatky z různých vědeckých disciplín od neurologie přes evoluční biologii po sociologii, které nastiňují příčiny napětí a rozepří obou pohlaví.

Na půdě nuselské scény dostává publikace formu hudební revue neomezených možností, v níž se zpívá i tančí. Popsaná fakta zde nabývají podoby konkrétních situací, s nimiž je podle tvůrců snadné se identifikovat. Inscenace je remakem stejnojmenného představení z někdejšího repertoáru Divadla ABC, které bylo doplněno o nové postavy a písně.

Foto: Facebook Divadla na Fidlovačce

Bavilo mě téma knihy – už jsem dědeček, už jsem si prošel řadou situací, náš vztah se ženou se někam za ty roky vyvinul. A určitý nadhled, který obsahuje, mi přišel zároveň zábavný a zároveň moudrý. Není to bohapustá sranda, dá se tam vystopovat nějaká hloubka. Nemůžu se úplně přiblížit žánru tragikomedie, který já mám nejradši, nicméně pokud se to nabízí, pak tam vkládám okamžiky takové opravdovosti,“ poznamenal autor dramatizace a textů písní, režisér a zároveň představitel hlavní role, Miroslav Hanuš, s tím, že některé scénky přímo vzal z vlastních zkušeností z manželského života.

V obsazení dále figurují Klára Cibulková, Aneta Krejčíková, Zbigniew Kalina, Martin Písařík a další. Premiéra se odehrála v pátek 13. května. 

Foto: archiv Divadla na Fidlovačce

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!