Mezinárodní festival Jazz čtyř kontinentů propojí smysly nejen příznivcům jazzu

Mezinárodní festival Jazz čtyř kontinentů propojí smysly nejen příznivcům jazzu 

S přicházejícím jarem a začínajícím létem ožije Praha dávkou jazzové hudby. V průběhu května a června v prostorách smíchovského Jazz Docku zaznějí hlasy a hudební nástroje v podání kulturní různorodosti. Posluchačům jazzu se postupně představí zpěváci a hudebníci ze Spojených státu amerických, Izraele, Kanady, Švýcarska, Norska, Turecka, Česka a Maďarska.

První květnový večer bude patřit talentované čtyřiadvacetileté Afroameričance Samaře Joy. Představí se společně se svojí komorní kapelou Samara Joy Quartet.

O dva dny později do pražského jazzového klubu zavítá izraelský kontrabasista Adam Ben Ezra. Jeho neotřelá hra na kontrabas se nese v duchu tempa a stepu. V první půlce května se nabízí také možnost poslechnout si skupinu Yellowjackets, jejíž tvorba je oceněna dvěma cenami Grammy Awards. Přestože hudební uskupení prezentuje svoji podobu jazzu již přes čtyřicet let, členové se nebojí starou dobrou jazzovou klasiku inovovat a vytvářet fúzi.

Za pozornost stojí také kanadská zpěvačka, trumpetistka, skladatelka a aranžérka Bria Skonberg se svým hudebním doprovodem. Její aranže vynikají autentickou kombinací jazzu, blues a soulu.

Závěr května oživí známý švýcarský bubeník Jojo Mayer. Slyšet naživo bubnovat právě Mayera s sebou přináší nezapomenutelný zážitek. Společně s kapelou Nerve zařazuje do živé hudby spektrum elektronických stylů – jungle, dubstep, glitch beats, minimal nebo house.

V druhé půlce festivalu přivítá Jazz Dock zajetého muzikanta Richarda Bony, který se hudebně propojí s Jazz Dock Orchestra a představí se tak posluchačům v big bandové poloze. Následovat bude norský trumpetista, skladatel a producent Nils Petter Molvær. Mixem stylů v podobě jazzu, ambientu, house music, elektroniky či prvků hip hopu, rocku a popu se rodí dramatická zvuková koláž ukazující vývoj jazzu ve 21. století.

Závěr festivalu obohatí tři dlouhodobí přátelé, ale především skvělí hudebníci ve složení David Dorůžka, Piotr Wyleżol a Jeff Ballard. Jejich hudba se opírá především o analogové elektronické nástroje, jednoduché melodie a složité groovy.

A na samotném konci představí své pojetí jazzu netypický kvartet – na housle zahraje turecký houslista Efe Turumtay, na bezpražcovou kytaru Cenk Erdoğan, kontrabasu se ujme Čech Tomáš Liška a maďarský hudebník András Dés doplní kvartet hrou na perkuse.

Program festivalu Jazz čtyř kontinentů:

  • Samara Joy Quartet – 1. 5. (21.00)
  • Adam Ben Ezra – 3. 5. (21.00)
  • Yellowjackets – 8. 5. (21.00)
  • Bria Skonberg – 9. 5. (21.00)
  • Jojo Mayer & Nerve – 25. 5. (21.00)
  • Richard Bona & Jazz Dock Orchestra – 13. 6. (21.00)
  • Nils Petter Molvaer Group – 22. 6. (21.00)
  • Dorůžka / Wyleżoł / Ballard – 27. 6. (21.00)
  • Turumtay / Erdoğan / Liška / Dés – 28. 6. (21.00)

Foto: archiv Jazz Dock

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazz Dock nabízí i další akce

Místo konání: Jazz Dock

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!