Šikmý kostel na divadle, sadistické batole i klaun Gacy. Týdenní tipy od 19. do 24. dubna

Šikmý kostel na divadle, sadistické batole i klaun Gacy. Týdenní tipy od 19. do 24. dubna 

Kratší povelikonoční týden kulturní nadšence rozhodně nekrátí o zážitky. Věhlasný román Karin Lednické dostane scénickou podobu, na HBO Max bude vraždit batole a na konkurenčním Netflixu zase děsivý americký klaun. Nejen o tom v našem pravidelném týdenním výběru.

Kočka na rozpálené plechové střeše

Novodobá klasika Tennesseeho Williamse, která se dostala do středoškolských kánonů, ožije na půdě Činoherního klubu v metropoli v podání Anny Fialové a Jana Hájka coby ústředních manželů Maggie a Bricka, kteří si na pozadí fraškovité rodinné oslavy řeší kostlivce vlastního vztahu. Pod režijním vedením Martina Čičváka se premiérově představí v úterý 19. dubna, repríza bude následovat hned další večer.

Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho

Vraždícího klauna si obvykle vybavíme jako ikonického Pennywise z pera Stephena Kinga. Existoval ale i reálný jménem John Wayne Gacy, který se zaměřoval především na zranitelné teenagery často z nuzného rodinného prostředí. Oficiálních obětí z řad mladých mužů je třiatřicet, pravděpodobně jich však bylo více. Joe Berlinger přináší na videotéku Netflix po portrétu sériového vraha Teda Bundyho další čtyřdílnou true crime minisérii odhalující myšlenky zločince, který v USA páchal zlo v průběhu sedmdesátých let. K vidění bude od středy 20. dubna.

Pro(č) umění?

Při pohledu na výtvarné umění nás napadá mnoho interpersonálních otázek, které se málokdy odvážíme vyslovit nahlas. Přiblížit se k dílům současných československých autorů Krištofa Kintery, Davida Böhma, Jiřího Franty či skupiny Rafani, vést s nimi pomyslný dialog a stát se součástí expozice umožní přehlídka v pražském Atriu Žižkov, jež se zpřístupní ve středu 20. dubna. Vstup je zdarma.

Jasná Páka startuje turné

Čtyřicet let na hudební scéně si letos připomíná domácí formace Jasná Páka, která na novém EP Starej bejt každej neumí rozehrává tematiku stáří, dramatických rán, nelásky i zbytečného tlachání. Jako protiklad působí píseň Mladej umí bejt každej, což při pohledu na demografickou křivku podle kapelníků svědčí o její zajímavé budoucnosti. Skupina vystupuje sporadicky a do poloviny října zatím plánuje pouze sedm koncertů. Zahajovací se uskuteční ve středu 20. dubna brněnském Sono Centru.

Šikmý kostel

Bestseller Karin Lednické přivádí na jeviště ostravské Divadlo Petra Bezruče, a to pod úpravou etablované dramatičky Anny Saavedry. V kronice mizejícího města Karviná, kde se stýkají obyčejní lidé ošlehaní válkami, změnou politického režimu a národnostními půtkami, se představí Norbert Lichý po boku Barbory Křupkové či Markéty Matulové. První uvedení se odehraje v pátek 22. dubna.

Treffpunkt: Bavorsko-český festival

Jak moc se stírají hranice mezi kulturou měst Plzeň a Regensburg a v čem jsou si bavorská a tuzemská strana naopak podobné? Partnerství mezi městy nalézá festival zasazený do prostoru DEPO2015 v západočeské metropoli, který od pátku 22. do neděle 24. dubna zaplní koncerty, projekce dokumentárních filmů, diskuze o umění, divadelní inscenace nebo výtvarné workshopy, jež mají co do činění se vzájemnými česko-německými vztahy.

Mimino

Pro někoho splněný sen, pro jiné noční můra. Hrdinka nového seriálu na platformě HBO Max rozhodně spadá do druhé kategorie. Osmatřicetiletá Natasha nikdy dítě neplánovala. Když jí osud neočekávaně vetkne potomka, ke všemu sadistické ďábelské batole, má zaděláno na problém. Démonický horor říznutý komedií čítající osm půlhodinových epizod bude mít premiéru v neděli 24. dubna.

Street Food Festival

Rolovaná zmrzlina, gurmánské hot dogy, řecké speciality, indická kuchyně nebo třeba ochutnávka tuniské gastronomie? Nejen to rozdráždí chuťové pohárky na jarním vydání food festivalu v areálu Cross Clubu v pražských Holešovicích. Návštěvníci se v neděli 24. dubna mohou těšit i na pokrmy z Vietnamu, USA, Mexika, Thajska nebo také Indonésie. 

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!