London calling! Divadlo Komedie vyslyší prastarou píseň divočiny

London calling! Divadlo Komedie vyslyší prastarou píseň divočiny 

Scéna z trojlístku Městských divadel pražských přivede k životu části slavného románu Jacka Londona Volání divočiny. Adaptace režiséra Štěpána Gajdoše chystá premiéru na polovinu března.

Volání divočiny / London calling je autorská inscenace podle románu Jacka Londona. Štěpán Gajdoš při psaní textu společně s dramatikem Ondřejem Novotným vycházel z několika situací ikonického díla amerického spisovatele. Prozkoumá především vztah a perspektivy člověka a psa, kteří se bok po boku vydávají na cestu plnou vzájemné závislosti a důvěry. Za prastarou písní divočiny zamíří poprvé už 16. března.

"Hlavním motivem naší inscenace je oheň. Oheň jako zdroj tepla, ochrana, ale také místo, u kterého se shromažďují lidé a vyprávějí si příběhy. Takhle nějak pravděpodobně vzniklo divadlo. V knize je jeden pro mě klíčový moment, kdy pes Buck leží u ohně a skrze plameny sleduje svého páníčka, který se mu zjevuje jako pravěký lovec. Je to cesta psa k domestikaci člověkem a zase zpátky. Je to koloběh, nekonečnost, stejně jako oheň, jehož plameny neustále hoří. Je to brána mezi dvěma světy," láká na předsatvení spoluautor a režisér Štěpán Gajdoš.

London Calling / Volání divočiny

Podle dramaturgyně Simony Petrů, která v Městských divadlech pražských stojí za Smrtí obchodního cestujícího, Andělích v Americe nebo autorsky za Posedlostí, je Volání divočiny vnímáno především jako dobrodružný příběh o psu Buckovi, který se musí naučit přežít v neznámém a cizím prostředí. Je to prý ale především archetypální a mytologické dílo o tom, jak obstát v krutém světě. "To nejdůležitější, co se Jack London na severu naučil je, že Bílé ticho, metafora pro krutou přírodu, se dá překonat jen ve spojení s ostatními. V jeho příbězích ti, kteří nepoznají sílu přátelství a vydají se na cestu divočinou sami, zemřou. Hrdinové naopak pomáhají ostatním přežít," doplňuje Simona Petrů.

Diváci v inscenaci uvidí Evu Leinweberovou, Cyrila Dobrého, Milana Vedrala, Petra Uhlíka, Tomáše Milostného nebo Vojtěcha Dvořáka. O hudbu se postaral Ian Mikyska. Vstupenky do Divadla Komedie jsou už nyní k dispozici online.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

London calling! Divadlo Komedie vyslyší prastarou píseň divočinyLondon calling! Divadlo Komedie vyslyší prastarou píseň divočiny
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!