Fyzično na FAMUFESTu, Rudišova pražská premiéra i noví RHCP. Týdenní tipy od 28. března do 3. dubna

Fyzično na FAMUFESTu, Rudišova pražská premiéra i noví RHCP. Týdenní tipy od 28. března do 3. dubna 

Kam za kulturními zážitky na přelomu března a dubna? Po online ročnících se ve fyzické podobě vrací přehlídka FAMUFEST, Jaroslav Rudiš uvede svou hru Anšlus v hlavním městě a Red Hot Chilli Peppers rozezní éter se sedmnácti novinkami. Nejen o tom v pravidelném přehledu.

Encounter / Setkání

Devět uměleckých akademií domácí i zahraniční provenience, mimo jiné ze Švýcarska, Spojeného království, Polska či Rakouska, se potká na půdě brněnské Divadelní fakulty JAMU. Letošní ročník festivalu, který vypukne v úterý 29. března, nese ústřední téma (In)visibility, tedy (Ne)viditelnost, odkazující na koronavirovou zkušenost, že nebýt vidět neznamená nebýt. Koncepce festivalu bude tentokrát veskrze přítomná. Kromě tradičního programu přibyde také linie Blindspot, jež se bude věnovat nečinoherním žánrům, kupříkladu fyzickému divadlu.

Koncert pro Ukrajinu

Česká mezzosopranistka Ivana Milek a ukrajinský basista Jurij Kruglov podpoří osoby zasažené ruskou invazí na Ukrajině společným nadnárodním koncertem, na němž přivítají i německou klavíristku Angelu Mariu Stoll, tuzemského violistu Jakuba Zichu a rovněž kyrgyzskou pianistku Elenu Kiral, od níž zde poprvé zazní skladba Fantazie 1000 a jedné noci. Výtěžek z vystoupení naplánovaného na úterý 29. března ve velkém sále Novoměstské radnice v Praze poputuje na dobročinné účely.

Jeden svět v Olomouci

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se po pražském zahájení podívá i do olomouckých kin a promítacích sálů. Vedle kina Metropol diváci zhlédnou snímky také v Divadle na cucky, ve filmovém sále Uměleckého centra UP, v besedním sále Muzea moderního umění a v Mozarteu Arcidiecezního muzea. Doprovodný program bude zahrnovat vernisáže, divadelní workshop nebo debatu s názvem Rusko-ukrajinská válka jako reálný globální konflikt. Promluví na ní odborníci z Univerzity Palackého i zástupci Amnesty International.

FAMUFEST

Po vyčerpávající dvojici covidových let se všichni touží fyzicky vidět a naživo prožívat společné chvíle. Se soumrakem pandemie si leitmotiv s3tk8ní, pojem narušený klávesnicovými překlepy, zvolila přehlídka studentské filmové tvorby, která ve středu 30. března začíná ve vršovickém kině Pilotů. Program otevře předpremiéra celovečerního debutu Kdyby radši hořelodílny Adama Kolomana Rybanského o vesnických dobrovolných hasičích a teroristickém útoku narušujícím rozevlátou velikonoční náladu.

Anšlus

Původní hru spisovatele Jaroslava Rudiše z repertoáru Činoheráku Ústí představí ve čtvrtek 31. března v pražské premiéře divadlo Komedie. Bestsellerista podepsaný pod Nebem pod Berlínem, Národní třídou nebo nejnověji Winterbergovou poslední cestou v inscenaci přenáší diváky do nádražky na pomezí Čech a Saska, kde v zatuchlém vzduchu usedají ke stolu čtyři muži čekající na příchod hostů. Dychtící po zářné budoucnosti se však dočkávají jen hořkých vzpomínek na svou minulost.

Známí neznámí

Italští Naprostí cizinci, konverzační komedie o partě přátel s digitální hrou na pravdu, odstartovali v roce 2016 sérii zahraničních remaků včetně úspěšné německé verze Téměř dokonalá tajemství. O domácí mutaci se postarala režisérka Zuzana Marianková, pod jejímž vedením budou vytahovat na světlo lži Martin Hoffmann, Klára Issová, Tomáš Měcháček, Táňa Pauhofová nebo Anna Kadeřávková. Příběh zasazený do silvestrovského večera vtrhne do kin ve čtvrtek 31. března.

Grafika roku 2021 a Cena Vladimíra Boudníka

To nejlepší z tvorby současných grafiků, ať už etablovaných výtvarníků, nebo studentů uměleckých škol, zaplní Křížovou chodbu pražského Karolina. Vystavená necelá polovina z pěti set vybraných děl sahá z hlediska techniky od litografie a hlubotisků přes počítačovou grafiku po autorské knihy. Přehlídku si lze od pátku 1. dubna prohlédnout denně, otevřena bude až do posledního dubnového pátku.

Spolu & hladoví

Proslulý tvůrce Gastromapy, Lukáš Hejlík, putoval se svou dospívající dcerou po tuzemských skvostech a vedle kvalitních jídel pátral i po zajímavé architektuře a designu. Společné chvíle si užívají, jelikož se vídají pouze každý druhý víkend. Na Šumavě, v Litomyšli, Orlických horách i na Slovácku obrážejí stoleté hostince i kiosky u cesty, které nabídnou divákům videotéky HBO Max ve své osmidílné unscripted minisérii začínající v pátek 1. dubna.

Red Hot Chilli Peppers: Unlimited Love

Sedmnáct nových songů si pro své fanoušky přichystala losangeleská formace po šesti letech od poslední nahrávky The Getaway. Na novém albu, vycházejícím v pátek 1. dubna, se podílel staronový člen kapely, kytarista John Frusciante, jenž se mezi muzikanty vrátil před třemi lety po desetileté odluce. Během léta se skupina vydá desku odpromovat po evropských stageích, nejblíže je zastihnete 12. června v Bratislavě v rámci festivalu Lovestream.

Ostrov Knížák

Na snové obydlí na magickém místě – ostrově Knížák – zve Kampus Hybernská v metropoli. Inspirací pro vznik instalace je kniha Sny o architektuře, v níž Milan Knížák nastínil nový typ architektury, jenž by zjemnil vztah člověka k okolnímu světu. Dílo, které bude v prostoru k vidění od soboty 2. dubna, interpretuje umělcovy práce zabývající se právě architekturou, designem či životním stylem a současně prezentuje i nadčasový interiér v tomto duchu. 

Foto: archiv Kampusu Hybernská

Foto: Martin Špelda, archiv MDP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!