Filmový bizár, stigma komunistické architektury i Kupka s Muchou. Týdenní tipy od 28. února do 6. března

Filmový bizár, stigma komunistické architektury i Kupka s Muchou. Týdenní tipy od 28. února do 6. března 

Na přelomu února a března se nechte znechutit na tradiční přehlídce filmových bizarností, zajděte si do CAMPu na multimediální instalaci nebo navštivte zrenovovaný letenský prostor s výběrovou výstavou velikánů moderního umění.

Festival otrlého diváka

Ty nejzvrácenější filmové bizáry, potrhlosti, strachy a hnusy budou po celý tento týden vládnout pražskému kinu Aero. Víkendová část programu nabídne kupříkladu v mnoha zemích zakázaný snímek Krutost podvědomí s výjevy incestu nebo menstruace, klasiku Suspiria od mistra žánru giallo Daria Argenta nebo vyšinuté leporelo nejrůznějších inspirací od Pátku třináctého po Mazací hlavu zhmotněné do Svatého bernardýna. Kdo má kuráž, může v neděli od 16 hodin zajít na projekci naslepo.

Kupka – Mucha

Dvě česká jména světového významu spojuje výběrová výstava, kterou pouze do neděle 20. března hostí nedávno otevřená síň EXPO 58 Art na pražské Letné. Volně navazuje na expozici uskutečněnou roku 1936 na Paříži, na níž se poprvé a naposled Alfons Mucha s Františkem Kupkou společně představili. Současní návštěvníci zhlédnou na osmdesát prací povětšinou ze soukromých sbírek, některé z nich budou veřejně k vidění vůbec poprvé.

Architektura 58-89

Právě v těchto dnech vydává multimediální umělec Vladimir 518 se spolupracovníky téměř čtrnáctisetstránkovou publikaci vážící skoro šest kilogramů, věnovanou tuzemské stigmatizované předlistopadové architektuře. Pražský CAMPúterý 1. března otevře stejnojmennou výstavu, která knize dodá audiovizuální rozměr v podobě rozpohybovaných archivních fotek, 3D modelů nebo dokumentárních záběrů. Přístupná je zdarma do konce měsíce.

Benefiční koncerty pro Ukrajinu

Česká televize odvysílá v úterý 1. března v přímém přenosu koncert z Václavského náměstí v metropoli, kde na pomoc lidem zasaženým válkou na Ukrajině bez nároku na honorář vystoupí Mig 21, Chinaski, Marie Rottrová, Tomáš Klus, Pražský výběr i muzikanti z České filharmonie. Se stejným účelem se odehraje ve čtvrtek 3. března koncert na pražské Kampě, program bude ještě upřesněn.

Přednáška o udržitelnosti architektury

Environmentalismus hýbe celou planetou napříč obory včetně architektury. V pražském kině Přítomnost s leitmotivem Trvanlivost. Funguje (a jak)? vyjádří svůj pohled na věc ve čtvrtek 3. března někdejší vládní architektka Nizozemska Liesbeth van der Pol spolu s architektkou Viktórií Mravčákovou ze slovenské organizace Spolka. Zaměří se na otázku, zda současné stavby splňují nároky na udržitelné prostředí nebo jakými nástroji lze ovlivnit směřování urbanismu.

Konec rudého člověka

Bestseller Doba z druhé ruky, v němž novinářka Světlana Alexijevičová osvětluje náladu ve společnosti v éře soumraku Sovětského svazu, se stala výchozím motivem pro inscenaci v pražském Divadle v Dlouhé. Na základě rozhovorů vznikla ucelená hra studující osud jedné privilegované komunistické rodiny v letech 1989 až 2003, v němž se s nadsázkou vypráví o prototypu „rudého člověka“ a zda je vůbec takové označení příhodné. Představení s Janem Vondráčkem v ústřední úloze má premiéru ve čtvrtek 3. března.

David Koller startuje turné

Na jarní komornější tour s klubovými zastávkami se vydává hudebník David Koller. Na koncertech představí i nové písně z vinylu, který vyjde v limitovaném množství 15. března. Diváci naživo uslyší poslední interpretovy nahrávky jako My se vám ozveme, Pouta, Planeta bez paměti nebo Vězenkyně. První koncert je naplánován na pátek 4. březnahavlíčkobrodském Klubu Oko.

Současné umění v Alšově jihočeské galerii

Trojici nových výstav v neděli 6. března otevírá Zámecká jízdárna v Hluboké nad Vltavou. Na proslulou novelu Iana McEwana odkazuje Betonová zahrada v podání melancholického malíře Jakuba Janovského, jenž na figurativních plátnech vzpomíná na dětství v prostředí panelového sídliště. Silně expresivní autor Marek Číhal na přehlídce Imperiál ukáže díla využívající intenzivní barevnost a aluze na staré mistry i současné vlivy. Poslední představenou výtvarnicí se stane Margita Titlová Ylovsky, experimentátorka reagující na tělesnost.  

Foto: CAMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!