Londonovi vlci, vliv Chalupeckého i norský rom-com hit. Týdenní tipy od 14. do 20. března

Londonovi vlci, vliv Chalupeckého i norský rom-com hit. Týdenní tipy od 14. do 20. března 

Kde se kulturně nasytit ve třetím březnovém týdnu? Městská divadla pražská zvou na současnou dramatizaci Volání divočiny, Galerie hlavního města Prahy prozkoumá vliv Jindřicha Chalupeckého na výtvarnou scénu a oscarový nominant Nejhorší člověk na světě zamíří do tuzemských kin. Nejen o tom v našich aktuálních tipech.

Stabat a Mater

Hudebně-taneční večer v pražských Jatkách78 spojuje zhruba půlhodinovou choreografii pod taktovkou skupiny Dekkadancers, pojednávající o bolesti Panny Marie pod Kristovým křížem s hudbou soudobého italského skladatele Marca Rosana, a následný takřka hodinový koncert Lenky Dusilové doplněný o improvizaci tanečníků. Zhlédnout jej můžete v pondělí 14. a v úterý 15. března.

Volání divočiny / London calling

Několik situací z proslulého románu Jacka Londona převzala do nové inscenace na prknech pražského Divadla Komedie tvůrčí dvojice Štěpán Gajdoš a Ondřej Novotný. V přepracovaném textu se odráží archetyp vlka či psa, který je lidským souputníkem, jeho strážcem a nejbližším kamarádem. „Volání divočiny je vnímáno především jako dobrodružný příběh o psu Buckovi, který se musí naučit přežít v neznámém a cizím prostředí,“ popsala hru dramaturgyně Simona Petrů. Eva Leinweberová, Cyril Dobrý a další se v premiéře představí ve středu 16. března.

Světy Jindřicha Chalupeckého

Odrazy díla Jindřicha Chalupeckého v pracích více než šesti desítek výtvarníků různých generací, kupříkladu Adrieny Šimotové, sester Válových, Kamila Lhotáka či Mikuláše Medka, představí výstava v pobočce Galerie hlavního města PrahyMěstské knihovně na Mariánském náměstí. Kromě zhmotněného vlivu postmoderního kritika přehlídka nahlédne i do jeho vršovického bytu a nabídne také site-specific sekci věnovanou ruskému umění nebo odkazu Marcela Duchampa. Otevírá se ve středu 16. března.

BatoLaterna

Laterna Magika připravila historicky první představení pro batolata ve věku od šesti měsíců do tří let. Jeviště se v projektu dramaturgyně Miřenky Čechové přemění na jedno velké hřiště, kde bude namísto příběhu či abstraktní choreografie hrát prim přirozená dětská zvídavost a zacílení na základní lidské smysly. Poprvé se na programu Národního divadla v Praze objeví ve středu 16. března.

Korben Dallas

Slovenská kapela přiveze do smíchovské bárky Jazz Dock své poslední album Deti rýb, které ve čtvrtek 17. března pokřtí společně s kmotrem Davidem Kollerem. Po předchozí spolupráci s Anetou Langerovou se formace na nové desce vrátila ke svému typickému zvuku oscilujícím mezi alternativním rockem a soulem. Koncert je mimořádný také tím, že jde o první vystoupení skupiny od přecovidového roku 2019.

Nejhorší člověk na světě

Dokážeme být partnerovi stoprocentně oddaní a kde se nachází hranice nevěry? Otázky si pokládá norský kandidát na nejlepší zahraniční snímek na letošních Oscarech, který bojuje i o sošku za původní scénář. Bezmála třicátnice Julie tápe po smyslu bytí, zatímco žije v relativně spokojeném vztahu se starším výtvarníkem. Propast v jejím životě odhalí až seznámení s mladším mužem, s nímž stráví noc, aniž by svého přítele naplno podvedla. Severská romantická komedie vstoupí do tuzemských kin ve čtvrtek 17. března.

Vzhůru do oblak

Lidská touha po létání je leitmotivem chystané interaktivní expozice v plzeňském industriálním prostoru DEPO2015, která láká na dvacítku exponátů, díky nimž se nejmenší dozvědí, jak se stoupá do výšin v horkovzdušném balonu, proč létají ptáci i rostliny nebo jak se konstruuje stíhačka. Kromě nové expozice se tu v pátek 18. března po rekonstrukci zpřístupní také přilehlá kavárna.

Deep Water

Režisér Adrian Lyne, který se proslavil eroticky laděnými dramaty 9 a půl týdne či Osudová přitažlivost nebo rozporuplně přijatou adaptací Lolity, se po dvaceti letech od posledního počinu Nevěrná vrací s dalším žánrovým titulem Deep Water podle stejnojmenné prózy Patricie Highsmith (Talentovaný pan Ripley, Cizinci ve vlaku). Ben Affleck s Anou de Armas ztvárňují zdánlivě bezchybné manžele z předměstí, vyžívající se v nebezpečných psychologických hrátkách. Film zamíří v pátek 18. března na platformu Hulu.

Festival delikátních chutí

Během prvního jarního dne, tedy v neděli 20. března, zaplní prostory Novoměstské radnice v Praze tradiční i nepříliš známé gastronomické speciality ze všech koutů planety. Návštěvníky čeká ochutnávka sicilských vín, indonéské kuchyně, amerických gurmánských hot dogů nebo třeba francouzských dezertů. V tento den se navíc po zimní pauze otevře tamní věž s vyhlídkou na panorama metropole. 

Foto: Oslo Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!