Jaké jsou cesty svobody? Jejich podoby ukáže letošní festival Jeden svět

Jaké jsou cesty svobody? Jejich podoby ukáže letošní festival Jeden svět 

Už 24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech má výmluvné téma. V pětadvaceti městech po celém Česku ukáže lidskou svobodu i nesvobodu v mnoha podobách.

V Praze Jeden svět vypukne 23. března a potrvá osm dní. Program v metropoli se průběžně rozšíří o projekce a doprovodné akce v dalších městech republiky včetně Brna, Hradce Králové, Olomouce a dalších. Festival nabídne 80 dokumentů a 6 snímků ve virtuální realitě. Ve výběru nechybí mezinárodně oceňované snímky. Organizátoři také spolu s Institutem dokumentárního filmu podpoří filmaře a filmařky na Ukrajině speciálně přidanými projekcemi. 

Festival zahájí polský film režiséra Kacpera Lisowského Soudci pod tlakem. Ten přibližuje velmi diskutované téma stavu polského soudnictví. Snímek se zaměřuje na vliv kabinetu na nezávislé soudnictví a ukazuje také to, čemu čelí ti, kteří se proti tomu ohrazují. Ve velkém sále kina Lucerna ho uvidí první diváci 23. března ve 20:00. Součástí projece je i debata s tvůrci, protagonistou filmu Igorem Tuleyou, režisérem Kacperem Lisowskim a producentkou Iwonou Harris. Debata bude rovněž tlumočena do českého znakového jazyka.

"Snaha prosazovat lidská práva a pomáhat tam, kde je to třeba, všemi možnými (i nemožnými) prostředky je vždy náročná a nepřináší výsledky přes noc. Napříč programem letošního festivalu najdete příběhy lidí, kteří za svobodu a demokracii neúnavně bojují a dokazují, že aktivní odpor vůči bezpráví má smysl a nikdy nezmizí, ať se děje cokoliv," přibližuje letošní téma a řadu filmů ředitel fetivalu Jeden svět Ondřej Kamenický.

Celý program nejen v Praze ale i v ostatních městech najdete na www.jedensvet.cz/program

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!