Mikkelsen jako Grindelwald, design v GASKu i vzpomínky na Discoland. Týdenní tipy od 4. do 10. dubna

Mikkelsen jako Grindelwald, design v GASKu i vzpomínky na Discoland. Týdenní tipy od 4. do 10. dubna 

Začátek dubna přinese na kulturní scénu třeba filmové pokračování harrypotterovského spin-offu, designový market v Kutné Hoře nebo vzpomínkový večer zasvěcený Ivanu Jonákovi a jeho neslavnému klubu Discoland.

Ve dvě v Kodaňské

Osudovou lásku Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové přináší na prkna Vršovického divadla Mana režisér Dodo Gombár, který transformoval původní scénické čtení na hru reflektující kromě osobního života proslulých osobností i turbulentní období první republiky. Lukáš Jurek se po boku Petry Tenorové představí pražskému publiku v úterý 5. dubna. Pokud dáváte přednost domácímu divadelnímu zážitku, nově máte možnost zhlédnout obdobnou inscenaci Čapek z repertoáru Městských divadel pražských na streamovací platformě Dramox.

Dny evropského filmu

Vizuálně nabitý, nečekaný portrét dánského maloměsta Miss Viborg, který je celovečerní prvotinou režisérky Marianne Blicher, otevře ve středu 6. dubna každoroční přehlídku kvalitní, výhradně evropské kinematografie. Aktuální ročník se nese v rytmu melodií, a to v soutěžní sekci Film a hudba zahrnující tematické avantgardní, dokumentární i hrané snímky. Soutěžit budou i debutové počiny v sekci Poprvé. Hlavní část festivalu potrvá v Praze do neděle 10. dubna, regionální ozvěny budou pokračovat až do středy 13. dubna.

Red Bird Festival

Se stále eskalující situací na Ukrajině se nástrojářská firma Red Bird Instruments rozhodla uspořádat benefiční akci na podporu tamních obyvatel. Květy s Lenkou Dusilovou, Jakub König, David Pomahač, Žofie Kabelková a další interpreti vystoupí ve středu 6. dubna v pražské MeetFactory, veškerý výtěžek ze vstupného půjde na sbírku SOS Ukrajina Člověka v tísni.

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

Na komplikované pouto mezi Brumbálem a jeho úhlavním nepřítelem Grindelwaldem se zaměří další pokračování harrypotterovského spin-offu, který odkrývá historii důležitých figur kouzelnického světa z pera J. K. Rowling. Do režisérského křesla opět usednul David Yates, který je se ságou spjatý už od Fénixova řádu. Johnnyho Deppa po dvou dílech nahradí v úloze krutého Grindelwalda severská hvězda Mads Mikkelsen. Do tuzemských kin vtrhne ve čtvrtek 7. dubna, čeští diváci se tak snímku dočkají ještě před americkou premiérou.

Svátek devadesátek

Osobnosti nejen hudebního světa přijdou do klubu Retro Music Hall v hlavním městě zavzpomínat na neslavný klub Discoland, který provozovala kontroverzní figura devadesátých let Ivan Jonák. Z hostů, kteří se mezi pamětníky doby ve čtvrtek 7. dubna objeví, nebude chybět DJ Uwa, Marcela Březinová, Kryštof Bartoš nebo třeba Miloš Pokorný. Akce přichází jen pár týdnů před očekávanou premiérou inscenace Discoland v pražském Divadle na Zábradlí, jež také zmapuje zážitky jeho bývalých zaměstnanců i návštěvníků.

Romeo&Julie2022

Ikonickou shakespearovskou dvojici umisťuje režisér Alin Neguțoiu na půdě pražského Divadla pod Palmovkou do online reality show, v níž mají Tereza Dočkalová s Adamem Vaculou hrát sami sebe a současně tím získat co nejvyšší počet sledujících. Multimediální inscenace, kterou scéna uvede v pátek 8. dubna, si klade za cíl zjistit, zda žijeme tak, jak chceme, nebo nevědomky zapadáme do nastavených společenských vzorců.

Mim Session

S Branickým divadlem, které nyní nese název Divadlo Bravo!, byl úzce spjatý věhlasný herec a mim Boris Hybner, jenž by loni oslavil osmdesátiny. Umělcova dcera Vanda Hybnerová se proto spojila s Radimem Vizvárym, aby na tamním jevišti oživili jeho slavný pořad Mim Session plný nejen mimů, ale i klaunů, herců a performerů skládajících zesnulému mentorovi poctu. Slavnostní večer se uskuteční v pátek 8. dubna.

Jaro – Design – GASK

Jarní přívan domácího designu a výtvarného umění dorazí do zahrad kutnohorské galerie GASKsobotu 9. dubna. Vedle designového marketu plného kvalitních a udržitelných výrobků proběhnou i rozmanité workshopy s umělci. Program neochudí ani děti, které se mohou těšit na loutkové divadlo, koncert formace Živý Jukebox nebo na venkovní expozici GASK pod širým nebem. Doprovodný program nabídne také komentované prohlídky aktuálních výstav nebo přednášku na téma barokního divadla.

Den s Czech Press Photo

Ukrajině pomohou i renomovaní tuzemští fotografové, kteří na sobotu 9. dubna chystají celodenní setkání v prostorách výstavy Czech Press Photo v historické budově Národního muzea. Mezi řečníky v maratonu autorských prezentací bude patřit fotoreportér Roman Vondrouš, David Neff, jenž nyní zachycuje dění ve válkou zmítané zemi, nebo například Barbora Reichová, která se zabývá sportovní fotografií. Samotnou přehlídkou návštěvníky provede dvojice Dan Materna a Veronika Souralová. Výtěžek z tržeb poputuje na dobročinné účely. 

Foto: Warner Bros

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!