Nejnovější články » Divadelní recenze

London calling! Divadlo Komedie vyslyší prastarou píseň divočiny

9.3.2022,

Scéna z trojlístku Městských divadel pražských přivede k životu části slavného románu Jacka Londona Volání divočiny. Adaptace režiséra Štěpána Gajdoše chystá premiéru na polovinu března.

Volání divočiny / London calling je autorská inscenace podle románu Jacka Londona. Štěpán Gajdoš při psaní textu společně s dramatikem Ondřejem Novotným vycházel z několika situací ikonického díla amerického spisovatele. Prozkoumá především vztah a perspektivy člověka a psa, kteří se bok po boku vydávají na cestu plnou vzájemné závislosti a důvěry. Za prastarou písní divočiny zamíří poprvé už 16. března.

"Hlavním motivem naší inscenace je oheň. Oheň jako zdroj tepla, ochrana, ale také místo, u kterého se shromažďují lidé a vyprávějí si příběhy. Takhle nějak pravděpodobně vzniklo divadlo. V knize je jeden pro mě klíčový moment, kdy pes Buck leží u ohně a skrze plameny sleduje svého páníčka, který se mu zjevuje jako pravěký lovec. Je to cesta psa k domestikaci člověkem a zase zpátky. Je to koloběh, nekonečnost, stejně jako oheň, jehož plameny neustále hoří. Je to brána mezi dvěma světy," láká na předsatvení spoluautor a režisér Štěpán Gajdoš.

London Calling / Volání divočiny

Podle dramaturgyně Simony Petrů, která v Městských divadlech pražských stojí za Smrtí obchodního cestujícího, Andělích v Americe nebo autorsky za Posedlostí, je Volání divočiny vnímáno především jako dobrodružný příběh o psu Buckovi, který se musí naučit přežít v neznámém a cizím prostředí. Je to prý ale především archetypální a mytologické dílo o tom, jak obstát v krutém světě. "To nejdůležitější, co se Jack London na severu naučil je, že Bílé ticho, metafora pro krutou přírodu, se dá překonat jen ve spojení s ostatními. V jeho příbězích ti, kteří nepoznají sílu přátelství a vydají se na cestu divočinou sami, zemřou. Hrdinové naopak pomáhají ostatním přežít," doplňuje Simona Petrů.

Diváci v inscenaci uvidí Evu Leinweberovou, Cyrila Dobrého, Milana Vedrala, Petra Uhlíka, Tomáše Milostného nebo Vojtěcha Dvořáka. O hudbu se postaral Ian Mikyska. Vstupenky do Divadla Komedie jsou už nyní k dispozici online.