Nejnovější články » Filmové novinky

Po stopách mimozemšťanů. Devátý ročník sci-fi festivalu Future Gate klepe na dveře

22.2.2022,

Největší český festival sci-fi filmů a kultury odstartuje v Praze 9. března. Následně se přesune do Brna, Plzně, Šumperka nebo slovenských Košic.

Future Gate nabídne kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů znovu i soutěž studentských filmů. Téma festivalu je mimozemský život na planetě Zemi. Festival v něm hledá odpověď na otázku, jestli jsme ve vesmíru sami. 

"Letošní festival se věnuje tématu mimozemského života. Jedná se o divácky atraktivní téma, které filmaři zpracovávají po desetiletí. Jsme svědky dobývání vesmíru, což nutí lidstvo klást si otázky, zda a v jaké formě existuje ve vesmíru mimozemský život a jak by takové případné setkání s inteligentní formou života dopadlo. Téma zarezonuje nejen ve vybraných filmech, ale i v doprovodném programu, který se uskuteční formou různých přednášek, workshopů a uměleckých instalací," přibližuje filmový svátek pořadatel Filip Schauer.

Do hlavní festivalové soutěže letos dramaturgové vybrali 5 nejzajímavějších filmů, které mají překvapit svou pestrostí a uměleckou originalitou. Festival zahájí film Tiong Bahru Social Club režiséra Tan Bee Thiama o samotě, stáří a síle moderních technologií. Držitel Oscara a legenda trikové scény Phil Tippett zas loni dokončil svůj dlouholetý režijní počin Šílený Bůh. Film zavede fanoušky klasické animace do temně fantaskního světa na pokraji apokalypsy. Japonský režisér Takahide Hori představí snímek Junk Head, na kterém pracoval dlouhýcg 7 let. Afrofuturistický muzikál s kyberpunkovou výpravou a magickou atmosférou Neptune Frost pro změnu kritizuje kapitalismus i rasismus a řeší aktuální queer témata. Soutěžní kvintent doplňuje ruský snímek Sputnik režiséra Jegora Abramenka. O hlavní ceně rozhodne tříčlenná mezinárodní porota.

Mimo hlavní program si diváci užijí také již zmíněné sekce Legendy žánru, dokumentární filmy a díla studentů. Po dvou největších českých městech mimozemšťané dorazí také na Ozvěny Future Gate v Šumperku, Košicích a Plzni. Program a vstupenky na celý festival zakoupíte na futuregate.cz.