Zdarma na Hrad nebo na evropské filmy i nová Vypsaná fiXa. Týdenní tipy od 9. do 15. května

Zdarma na Hrad nebo na evropské filmy i nová Vypsaná fiXa. Týdenní tipy od 9. do 15. května 

V polovině května nepřehlédněte volný vstup do památek na Pražském hradě či na komorní přehlídku zásadních evropských filmů uplynulých dvou let. Vypsaná fiXa vydává Kusy radosti a k pochopení rozdílů mezi muži a ženami vyzývá Divadlo na Fidlovačce. Nejen o tom v našem pravidelném přehledu.

Vypsaná fiXa: Kusy radosti

V pořadí desátá deska pardubické formace vznikala během pandemického zmaru, kdy z původních tří písní postupně nabobtnalo celé postcovidové album. „Z rozervaný doby jsme nakonec vytrhli naše Kusy radosti a slepili je dohromady. Udělali jsme pořádně to, co umíme nejlíp,“ poznamenal frontman Márdi. Spolu s nahrávkou, která vychází v pondělí 9. května, hudebníci vypustili i lehce bizarní klip ze školního výletu v devadesátých letech k singlu Buvol.

Mystérium zrození aneb Ať včely bzučí a lvi řvou!

Splétání osudů rabínů, lidí z okraje společnosti i panovníků na jejich pouti ze Španělska až do dalekého Chile popsal v surrealistickém románu Kdeže ptáče nejlíp pěje Alejandro Jodorowsky. Fantasmagorické příběhy, díky nimž může divák historii vlastních předků proměnit v hrdinskou ságu, převypráví jevištní adaptace pod taktovkou souborů Ujeto a Cylindr, které ji v úterý 10. května uvedou v premiéře na půdě pražského Divadla Kampa.

Anifilm

To nejpozoruhodnější, co se urodilo na poli animované kinematografie, představí od úterý 10. do neděle 15. května tradiční přehlídka v Liberci. Letošní novinkou je, že vítězný krátký film festivalu poputuje k posouzení americké filmové akademie rozhodující o Oscarech. Vedle soutěžní a nesoutěžní sekce bude tentokrát část programu navíc vyhrazena ukrajinským tvůrcům. K vidění bude také připomenutí neznámé stopy tamního rodáka Vlasty Buriana v tomto žánru.

Americké jaro

Závan hudby Spojených států do hlavního města opět vnese festival, který v úterý 10. května zahájí v multifunkčním sále DOX+ klavírista a skladatel Uri Caine za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc. Následovat bude až do začátku června osm koncertů v Praze a pětice vystoupení v regionech, které posluchačům zprostředkují klasické i jazzové melodie.

This Much I Know to Be True

Výjimečně plodný tvůrčí vztah mezi muzikantem Nickem Cavem a skladatelem a multiinstrumentalistou Warrenem Ellisem zaznamenává dokument, který se časově vztahuje k jejich posledním dvěma deskám Ghosteen a Carnage. Záběry z loňského jara před zahájením turné po Spojeném království doplňuje komentář neméně slavné interpretky a blízké přítelkyně ústředních figur, Marianne Faithfull. Snímek vstoupí do kin ve středu 11. května.

Lux Film Days

Tři večery a tři tituly starého kontinentu, které by neměly zapadnout, ukáže mikropřehlídka snímků se šancí získat Cenu diváků LUX pořádanou Evropským parlamentem. V pražském butikovém kině Edison Filmhub máte možnost zdarma zhlédnout ve čtvrtek 12. května animovaný dokument o cestě z Afghánistánu nazvaný Utéct, v pátek 13. května poté drama o srebrenickém masakru Quo vadis, Aida?, jež se stalo evropským filmem roku, a nakonec v sobotu 14. května film Velká svoboda, věnovaný perzekuci homosexuálů v poválečném Německu.

Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách

Manželé Peaseovi se před více než dvaceti lety pokusili shrnout rozdíly v myšlení mužů a žen do všeříkající příručky, jež vyšla i v českém překladu. Předlohu v podobě hudební komedie chystá Divadlo na Fidlovačce v metropoli, které ji poprvé divákům nabídne v pátek 13. května. Miroslav Hanuš, Klára Cibulková, Aneta Krejčíková, Martin Písařík a další objasní nejnovější vědecké poznatky, které se snaží rozkrýt důvody, proč se mezi dvěma gendery tak obtížně komunikuje.

Zdarma do Pražského hradu

Po dvouleté koronavirové pauze odstartuje Pražský hrad letní turistickou sezónu ve velkém. V sobotu 14. května se příchozí bezplatně podívají do katedrály svatého Víta, Zlaté uličky, svatojiřské baziliky nebo třeba do reprezentačních prostorů v Novém paláci včetně Habsburského či Zrcadlového salonu. Chybět nebudou ani sokolnické ukázky, prezentace středověkých řemesel a odívání nebo trh s lokálními výrobky zasazený do Královské zahrady.

Mikrobiom, náš druhý mozek

Na závěr přidáváme tip na praktický dvouhodinový workshop v pražském Obecním domě ve Vysočanech, který se uskuteční v pondělí 16. května úderem osmnácté hodiny. Lektorka Karolina Risser účastníkům prozradí, jak vhodnou stravou správně pečovat o svou imunitu a střevní mikrobiom. Potraviny totiž naši psychiku podle vědců ovlivňují až z osmdesáti procent. 

Foto: archiv Film Europe

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!