Kamenná Bohéma, Iveta Bartošová na Voyo i nová Sigrid. Týdenní tipy od 2. do 8. května

Kamenná Bohéma, Iveta Bartošová na Voyo i nová Sigrid. Týdenní tipy od 2. do 8. května 

Se začátkem května si nenechte ujít otevření designérského obchodu v metropoli, VOD minisérii o počátcích Ivety Bartošové nebo druhou desku skandinávské zpěvačky Sigrid. Nejen o tom v našem pravidelném přehledu.

Venušiny dny

Pražská alternativní scéna Venuše ve Švehlovce opět pořádá minipřehlídku věnovanou feminitě a jejím odrazu v současném umění. Čtyřdenní program odstartuje v pondělí 2. května tanečním představením Black Dress, v němž jsou pověstné „malé černé“ symbolem formujícím a utvářejícím tělo protagonistky a zpochybňujícím genderový rámec, v němž se každodenně pohybujeme.

Otevření galerie a prodejny Bohéma

Stoleté výročí vzniku republiky bylo pro designéry z platformy Bohéma příležitostí pro vyjádření úcty k vlasti a svobodě, a to nejprve prostřednictvím originálních triček. Rodinný projekt se postupně rozrostl a dnes nabízí i mikiny, papírenské zboží a nejrůznější doplňky s národními motivy. K e-shopu nyní přibyde kamenná prodejna v centru Prahy. Na adrese Palackého 7 se bude od úterý 3. května nacházet také galerie, v níž se jako první s pracemi představí studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni.

James Harries Band

Britský písničkář usazený v Česku sice boří rádiové hitparády, zároveň si ale občas střihne i komornější vystoupení. Takový bude i koncert ve smíchovské bárce Jazz Dock v Praze, který písničkář s kolegy Davidem Landštofem a Kryštofem Kroupou plánuje na čtvrtek 5. května. Zazní přední nahrávky jako Superstition, Salvation nebo Lights i méně známé skladby.

Ukaukrajinu!

Ačkoli Ukrajinci tvoří významnou národnostní minoritu v Česku, jen málokdo ví něco více o jejich kultuře nebo gastronomii. To se rozhodli změnit organizátoři festivalu, který ve čtvrtek 5. května v odpoledních a večerních hodinách obsadí prostory Pražské tržnice v Holešovicích. Kromě vystoupení původem ukrajinských interpretů návštěvníky čeká kupříkladu čtrnáctiprocentní pivní speciál Východní Independent.

107 matek

Více než stovka žen si odpykává svůj trest za lehčí prohřešky i závažné zločiny ve věznici v ukrajinské Oděse. Ve filmu Petera Kerekese mezi nimi nechybí ani nastávající rodička Lesja odsouzená na sedm let odnětí svobody, jejíž dítě se má narodit za mřížemi, kde se s ním poté bude moci setkávat jen jednou za čas v oddělené části areálu. Slovenský režisér vypráví o vězeňské rutině, mateřství a boji o dobrou budoucnost potomka ve snímku, který do domácích kin vstoupí ve čtvrtek 5. května.

Iveta

Hvězdně obsazená trojdílná minisérie se věnuje kariérním začátkům tuzemské pěvecké ikony normalizační mladé generace, Ivety Bartošové, kterou v biografickém titulu na platformě Voyo ztvárňuje Anna Fialová. Ten mapuje její cestu od dětského souboru přes soutěže a první hit až na vrchol s důležitou figurou Petra Sepeši, jehož krátký život v polovině osmdesátých let přetne tragická autohavárie. Od pátku 6. května se v příběhu diváci setkají také s Eliškou Křenkovou, Igorem Chmelou nebo Alenou Mihulovou.

Sigrid: How to Let Go

Severská vokalistka užívající v hudební sféře pouze své křestní jméno Sigrid vydává po úspěšném debutu Sucker Punch z roku 2019 svou druhou desku pojmenovanou How to Let Go v čele se singlem Mirror. V popových melodiích se opět dotýká silných niterných témat partnerských vztahů a sebeuvědomění. CD s dvanácti novými songy se na pultech objeví v pátek 6. května.

Zápas o generála

Kauzu komunistického hochštaplera, generála Jana Šejny, který údajně zpronevěřil nedostatkové semeno jetele a kvůli jehož emigraci do Spojených států musel rezignovat tehdejší prezident Antonín Novotný, oživí ostravská Komorní scéna Aréna. Pod kabaretně pojatou životopisnou inscenací je podepsán dramaturg Tomáš Vůjtek, jenž hru v premiéře představí v sobotu 7. května.

Dan Zollmann: Minjan

Ke společné veřejné modlitbě je zapotřebí shromáždit deset dospělých mužů, pro jejichž společenství se používá hebrejský výraz minjan, který převzala nová výstava belgického fotografa Dana Zollmanna zachycujícího ortodoxní židovskou komunitu v Antverpách. Přehlídka se na týden otevře v neděli 8. května v kutnohorské GASK, poté bude k vidění v libčické galerii arto.to v Uhelném mlýně. Minjan je však i názvem nové publikace autorky Margot Vanderstraeten, již koncem května vydá nakladatelství Garamond a do níž snímky přispěl právě Zollmann. 

Foto: archiv TV Markíza

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!