Elektromobilem na výlet: Naplánujte si svou cestu

Elektromobilem na výlet: Naplánujte si svou cestu 

Elektromobily na trhu získávají na oblibě, přesto kolem nich však stále panuje řada otázek. Jednou z těch nejčastějších je nabíjení a dojezd. Dlouhé cesty elektromobilem je třeba dobře plánovat, abyste se vyhnuli nečekaným situacím. To však neznamená, že by elektromobil byl špatnou volbou pro cestování. Hodí se však znát pár praktických tipů.

Komfortní doprava

Jednotlivé elektromobily stále nabízí značně odlišné parametry, proto je důležité, abyste své auto dobře poznali. Ještě, než se rozhodnete vyrazit na delší cestu, hodí se vědět, s jakým dojezdem můžete počítat. Díky zkušenostem s řízením svého elektromobilu totiž brzy odhalíte, jaký styl jízdy nejvíce vybíjí baterii, a s kterým naopak můžete energii ušetřit. To vám později pomůže s plánováním cesty, zastávkami na dobíjení a podobně.

Úsporná jízda

S elektromobilem můžete vyrazit klidně přes celou republiku, ovšem u některých jízd se bez zastávky na dobití baterie neobejdete. Abyste předešli zbytečnému vybíjení baterie, je důležité přizpůsobit svůj styl jízdy elektromobilu. Rychlá jízda totiž dá baterii zabrat, ta se tedy bude rychleji vybíjet a zároveň budete potřebovat delší čas k jejímu dobití. Obecným doporučením proto bývá raději pomalá jízda, která šetří baterii. Stejně tak je důležitá plynulost jízdy, té lze však v některých případech stěží dosáhnout. Pokud se vám však podaří přizpůsobit jízdu, můžete výdrž baterie značně prodloužit.

Dobíjecí stanice

Ať už vyrážíte kamkoliv, vždy je důležité najít místa, kde auto můžete dobít. Přehled o jednotlivých stanicích můžete snadno získat díky různým aplikacím v mobilu. Snadno si tak předem můžete naplánovat cestu, aby vám na cestách nedošla energie. Vždy se však hodí najít si také náhradní dobíjecí stanice.

Někdy se totiž může stát, že vámi vybraná stanice bude plně obsazená, či třeba nefunkční. S tím souvisí také kontrola nad zbývajícími kilometry dojezdu. Nepřekračujte minimální dojezd, vždy raději auto dobijte s dostatečným předstihem. Ušetříte si tak starosti například právě v případě, že ve vybrané stanici nebudete moci své auto dobít a bude nutné popojet dál.

Možnosti dobíjení

Elektromobily je možné dobíjet střídavým proudem – AC, či stejnosměrným proudem – DC. Na cestách oceníte zejména DC nabíječky. Ty totiž umožňují rychlé nabití a můžete tak být během chvilky opět připraveni na cestu. AC dobíjení je šetrnější k baterii, ovšem trvá výrazně déle. Proto bývá využíváno spíše doma či ve veřejných garážích.

Elektromobily nabízí mnoho výhod, díky kterým získávají na popularitě. Rozhodně s nimi můžete vyrazit na dlouhé cesty, dobíjecí stanice se začínají rozšiřovat a nedostatek energie tak pro vás nebude problémem.

Foto: husjur02 / Shutterstock.com

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!