Vyvrhel bez jména, a přitom člověk s emocemi. Jan Kříž je dalším muzikálovým Krysařem

Vyvrhel bez jména, a přitom člověk s emocemi. Jan Kříž je dalším muzikálovým Krysařem 

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Vedle Přemysla Pálka se dalším muzikálovým Krysařem na prknech pražského Divadla Kalich stal Jan Kříž, dvojnásobný držitel Thálie a přední tvář žánrových inscenací. Původně na konci minulého roku v roli pouze zaskakoval za stonajícího kolegu, nadšené reakce z jeho výkonu ale přiměly tvůrce titulní úlohu od letošního dubna alternovat.

Když herec kývne na nějakou postavu, bývá to proto, že v něm něco z ní rezonuje. Pro mě je to určitě Krysařův lidský rozměr. To mě na té postavě zajímá. Vyvrhel beze jména, kterého se všichni štítí a bojí. Jsou kolem něj vytvořeny legendy a pověry. Ale pod tím vším je člověk s emocemi, který v takovém světě musí žít, a promítá se to do něj,“ popsal Kříž svůj vlastní přístup k této ikonické figuře.

Muzikál v herci rezonoval už od střední školy, kdy se přes spolužáka blíže seznámil s hudbou Daniela Hudby. „Je to pro mě kontroverzní, provokující věc. Velmi osobitá a svéhlavá. Dílo mě různě od té doby potkávalo, takže je možné, že fakt, že jsem tuto roli nakonec nastudoval roli, byla takzvaně ruka osudu,“ dodal.

Na naučení textu a zvládnutí postavy měl při neplánovaném zastupování v zimě jen několik málo hodin. „V představení jsem se částečně orientoval díky tomu, že moje žena Maruška hraje Krysařovu milou Agnes a já v tom představení před rokem odehrál několik repríz jako rybář Štěpán. Nakonec jsem řekl ano a nastavil se do nouzového módu. Nasypal všechno rychle do hlavy a prostě šel na jeviště,“ popsal tehdejší spontánní rozhodnutí.

Krysař, k němuž melodie, libreto i texty napsal zmíněný Daniel Landa, má za sebou přes tisíc repríz. Nejbližší se odehrají v pátek 6. a v sobotu 7. května. Kromě Jana Kříže a jeho ženy Marie v něm diváci mohou vidět Davida Suchařípu, Roberta Jaskówa, Kateřinu Bohatovou Šildovou nebo Romana Tomeše. 

Foto: archiv Divadla Kalich

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!