Lynch na plátně, devadesátkový festival i Open House Praha. Týdenní tipy od 16. do 22. května

Lynch na plátně, devadesátkový festival i Open House Praha. Týdenní tipy od 16. do 22. května 

Květen se láme do druhé poloviny a přináší návrat kultovky Mulholland Drive na velké plátno, devadesátkové interprety na jediné stage nebo festival, který zadarmo zpřístupní na sto budov v metropoli. Nejen o tom v pravidelném přehledu kulturních událostí týdne.

Volný vstup do budov, muzeí i galerií

Po celý týden do neděle 22. května probíhá Open House Praha, který v hlavním městě bezplatně otevírá na sto běžně nepřístupných budov a prostorů. Letošní rok věnuje pozornost zejména Jožemu Plečnikovi a nejen kostelu Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech podle jeho návrhu. Pod heslem Máme otevřeno se od pátku 20. do neděle 22. května znovu koná komunitní festival na Praze 7, v níž budou moci zájemci zdarma nahlédnout do galerií, kreativních center i uměleckých dílen. Akce se navíc časově sešly s Mezinárodním dnem muzeí, který se ve středu 18. května, ale i v jiné termíny tento týden koná po celé republice.

Branický zázrak

Režisér Jan Svěrák napsal se zpěvákem Tomášem Klusem humorný muzikál z pražské periferie, ve kterém nechybí loupeživí bezdomovci, ukradený bicykl a písničkář ve středních letech, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Hvězdně obsazené představení se samotným interpretem, Veronikou Khek Kubařovou či Martinem Dejdarem se poprvé objeví v úterý 17. května na prknech Divadla na Fidlovačce v metropoli.

Mulholland Drive opět v kinech

Opus magnum filmového surrealisty Davida Lynche, které zasadil do Los Angeles plného lákavých snů a hořkých uměleckých i osobních propadů, před dvaceti a půl lety vstoupilo do kinodistribuce. Snímek o aspirující, ale poněkud naivní herečce Betty (Naomi Watts) a ženě (Laura Harring) po autohavárii, jež trpí amnézií, se dočkal digitálně restaurované verze, která bude k vidění v tuzemských kinech mimořádně od čtvrtka 19. května do následující středy 25. května

Manželka publikovaného básníka

Po obrazu života a díla spisovatelů Luise Ferdinanda Célina a Jukio Mišimy přichází na jeviště pražského Studia Hrdinů poslední část volné trilogie, která se zaměřuje na básnířku Sylvii Plath. Kromě sbírky Ariel rezonovala ve společnosti také autobiografickou prózou Pod skleněným zvonem. Inscenace nemá být autorčiným pomníkem, ale snahou zvýraznit rozměry jejího osudu aktuální i pro dnešní dobu. Pod režijním vedením Jana Horáka se v premiéře ve čtvrtek 19. května objeví jako jediná obsazená herečka Pavlína Štorková.

Benefiční koncert pro Ukrajinu

Umělce z války zmítané Ukrajiny, kde konflikt trvá takřka tři měsíce, podpoří Festival Jarmily Novotné speciálním koncertem Děkujeme hudbou, který se odehraje v pátek 20. května večer na zámku ve středočeské Litni. Operní pěvec Štefan Margita, který v minulosti stanul před publikem v milánské La Scale nebo newyorské Metropolitní opeře, vystoupí jako exkluzivní host. Zazní melodie z pera Mozarta, Chopina, Beethovena, Piazzoly, Faurého a dalších skladatelů.

Formanova Čáslav

Letos v únoru by dvojnásobný držitel Oscara, který pocházel ze středočeské desetitisícové Čáslavi, oslavil devadesáté narozeniny. Jubileum si filmařovo rodné město od pátku 20. do neděle 22. května připomene nejen přehlídkou jeho snímků, ale i přednáškami, koncerty, nebo třeba kouřením doutníků a hraním mariáše. Vedle projekcí Amadea, Černého Petra i Hoří má panenko diváci poprvé uvidí dokument o vztahu tvůrce právě k Čáslavi. Diváci se mohou těšit i na koncert Filmharmonie či výstavu Formanova syna Matěje a jeho zesnulého bratra Pavla.

Nové prohlídkové okruhy vily Tugendhat

Brněnská architektonická ikona, která je přes dvě desetiletí zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, otevírá dvě nové prohlídkové trasy. Prvním z nich jsou obnovené večerní prohlídky, jež jsou naplánovány na každý pátek od 20.30 hodin až do září. Absolutní novinkou je pak okruh Vila zvenku, kterého je možné se zúčastnit o víkendových termínech od června do září a jenž skrze velkoformátová okna nabídne pohled na zásadní koncepty proslulého domu navrženého Ludwigem Miesem van der Rohe.

90s Explosion

Festival devadesátkových hitů se vrací do areálu holešovického Výstaviště v Praze. To nejlepší z bizarní a nezapomenutelné dekády nabídne na jediné stage v sobotu 21. května. Vystoupí Twenty 4 Seven, La Bouche, DJ BoBo, Captain Jack, Technotronic nebo také tuzemští Lunetic. Standardní vstupenky na událost jsou stále k dostání v síti Ticketstream.

MEN: Mužské tělo ve sbírce Roberta Runtáka

Těžištěm výstavy z umělecké sbírky podnikatele pohybujícím se v queer komunitě, kterou v neděli 22. května otevře Zámecká jízdárna v Hluboké nad Vltavou, je vyobrazení mužského těla v rozmanitých podobách. Stovka uměleckých děl od Davida Černého, Dity Pepe, Ivana Pinkavy, Andreje Dúbravského, Ivany Lomové a řady dalších výtvarníků zabírá rozličná média od klasické malby po video a časově se rozpíná od konce devatenáctého století do současnosti.

Foto: Pannonia Entertainment CZ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!