Feministický řev, divadelní pašije i mladá řemeslnost. Týdenní tipy od 11. do 18. dubna

Feministický řev, divadelní pašije i mladá řemeslnost. Týdenní tipy od 11. do 18. dubna 

Tento týden nás čeká prodloužený velikonoční víkend, a tak se vypravte za kulturou! Pražské Divadlo v Celetné připomene osud Ježíše Krista, galerie MeetFactory zase řemeslnou zručnost mladých výtvarníků. V programu VOD služeb pak nepřehlédněte povídkovou antologii s Nicole Kidman.

Pašije

Proč slavíme Velikonoce? Odpověď vám dá sváteční speciál pražského Divadla v Celetné, které přinese nejznámější biblický příběh o utrpení, smrti a vzkříšení Ježíše Krista. Drobné představení, které bude na programu každý den až do Velkého pátku, je podle tvůrců vizuální podívanou plnou poutavých výtvarných obrazů, projekcí a choreografie. Hru doplní živá hudba kapely Ondřeje Švandrlíka i text Václava Renče z Popelky nazaretské.

Jazz Dock for Ukraine!

Pomoc z kulturní sféry směřovaná na válku sužovanou Ukrajinu nekončí. V úterý 12. dubna večer se na prknech smíchovské bárky sejdou známí domácí interpreti, aby zahráli bez nároku na honorář. Během hudebního maratonu se tu vystřídají Ondřej Ruml, Tonya Graves, minus123minut, Emil Viklický Trio a řada dalších zvučných jmen. Sto procent vstupného poputuje na humanitární účely.

Dvě vernisáže v MeetFactory

Někteří zástupci mladé výtvarné generace opustili konceptuální minimalismus, převažující během jejich studia na uměleckých školách, a posunuli se k řemeslným technikám, které kladou důraz na manuální zručnost a plné soustředění. Přesycení současnými trendy, společenskou marginalizací i pandemií představí Radka Bodzewicz, Michael Nosek, Juliana Höschlová a další autoři svá díla na přehlídce parafrázující titul věhlasné telenovely – Mladí a klidní. Od středy 13. dubna budou k vidění v prostorách pražské MeetFactory. Souběžně se zde otevírá samostatná výstava Kristiny Fingerland, obsahově korespondující se sousední expozicí.

Pstruzi

Tři výrazné herecké osobnosti – Jaromír Dulava, Pavel Liška a Alena Mihulová, se v repertoárové novince Divadla Ungelt v metropoli vypraví rybařit a při tom rozebrat životní strasti, proti nimž je obranou jedině humor. Komedie z pera italského dramatika Edoarda Erby se premiérově odehraje na kamenné scéně ve středu 13. dubna.

Heroin Crystal

Krátce po listopadové revoluci se na výtvarném poli začala hlásit o slovo nastupující generace tvůrců, kteří poznávali a zároveň se aktivně zapojovali do dění také v zahraničí. Oproti víceméně tradičním výrazovým prostředkům populárních u svých předchůdců začali ponejvíce pracovat s objekty, instalacemi, fotografií nebo videem. Galerie hlavního města Prahy vystaví dobové práce Krištofa Kintery, Veroniky Bromové, Jiřího Černického a mnoha dalších od čtvrtka 14. dubnaDomě U Kamenného zvonu.

Nic k smíchu

Přehodnocení toho, co v životě děláme a jaké máme nastavené priority, obvykle přichází s vážným zdravotním problémem. Své o tom ví stand up komik Kasper Berntsen v norském snímku, který vedle vysněné profese má i báječnou přítelkyni a po všech směrech zkrátka perfektní podmínky. Ve čtyřiceti letech se ale náhle dozví, že má nevyléčitelný nádor. Film v režii Pettera Naesse vstoupí do tuzemských kin ve čtvrtek 14. dubna.

PSH dvacet let na scéně

Peneři Strýčka Homeboye přijdou oslavit kulaté výročí založení do klubu Roxy Prague. Dvacáté narozeniny si připomenou kompletním odehráním svého proslulého debutu Repertoár, a to právě na místě, kde to zkraje milénia všechno odstartovalo. Mezi speciálními hosty se během čtvrtečního večera 14. dubna objeví tehdejší producent alba DJ Wich, Indy a také LA4. Zazní ale i hity z pozdějšího období doprovázené příběhy jejich vzniku.

Řev

Osm pohledů na otázku feminity a veškeré problematiky, jež se s ní pojí, nabídne černohumorná seriálová antologie podle stejnojmenné povídkové sbírky spisovatelky Cecelie Ahern. Futuristické příběhy i díly v duchu magického realismu mají podle tvůrkyň Liz Flahive a Carly Mensch (LOW: Nádherné ženy wrestlingu) nastavit zrcadlo běžným dilematům dnešních žen. Hvězdně obsazené epizody v čele s Nicole Kidman budou mít na platformě AppleTV+ premiéru v pátek 15. dubna.

Festival Pipi

Jako předvoj blížících se Velikonoc zaplní o Velkém pátku odpoledne smíchovskou náplavku v hlavním městě festival pro celou rodinu, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet sváteční aktivity od pletení pomlázek na koledu přes malování vajíček po vlastnoruční výrobu káči nebo stylové placky. Zamíří sem také bibliobus, kavárna, výstava dřevěných slepiček a možná i divadelní představení. 

Foto: Apple TV+

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!