Kinetismus, architektony i devadesátkové videohry. Kam na výstavu v Praze a středních Čechách?

Kinetismus, architektony i devadesátkové videohry. Kam na výstavu v Praze a středních Čechách? 

Počasí stále ještě láká více do interiérů než na dlouhý pobyt venku. Podívejte se na naše tipy, kam vyrazit během předjaří za uměním v metropoli a okolí.

Čtveřice výstav v GASK

Hned čtyři nové výstavy nedávno zpřístupnila Galerie Středočeského kraje sídlící v Kutné Hoře. Původně textilní výtvarnici Zdenu Šafku, která se v posledních letech věnuje reflexivní malbě inspirované okolní přírodou, představuje Variace na lesní strunu. O aktuálnosti tohoto média přesvědčí Julie Kopová, tvůrkyně abstraktních pláten a velkoformátové kresby se specifickou barevností a zkoumáním pohybu v Hybrid Landscapes. Do Whiteboxu zamířil designér a sklářský výtvarník Jaroslav Bejvl s instalací … za Karlínským viaduktem, v níž tiše vzpomíná na dětství. Nakonec v barokních lázních a ve sklepení nabídne site-specific projekt Pohled do prázdnoty multimediální experimentátor Richard Loskot. Všechny výstavy je možné zhlédnout do 29. května.

Foto: archiv GASK

Architektony a stroje

Jaroslav Róna je podepsán pod slavným pomníkem Franze Kafky na pražském Josefově či jezdeckou sochou Jošta Lucemburského v centru Brna. Na půdě Centra současného umění DOX v metropoli představuje jinou polohu své práce, fascinovanou archaickou i futuristickou architekturou. Právě tyto nefigurativní skulptury, zvané architektony, kontinuálně vytváří už od poloviny osmdesátých let. K vidění jsou do 8. května.

Martin Mainer

Galerie města Kolína aktuálně hostí práce postmoderního malíře, který se takto žánrově prosadil před polovinou osmdesátých let a silně ovlivnil generaci následující. Díla Martina Mainera, který se po sametové revoluci objevil v Museum Of Contemporary Art Chicago či v Institute of Contemporary Art ve Philadelphii, si je možné prohlédnout do 9. dubna.

Kinetismus: 100 let elektřiny v umění

Bezmála stovka vystavených děl od více než devadesáti autorů z celého světa včetně Marcela Duchampa, Mary Ellen Bute nebo Lászla Moholy-Nagye reflektuje prvotní umělecké využití motorizovaného pohybu až po digitální umění současnosti. Zahajovací přehlídka v nově otevřené Kunsthalle Praha na pražském Klárově slibuje imerzivní zážitek. Těsné sepjetí elektřiny a výtvarné tvorby ukazuje v bývalé Zengerově transformační stanici do 20. června.

Foto: archiv Kunsthalle Praha

Pauser: Arcade

Od začátků graffiti writera se přes studium oděvního designu dostal k volné tvorbě ovlivněné ranými počítačovými hry a nedávným rozmachem kryptoměn a digitálních technologií. Náměty nabité barvami, symboly a primitivní grafikou devadesátých let v sobě odrážejí dnešní dobu zmítanou přebujelostí konzumu a luxusu. Galerie Ludvíka Kuby v Poděbradech je představuje do 27. dubna.  

Ateliéry: Umělci a jejich tvorba napříč generacemi

Pokud dychtíte po estetickém zážitku, aniž byste chtěli provětrat peněženku, nabízí se Galerie Kooperativy v pražském Karlíně, jež zpřístupnila výstavu zrcadlící šestnáct uměleckých osobností, z nichž polovinu tvoří současníci. Nahlíží do intimního prostoru jejich pohledu na svět spojeného s talentem a řemeslem, který poodhaluje na příkladu Emila Filly, Otakara Nejedlého či Josefa Lieslera, ze žijících tvůrců Lenky Falušiové, Ivana Exnera nebo třeba Martina Žáka. Přístupná je zdarma do konce června.

Jiří Sopko: Retrospektiva

Velký průřez pracemi Jiřího Sopka, jenž nedávno oslavil osmdesátiny, otevře 12. března ve třech patrech pražské Museum Kampa. Autora charakteristického zářivou pastelovou barevností a melancholickými i groteskními protáhlými postavami s výraznými grimasami bude galerie prezentovat ve výběru stovky obrazů a několika desítek kreseb a akvarelů z let 1969 až 2021. 

Foto: archiv Museum Kampa

Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!