Život mimo Zemi, Marat a Sade i africká divočina. Týdenní tipy od 7. do 13. března

Život mimo Zemi, Marat a Sade i africká divočina. Týdenní tipy od 7. do 13. března 

V úterý 8. března se dosavadní platforma HBO GO změní na HBO Max a láká na širokou škálu titulů. Pokud byste s pozvolným koncem zimy raději vyrazili ven, nepřehlédněte festival sci-fi filmů, novinku Divadla na Zábradlí nebo výstavu porotkyně soutěže Czech Nature Photo.

Ji.hlava pro Ukrajinu

Současná válka na Ukrajině má mnoho příčin, které se snaží rozkrýt speciální filmové pásmo uspořádané jihlavským festivalem. Do soboty 12. března nabídne každý den vybraný titul online zdarma pro diváky, dostupný bude vždy na čtyřiadvacet hodin. Během týdne je nemine kupříkladu neotřelý dokument o srpnové okupaci Můj neznámý vojín nebo found footage portrét dnešních Rusů pojmenovaný Stavební jáma.

Caribou

Do pražského Fora Karlín po několika odkladech konečně míří kanadský skladatel a muzikant Dan Snaith známý v uměleckém světě mimo jiné pod pseudonymem Caribou. Do České republiky přiveze svou desátou desku Suddenly, jež mu vyšla zkraje koronavirové pandemie. Koncert, u něhož bude dvacetikoruna z každé prodané vstupenky věnována na charitu, se koná v úterý 8. března.

Future Gate

Lidstvo usilovně dobývá vesmír více než šest dekád s nastolenou otázkou, zda někde existuje mimozemský život. Takový je leitmotiv letošního ročníku filmového festivalu, který ve středu 9. března zahájí singapurské drama o samotě, stáří a síle technologií Tiong Bahru Social Club evokující andersonovskou poetiku. Z novinek představí i apokalyptický snímek Šílený Bůh nebo anti-kapitalistický muzikál se cyberpunkovou výpravou Neptune Frost. Do pondělí 14. března jej hostí pražské kino Lucerna, poté míří do regionů.

Marina Cano: Cesta k divočině

Jedna z porotkyní aktuálního ročníku Czech Nature Photo uvede v pražské galerii Czech Photo Centre sérii fotografií zachycující toulky po africkém safari, na nichž se autorka vyznává z lásky k divoké přírodě a zároveň jimi podporuje organizace snažící se o zachování ohrožených živočišných druhů. Snímky španělské fotografky zde budou k vidění od pátku 11. března.

Marat + Sade

Světoznámé drama Petera Weisse s celým názvem Pronásledování a zavraždění Jeana Paula Marata předvedené divadelním souborem blázince v Charentonu za řízení markýze de Sade zamíří na prkna pražského divadla Rokokosobotu 12. března. Martin Donutil, Zdeněk Piškula, Kryštof Krhovják a další si zahrají v příběhu o vraždě revolučního vůdce Jeana Paula Marata, který se dotýká nespoutanosti a vnitřních vězení člověka.

Polívkování

Pokud holdujete rozmanitým polévkám, nepřehlédněte tento food festival na Smíchovské náplavce v metropoli, kde se v sobotu 12. března bude podávat ruský boršč, francouzská bujabéza, vietnamské pho, japonský ramen nebo také mexické chipotle. Z klasických polévek nebude chybět kulajda, dršťkovka nebo zelňačka. Organizátoři nezapomínají ani na vegetariány, pro něž bude připravený výběr zeleninových a luštěninových polévek.

Barista roku

Všichni milovníci černého povzbuzujícího nápoje se sejdou v sobotu a neděli v prostorách Novoměstské radnice v Praze, kde se uskuteční národní šampionát v míchání kávových koktejlů. Veřejnost se může těšit na ochutnávku výběrové kávy od předních tuzemských pražíren, tematické přednášky a v sobotu večer navíc na oatly párty s latte art jam.  

Obscura

Pražské Divadlo na Zábradlí navazuje na zavedenou dramaturgickou linii autorských inscenací s novým dílem, pod nímž je podepsaná dvojice Dora Viceníková a Jan Mikulášek, kteří se věnují tématu experimentů s lidským chováním. Slibují svůj typický jemný humor a hlubší momenty k zamyšlení, které budou interpretovat Jakub Žáček, Petra Bučková, Vojtěch Vondráček nebo Dita Kaplanová. Premiéra se odehraje v sobotu 12. března.

Dyzajn market

První letošní termín jednoho z největších trhů s autorským designem obsadí areál před Průmyslovým palácem v Praze, a to o víkendu od 12. do 13. března. Na dvě stě lokálních tvůrců nabídne módní kousky, šperky, drobný design do domácnosti, papírenské zboží či hračky. Poprvé se akce zúčastní třeba šperkařka Naramata používající techniky elektroformingu a galvanoplastiky nebo třeba značka Pinkie vyrábějící doplňky pro novopečené maminky. Vstup je jako vždy zdarma.

Foto: P. Borecký

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!