Cesty svobody míří na Hanou. Co nabídne Jeden svět v Olomouci?

Cesty svobody míří na Hanou. Co nabídne Jeden svět v Olomouci? 

Festival dokumentárních filmů o lidských právech se po pražském zahájení podívá i do olomouckých kin a promítacích sálů. Od 28. března nabídne Jeden svět pětadvacítku oceňovaných zahraničních a českých dokumentů, panelovou diskuzi i koncerty.

Jeden svět Olomouc odstartuje v pondělí 28. března v tamním kině Metropol projekcí snímku Děti mlhy. Příběh z Vietnamu vypráví o třináctileté dívce Di, která je tlačena do nedobrovolného sňatku. Mladá žena se v obtížných podmínkách snaží uhájit svou osobní svobodu. 

Svoboda a její různé podoby se jako téma prolínají celým aktuálním ročníkem. Diváci se v Olomouci mohou těšit mimo jiné na dokument ruské režisérky Very Krichevskayi Zatracená práce - velmi aktuální počin pojednává o jediné nezávislé televizní stanici v Rusku - nebo hongkongský film Když město povstane, který mapuje dramatický průběh studentských protestů za demokracii v Hongkongu.

Z výrazné tuzemské dokumentární tvorby v programu nechybí časosběrný dokument Opouštět počátky o dívkách, které po odchodu z výchovného ústavu zakouší dospělý život na vlastní pěst. Nebo také nejnovější film oceňované dokumentaristky Heleny Třeštíkové o další životní etapě recidivisty Reného. Mezi dalšími filmy z české produkce diváci mohou zhlédnout Sílu o filmovém kritikovi Kamilu Filovi nebo film Prvovoliči o myšlenkovém proudu mladých voličů u jejich prvních parlamentních voleb.

Festival Jeden svět představí na Hané program v pěti promítacích sálech. Vedle kina Metropol také v Divadle na cucky, ve filmovém sále Uměleckého centra UP, v besedním sále Muzea moderního umění a v Mozarteu Arcidiecezního muzea. Všechny filmy jako již tradičně nabídnou podporu pro neslyšící a nedoslýchavé. Některé debaty budou tlumočeny do českého znakového jazyka, další budou opatřeny audiopopisem.

Doprovodný program bude zahrnovat například projekci pro seniory, vernisáže, rychlokurz znakové řeči nebo divadelní workshop. Novinkou je pak sobotní vyžití pro rodiny s dětmi. V neposlední řadě olomoucký Jeden svět reflektuje i dění na Ukrajině. "Natolik zásadní a bolestnou událost nemůžeme na našem festivalu opomenout a na toto téma tak připravujeme čtvrteční debatu s názvem Rusko-ukrajinská válka jako reálný globální konflikt," uvedla koordinátorka festivalu Barbora Kurdzielová. K rusko-ukrajinské válce promluví odborníci z Univerzity Palackého i zástupci Amnesty International. Debat na široké spektrum témat je naplánováno více.

Kompletní filmový i doprovodný program najdete na webových stránkách www.jedensvetolomouc.cz. O zahájení festivalu v Praze jsme psali zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!